Τα εγκαίνια του νεοσύστατου Κέντρου Προβολής που στοχεύει στην ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής, επιστημονικής και τουριστικής αξίας του Σπηλαίου Κιλκίς, έλαβαν χώρα την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 σε μια σεμνή αλλά περιεκτική τελετή, παρουσία των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων φορέων του τόπου, πολιτών, αλλά και εξαίρετων Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων.
Η δημιουργία του, που έρχεται να δικαιώσει το έργο αλλά και τις προσπάθειες όλων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αναδειχθεί η προϊστορία και ο φυσικός μας πλούτος, είναι προϊόν συνεργασίας της Ομάδας της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Ευαγγελίας Τσουκαλά, της δημοτικής αρχής Κιλκίς και του Κιλκισιώτη σπηλαιολόγου Βασίλη Μακρίδη. Και το αποτέλεσμα της συνολικής αυτής προσπάθειας που καταβλήθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, χαρακτηρίστηκε από όλους κόσμημα για τον τόπο και μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Στο μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Προβολής, στον όροφο του αναψυκτηρίου του Λόφου, θα φιλοξενείται πλέον ο πλούσιος θησαυρός απολιθωμάτων και ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί στο Σπήλαιο Κιλκίς, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα όπως το ομοίωμα της στικτής ύαινας του σπηλαίου, ο “σπηλαιολόγος”, η αναπαράσταση του άγριου ημίονου κ.ά.
Μιλώντας για το έργο η επιστημονικά υπεύθυνη κ. Τσουκαλά αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του Κέντρου σε τοπικό, πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της, τα στελέχη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δ. Τσαντάκη και προσωπικά τον κ. Ευάγγελο Μπαλάσκα ο οποίος όπως τόνισε υπήρξε από την πρώτη στιγμή ένθερμος υποστηρικτής της αξιοποίησης, της προβολής και της διάσωσης του παλαιοντολογικού θησαυρού της περιοχής μας και πίστεψε και επένδυσε στο έργο, στη σημασία και στην αξία του για τον τόπο μας.
Από την πλευρά του ο παλαιοντολόγος και συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρόττερνταμ Ολλανδίας κ. Ντικ Μολ αναφέρθηκε στον διεθνή αντίκτυπο του Σπηλαίου και στην πρώτη του γνωριμία με το Σπήλαιο, από την οποία όπως τόνισε αυτό που του κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν ο αριθμός των οστών -σχεδόν 300- από άγριο ημίονο που έχουν ανευρεθεί στο εσωτερικό του. Αριθμός που αποτελεί και το πολυπληθέστερο υλικό παγκοσμίως, όπως προσέθεσε.
Για την σπουδαιότητα όμως του Κέντρου Προβολής σε διεθνές επίπεδο μίλησε και η Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Ντόρις Νάγκελ, η οποία συνοδευόταν από την ομάδα της.
Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν, ο Δήμος Κιλκίς τιμώντας τους ανθρώπους και επιστήμονες που όχι μόνο εργάστηκαν άοκνα και συνέδραμαν αφιλοκερδώς με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη δημιουργία του Κέντρου Προβολής, αλλά μετέδωσαν στην τοπική κοινωνία την αγάπη τους για τον όμορφο κόσμο της παλαιοντολογίας, απένειμε πλακέτες στην κ. Τσουκαλά, στον κ. Μολ και στον σπηλαιολόγο Βασίλη Μακρίδη, την ψυχή του Σπηλαίου Κιλκίς, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές “που χάρη στην αγάπη τη δημιουργικότητα και το ακούραστο πνεύμα του, μπορεί και χτυπά καθημερινά η καρδιά του Σπηλαίου μας”.
Επαίνους επέδωσε όμως και στα μέλη της Ομάδας της κ. Τσουκαλά, τα οποία βοήθησαν αφιλοκερδώς στη δημιουργία και το στήσιμο του Κέντρου Προβολής και συμμετείχαν με την προσωπική τους εργασία και τη δημιουργική τους διάθεση. Επαίνους έλαβαν οι Κατερίνα Τσεκούρα, Ευάγγελος Βλάχος, Αλέξανδρος Ξάφης, Γεώργιος Λαζαρίδης, Νικόλαος Τσιγκιρλιώτης και Ηρακλής Καλογερόπουλος.
Σημαντική συμβολή όμως στη δημιουργία της Παλαιοντολογικής Έκθεσης είχαν και επιστήμονες από το Κιλκίς και όχι μόνο, οι οποίοι εμπλούτισαν και κατέστησαν ακόμη πιο ελκυστική την υπάρχουσα συλλογή με τις ευγενικές χορηγίες και δωρεές τους.
Ειδικότερα, ο Δήμος Κιλκίς εξέφρασε τις ευχαριστίες του:
Στον κ. Βασίλη Μιχαηλίδη που φιλοτέχνησε και κατασκεύασε τα δύο ομοιώματα της στικτής ύαινας του Σπηλαίου. Οι δύο ύαινες φιλοξενούνται η μία στο φυσικό της περιβάλλον στο εσωτερικό του Σπηλαίου και η δεύτερη στον Εκθεσιακό χώρο στο διαδραστικό τραπέζι (σε σχεδιασμό του Ντικ Μολ), το οποίο θα παρέχει και πληροφοριακό υλικό για τις διάφορες κατηγορίες των μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, ύαινα, λιοντάρι, μαχαιρόδοντας).
Στον κ. Βασίλη Καραμπίδη για το φωτογραφικό υλικό του (αεροφωτογραφίες) .
Στον κ. Παύλο Τσαμαντουρίδη για το πληροφοριακό υλικό του σε ό,τι αφορά τη γεωλογία του Λόφου και το σχηματισμό του Σπηλαίου Κιλκίς.
Στον κ. Βασίλη Ιωαννίδη για τα φυτά και βότανα του Αγίου Γεωργίου που διέθεσε από την προσωπική του συλλογή.
Στον κ. Νίκο Μπαχαρίδη για την παραχώρηση των φυτικών και θαλάσσιων απολιθωμάτων και απολιθωμένων ξύλων από την προσωπική του συλλογή.
Στον κ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο για τα εξαιρετικά ορυκτά πετρώματα που διέθεσε στο Κέντρο Προβολής.
Στον κ. Βασίλη Μέλφο για τις πληροφορίες και τα στοιχεία από την επιστημονική του εργασία με θέμα τη γεωλογία του νομού Κιλκίς.
Στον κ. Νίκο Μητσάκη για την παραχώρηση εξαρτημάτων σπηλαιολογικού ατομικού εξοπλισμού από την προσωπική του συλλογή.
Στον κ. Ανδρέα Τζανουδάκη για τα ορυκτά πετρώματα από τη συλλογή του.
Τον αγιασμό τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ πατέρας Επιφάνειος, ενώ αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο της Έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.