Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση Γκουντενούδη για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων σε Δήμους και Περιφερειακές Ενότητες ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης, έκανε την παρακάτω δήλωση: "Η αναταραχή που εξακολουθεί στην ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση έχει ασφαλώς τις ρίζες της στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Η υπερτροφική κατάσταση στο Δημόσιο Τομέα δεν αποτελεί ‘επίτευγμα’ μιας και μόνο πλευράς του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό και θεωρείται εντελώς άκαρπη και άγονη, κάθε συζήτηση για την επίρριψη των αναλογούντων ευθυνών. Το ζητούμενο σήμερα είναι το άμεσα πρακτέον με το λιγότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο και κοινωνική δοκιμασία.
Το ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται εξορθολογισμό, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Όχι όμως με άκριτες και οριζόντιες ανθρωποθυσίες. Όχι με στόχο να ευημερήσουν για άλλη μια φορά οι αριθμοί και να δυστυχήσουν οι άνθρωποι.

Υπάρχουν τρόποι, ώστε η όλη διαδικασία να μην είναι μια συνολική λύση εξόδου. Οι στρεβλώσεις και οι αμαρτίες δεκαετιών δεν διορθώνονται σε μια μέρα, με μια απόφαση, με ένα άρθρο. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ιδίαν όσο και πικρή πείρα από βιαστικές, ακοστολόγητες και βίαιες αποφάσεις. Οι ελλιπείς αρμοδιότητες, σε συνδυασμό με τους ακρωτηριασμένους πόρους δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυξίας, η οποία επιτείνεται από τις ‘οριζόντιες’ απολύσεις εργαζομένων επί πολλά έτη και βασικών πλέον στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο αυτονόητος θεσμός της αξιολόγησης δεν εφαρμόζεται πουθενά αν και έχει περιληφθεί στις διακηρύξεις των πάντων.

Οι κατηγορούμενοι για βαριές παραβάσεις υπάλληλοι, εξακολουθούν να βρίσκονται με το ένα πόδι στην Υπηρεσία, φέροντας το στίγμα του επίορκου. Η απόλυσή τους, αφού τελεσιδικήσει, τάχιστα η καταδίκη τους θα προσφέρει μια αριθμητική ανάσα στο Δημόσιο, προφυλάσσοντας παράλληλα άλλους, άξιους και ικανούς υπαλλήλους από την απόλυση.

Προς την κατεύθυνση της αριθμητικής ελάφρυνσης του Δημοσίου θα λειτουργούσε η καθιέρωση αδιάβλητων και ουσιαστικών κινήτρων για συνταξιοδότηση υπαλλήλων που βρίσκονται πολύ κοντά στην υπηρεσιακή έξοδο (προσυνταξιοδοτικό καθεστώς).

Επίσης εδώ και καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η εξαγγελθείσα μετακίνηση υπαλλήλων σε υπηρεσίες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρξει ουσιαστικός ειλικρινής και οριοθετημένος χρονικά διάλογος. Όλα τα μέρη έχουν προτάσεις. Το μόνο προαπαιτούμενο στο διάλογο είναι η συναντίληψη της κρισιμότητας των καταστάσεων για τη χώρα και τους πολίτες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.