Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Όταν πονάει ο λαιμός...

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ο ρόλος των αμυγδαλών μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα ραντάρ που αναγνωρίζει, προειδοποιεί και οργανώνει την αντίσταση του οργανισμού. Οι αμυγδαλές σχηματίζονται από συγκέντρωση σε ορισμένες θέσεις του φάρυγγα ειδικού ιστού, υπεύθυνου για την άμυνα του οργανισμού.
Ο ιστός αυτός ονομάζεται λεμφικός. Οι διάφορες ουσίες που εισέρχονται με τον εισπνεόμενο αέρα ή τις τροφές στο στόμα, κατακρατούνται στην επιφάνεια των αμυγδαλών και διεγείρουν τον μηχανισμό παραγωγής ειδικών κυττάρων άμυνας, που με τη λειτουργία τους συμβάλλουν στη δημιουργία της αντίδρασης του σώματος. 

Η παρουσία των αμυγδαλών είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρώτη παιδική ηλικία. Στην ηλικία αυτή ο λεμφικός ιστός έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και παρατηρείται αύξηση μεγέθους των αμυγδαλών, ενώ μετά το 5ο έτος ο όγκος τους αρχίζει να ελαττώνεται μέχρι την ενηλικίωση. 

Συνήθως το μέγεθος της αμυγδαλής έχει ελάχιστη κλινική σημασία. Ενίοτε όμως η υπερτροφία μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι δύο αμυγδαλές να εφάπτονται μεταξύ τους και να προκαλούν δυσχέρεια στην κατάποση και την αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι φρόνιμο να γίνει η αφαίρεσή τους. 

Η ύπαρξη διογκωμένων αμυγδαλών χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα δεν αποτελεί ένδειξη χειρουργικής επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις διογκώνεται μόνο μια αμυγδαλή. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να είναι ύποπτη για κακοήθεια και οπωσδήποτε πρέπει να γίνει διερεύνηση. 

Οι αμυγδαλές αποτελούν συχνά θέση ανάπτυξης οξείας και χρόνιας λοίμωξης. Η οξεία φλεγμονή είναι συχνότερη στα παιδιά. Εμφανίζεται απότομα και εκδηλώνεται με ρίγος, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και κακή διάθεση. 

Ο ασθενής διψά και πονάει όταν προσπαθεί να καταπιεί οτιδήποτε. Ενδέχεται να υπάρχει δύσοσμη αναπνοή από το στόμα του. Για την αντιμετώπιση της πάθησης ο ασθενής χρειάζεται να παραμένει στο κρεβάτι και να πίνει αρκετά υγρά (τσάι, χυμούς). Τα αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και παυσίπονα δίνουν συνήθως ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Η χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Αναπτύσσεται εξαιτίας συχνών προσβολών οξείας αμυγδαλίτιδας. Εκδηλώνεται με επίμονο ελαφρό πόνο στην κατάποση, χαμηλό πυρετό, διαταραχές της γεύσης, της όρεξης, ευαισθησία στα κρυολογήματα ή τα κρύα ποτά, πόνο στις αρθρώσεις των κάτω άκρων και ελαφρώς κακή γενική κατάσταση. 

Συνήθως υπάρχει κακοσμία του στόματος. Συχνά εμφανίζονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι εξετάσεις αίματος πολλές φορές είναι παθολογικές. Επειδή οι αμυγδαλές που φλεγμαίνουν για μήνες ή χρόνια αποτελούν εστία λοίμωξης για τον οργανισμό, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές, συνιστάται η αφαίρεσή τους. 

Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας διακρίνονται σε τοπικές και συστηματικές. Οι τοπικές οφείλονται στην επέκταση της φλεγμονής προς τις γειτονικές με τον φάρυγγα περιοχές του τραχήλου και την πρόκληση διαφόρων αποστημάτων. Πρόκειται για σοβαρές κλινικές καταστάσεις που απαιτούν άμεση νοσοκομειακή νοσηλεία, συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση, για την αποφυγή σοβαρότερων επιπλοκών που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών. 

Η χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών μπορεί να λειτουργεί σαν εστία λοίμωξης και να προκαλέσει συστηματικές επιπλοκές σε απομακρυσμένα όργανα, όπως στην καρδιά, τους νεφρούς, τις αρθρώσεις και σε άλλα όργανα και συστήματα. 

Η αφαίρεση των αμυγδαλών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία. Η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, διατροφής, διαβίωσης και της υγειονομικής περίθαλψης έχουν κάνει σπάνιες τις επιπλοκές αυτές στην εποχή μας.


* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.