Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες

Οι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν επί της αρχής στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα και σε σταδιακή απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
Το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος στήριξης, αλλά και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο νέος στόχος που ετέθη για το ελληνικό χρέος είναι να διαμορφωθεί στο 124 % μέχρι το 2020 και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110 % του ΑΕΠ.

Βάση της συμφωνίας, η επόμενη δόση συνολικού ύψους 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί τμηματικά: το Δεκέμβριο -μετά τη σχετική έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης και την επαναγορά ομολόγων- θα διατεθούν καταρχήν 34,4 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 και εφόσον εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί.

Στη γερμανική βουλή μέχρι την ΠαρασκευήΌπως δήλωσε μετά τις 12ωρες μαραθώνιες διαβουλεύσεις ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Χαίρομαι που καταφέραμε σήμερα να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η γερμανική βουλή τη συγκατάθεσή της ήδη εντός της εβδομάδας και να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι στενό».

Deutsche Welle
rtrd, afpd, dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.