Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ: Καμιά αποζημίωση για το πράσινο σκουλήκι από τη συγκυβέρνηση

"Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που έχουν υποστεί οι βαμβακοπαραγωγοί από το πράσινο σκουλήκι, αλλά μένουν χωρίς αποζημίωση παρότι πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ζητώντας την άμεση αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί από το 2010 όταν και άρχισε η εμφάνιση του καταστροφικού πράσινου σκουληκιού.
Κατήγγειλε το γεγονός ότι οι παραγωγοί παρότι πληρώνουν ακριβά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ αυτός δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη ζημιά, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την καταβολή αποζημίωσης από τα ΠΣΕΑ. Είναι, τόνισε, τόσο μεγάλη η ζημιά που οι παραγωγοί δεν μπορούν να πιάσουν ούτε το πλαφόν της παραγωγής που είναι απαραίτητο για να πάρουν τη συνδεδεμένη επιδότηση. Πρέπει, είπε, να υπάρξει άμεση αποζημίωση και για όλα τα προηγούμενα χρόνια, η οποία να καλύπτει το 100% της ζημιάς χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Απαντώντας ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της ΕΕ τόνισε ότι η σχετική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα είναι τελεσίδικη και απαγορεύει κάθε κρατική ενίσχυση για τις ζημιές του 2010 από το πράσινο σκουλήκι.Ως λύση πρότεινε να υπάρξει προαιρετική ασφάλιση για το πράσινο σκουλήκι στον ΕΛΓΑ, αναφέροντας ότι πουθενά δεν υπάρχει κάλυψη ζημιάς της αγροτικής παραγωγής κατά 100%.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι, στην ουσία αυτός δήλωσε πως δε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές των τριών χρόνων και υπογράμμισε ότι η εξαγγελία για την προαιρετική ασφάλιση σημαίνει επιπλέον ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ, τα οποία είναι στην κυριολεξία χαράτσια στις πλάτες των αγροτών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου