Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμιο δίκτυο κατά της παιδικής πορνογραφίας

Η παιδική πορνογραφία στο ίντερνετ είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα. Μια ομάδα 48 χωρών, ανάμεσά τους και όλες οι χώρες της ΕΕ, δημιουργούν ένα δίκτυο καταπολέμησης του φαινομένου.
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο ίντερνετ είναι ένα φοβερό έγκλημα δήλωσε προχθές στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ. Όχι μόνο γιατί οι δράστες κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους στις πιο σκοτεινές γωνιές του ίντερνετ, αλλά και γιατί «είναι ένα έγκλημα που δύσκολα εξιχνιάζεται και πολύ σκληρό γιατί τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν γι αυτό. Και δεν θέλουμε να ακούσουμε αυτές τις σπαραχτικές ιστορίες των παιδιών, ιστορίες παιδιών που βιάστηκαν και βασανίστηκαν, συχνά από πολύ κοντινούς τους ανθρώπους».

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Τώρα, 48 χώρες σε μια διάσκεψη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ. Πέραν των 27 χώρών – μελών της ΕΕ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη αλλά και η Τουρκία. Καταρχάς θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση των εθνικών προσπαθειών και στη συνέχεια θα πρέπει να εντοπισθούν τα θύματα και να υποστηριχθούν. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να εντοπισθούν οι δράστες και να διωχθούν.

Κίνα και Ρωσία εκτός...Ένα εκατομμύριο φωτογραφίες με πορνογραφικό υλικό με παιδιά κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο και κάθε χρόνο προστίθενται ακόμα 50.000 σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις.

Η προστασία των παιδιών είναι άμεση προτεραιότητά του, τόνισε και ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ, ο οποίος από κοινού με την Ευρωπαία Επίτροπο, θέλησαν να στήσουν αυτό το παγκόσμιο δίκτυο. Δήλωσε πως δεν μιλάει μόνο σαν εισαγγελέας αλλά και σαν πατέρας τριών παιδιών. Επίσης αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επιτυχημένες διεθνείς συνεργασίες με την Eurojust, Europol και Interpol: «Ανακαλύψαμε ένα μεγάλο δίκτυο παιδεραστών με το όνομα Dreamboard. Καταφέραμε από κοινού να ανακαλύψουμε 14 δράστες σε πέντε ηπείρους και να τους συλλάβουμε. Επρόκειτο για δράστες που έφτιαχναν απίστευτες φωτογραφίες με παιδιά και τις διακινούσαν».

Παρά τη γενική διάθεση να καταπολεμηθεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο, υπάρχουν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες δεν φαίνονται πρόθυμες να συμβάλλουν και στις οποίες υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα σε αυτό τον τομέα.

Deutsche Welle
Gratwohl Daphne / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.