Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Φλεγμονές της μύτης

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η μύτη εξυπηρετεί τον άνθρωπο στην αίσθηση της όσφρησης, στην αναπνοή, στη διαμόρφωση της χροιάς της φωνής και έχει επίσης προστατευτική λειτουργία, διότι βοηθά στην προσαρμογή του οργανισμού στο περιβάλλον. Η προσαρμογή αυτή αφορά τόσο τους φυσικούς παράγοντες όσο και την άμυνα του οργανισμού.
Οι φλεγμονές της μύτης διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Η οξεία ρινίτιδα (συνάχι) προκαλείται κυρίως από ιούς. Αφορμή για την εκδήλωση της πάθησης είναι το κρυολόγημα (ψύξη). Η νόσος διαρκεί κατά κανόνα 6-8 ημέρες και υποχωρεί αυτόματα. 

Στην αρχή της πάθησης διαπιστώνονται ελαφρός κνησμός στο εσωτερικό της μύτης, φταρνίσματα και ρίγη. Ακολουθούν άφθονη και συνεχής υδαρή ρινική έκκριση, δακρύρροια, απόφραξη (μπούκωμα) της μύτης και «βαρύ» κεφάλι. Επίσης εμφανίζεται προσωρινή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης.

Η φωνή του αρρώστου αποκτά ένρινο χρώμα. Πυρετός δεν υπάρχει. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μια εβδομάδα, εκτός εάν συμβεί επιμόλυνση από μικρόβια, οπότε προκαλείται πυώδης ρινίτιδα, επέκταση της μόλυνσης στις γύρω περιοχές και φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων ή ενός αυτιού. 


Σε επέκταση της φλεγμονής προς τα κάτω, στον φάρυγγα, τον λάρυγγα και την τραχεία, παρουσιάζεται επιδείνωση της κατάστασης με εκδήλωση υψηλού πυρετού, γεγονός που είναι συχνό στα παιδιά. Η θεραπεία συνίσταται στην αποφυγή έκθεσης στο ψύχος, τη χορήγηση ρινικών σταγόνων, που προκαλούν αποσυμφόρηση της μύτης και σε επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε εκδήλωση επιπλοκής.

Στη διάρκεια χορήγησης των αποσυμφορητικών ρινικών σταγόνων συνιστάται προσοχή, διότι όταν η διάρκεια συνεχούς χρήσης τους ξεπερνά τη μια εβδομάδα, υπάρχει κίνδυνος εθισμού. Το άτομο γίνεται πλέον εξαρτήσιμο και χρησιμοποιεί ολοένα και συχνότερα τις σταγόνες, γιατί μόλις λήξει η δράση τους, το «μπούκωμα» της μύτης επέρχεται εντονότερο. 


Ο ασθενής νιώθει ότι η μύτη του είναι συνέχεια αποφραγμένη και ξηρή. Εκτός αυτών, η χρόνια χρήση αποσυμφορητικών σταγόνων προκαλεί την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Η χρόνια φλεγμονή της μύτης παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποτροπιάζει σε μικρά χρονικά διαστήματα. Προκαλείται σε συχνές υποτροπές της οξείας ρινίτιδας, σε φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων και σε μηχανική απόφραξη της κοιλότητας της μύτης εξαιτίας της ύπαρξης αδενοειδών εκβλαστήσεων, ξένων σωμάτων ή νεοπλασιών στο εσωτερικό της. 


Επίσης, τόσο εξωγενείς παράγοντες όσο και χρόνιες παθήσεις προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου (εισπνοή τοξικών χημικών ουσιών, σκόνης, καπνού, υψηλής θερμότητας αέρα, αλλεργία, διαταραχές των ενδοκρινών αδένων, όπως του θυρεοειδούς, διαβήτης, εγκυμοσύνη).

Η πάθηση εκδηλώνεται με δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής εναλλασσόμενου χαρακτήρα, γνωστή και σαν «μπλοκαρισμένη» μύτη και άφθονες παχύρρευστες εκκρίσεις, που συγκεντρώνονται στον φάρυγγα και προκαλούν συχνά ρουφήγματα της μύτης και ξερόβηχα. 


Η εισρόφηση των εκκρίσεων αυτών προς τον φάρυγγα και η αναπνοή από το στόμα δημιουργεί συχνά φλεγμονή του φάρυγγα και του λάρυγγα. Εμφανίζονται επίσης δακρύρροια, ανήσυχος ύπνος και μείωση της όρεξης, αίσθημα πίεσης στο μέτωπο και κεφαλαλγία.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην καταπολέμηση της πάθησης που προκάλεσε τη χρόνια ρινίτιδα, στη θεραπεία της φλεγμονής, στην αφαίρεση οποιουδήποτε κωλύματος, που εμποδίζει τη ρινική αναπνοή, στην απομάκρυνση από χώρους με χημικές αναθυμιάσεις και στην τοπική θεραπεία. 


Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει συχνές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και χρήση ρινικών αλοιφών με αντισηπτικές ουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται και χειρουργική επέμβαση.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.