Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Οξεία πτώση ακοής

 Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Η οξεία πτώση της ακοής είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται σε λιγότερες από τρεις ημέρες. Ξαφνικά και χωρίς καμιά συγκεκριμένη αιτία εμφανίζεται απώλεια της ακοής στο ένα (90%) ή και στα δύο αυτιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η βαρηκοΐα μπορεί να φτάνει στα όρια της κώφωσης.
Τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι μια ίωση. Η διαταραχή της αιμάτωσης στην περιοχή του αυτιού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ακοή, επίσης μπορεί να προκαλέσει τη βλάβη. 

Είναι συχνότερη στα άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών. Άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. 

Η κλινική εικόνα της νόσου είναι πολύ χαρακτηριστική. Οι άρρωστοι συνήθως είτε ξυπνούν με την αιφνίδια βαρηκοΐα, είτε μπορούν να καθορίσουν επακριβώς το χρόνο εμφάνισής της. 

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια βαρηκοΐα που προσβάλλει μόνο το ένα αυτί, μπορεί να μη γίνει αντιληπτή από τον πάσχοντα, μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το αυτί που πάσχει (π.χ. χρήση τηλεφώνου). Η πάθηση εκδηλώνεται αρχικά με ένα αίσθημα πίεσης στο αυτί και στη συνέχεια με βαρηκοΐα άλλοτε άλλου βαθμού μέχρι κώφωση. 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει έντονο βουητό, πολύ ενοχλητικό για τους ασθενείς. Μερικές φορές εμφανίζεται ίλιγγος και συνήθως είναι παροδικός και ήπιος. Η ύπαρξη ιλίγγου είναι σημείο χειρότερης πρόγνωσης. 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η οξεία απώλεια της ακοής είναι ένα σύμπτωμα ή εκδήλωση μιας πάθησης και όχι η ίδια η πάθηση. Με αυτό το σύμπτωμα μπορούν να εκδηλωθούν αρκετές παθήσεις και για το λόγο αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστούν τα γνωστά αίτια ακουστικών νοσημάτων. 

Η διερεύνηση ξεκινά με την εξέταση της ακουστικής ικανότητας. Οι υποψίες ύπαρξης μιας πάθησης που πιθανότατα να προκάλεσε την οξεία απώλεια ακοής, είναι φρόνιμο να οδηγήσουν στην περαιτέρω διερεύνηση με τη βοήθεια του απεικονιστικού (αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και του πλήρη αιματολογικού ελέγχων. 

Όσον αφορά στη θεραπεία, είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος έναρξής της μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Όσο ταχύτερα θα αρχίσει η θεραπεία, τόσο πιο καλά αποτελέσματα αναμένονται για τη μερική ή πλήρη αποκατάσταση της ακοής. Για το λόγο αυτό η νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν επείγουσα και ο ασθενής να αποστέλλεται έγκαιρα στο νοσοκομείο. 

Την πρόγνωση της πορείας επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Η πρόγνωση δεν είναι πάντα καλή γιατί μόνο στο 50% των περιπτώσεων υπάρχει πλήρη ή σχεδόν πλήρη αποκατάσταση της ακοής εφόσον η έναρξη της θεραπείας αρχίσει το πρώτο 24ωρο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εκδηλώνει μερική αποκατάσταση ή παραμονή μόνιμης κώφωσης. 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς και διαβητικοί εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες αυτόματης αποκατάστασης. Αυτόματη ανάταξη των συμπτωμάτων χωρίς τη μεσολάβηση θεραπείας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Επίσης συχνές είναι οι περιπτώσεις, οι οποίες βελτιώνονται με την θεραπεία, κατόπιν όμως παρουσιάζουν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ένας σχολαστικός έλεγχος για τη διερεύνηση της κατάστασης. 

Η πρόγνωση της νόσου είναι χειρότερη όταν υπάρχει πλήρης κώφωση και όταν η νόσος συνοδεύεται από ίλιγγο. 

Η κλινική πορεία αρκετών μορφών οξείας απώλειας ακοής, στις οποίες η ιατρική παρέμβαση έχει γίνει στον κατάλληλο χρόνο, μπορεί να επηρεαστεί ευνοϊκά.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.