Το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1988. Το τριμελές Διοικητικό του Συμβούλιο έχει αναλάβει την υποστήριξη μιας σειράς μακροπρόθεσμων δράσεων στον εν ευρεία έννοια εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα (βλ.Α΄, Έργα εν προόδω) σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και πολιτιστικά ιδρύματα (Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Future Library). Επίσης, κάθε έτος, προγραμματίζει δραστηριότητες κοινωνικού έργου και πολιτιστικές παρεμβάσεις, την υλοποίηση των οποίων αναθέτει σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες (βλ. Β΄ Επιπλέον δράσεις για το 2012). Τη διαδικασία επιλογής, για κάθε μια επιπλέον ετήσια δράση, υπαγορεύει η συνάρτηση της ποιότητάς της με το κόστος της. Για την υλοποίησή των ετησίων δράσεων του ιδρύματος επιζητείται συστηματικά, η συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και με πολιτιστικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Α΄Εργα εν προόδω • Αξιοποίηση της συλλογής χάλκινων νομισμάτων με εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές)/ εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και στους ερευνητές.
• Αξιοποίηση της συλλογής ελληνικών χαρτονομισμάτων με εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές)/ εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και στους ερευνητές.
• Αξιοποίηση των αρχείων και του εικαστικού έργου του λογίου και ζωγράφου Βασίλη Φωτιάδη (1900;-1975) με εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές)/ εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και στους ερευνητές.
• Ενίσχυση των ελληνικών περιφερειακών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με την Future Library.
Β΄Επιπλέον δράσεις για το 2012 • Ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Διαλέξεις στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ελλάδα και Δύση» σε συνεργασία με την Ε.Μ.Ε.ΙΣ. (Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας)
• Δύο υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με το ίδρυμα Ν. και Λ. Τρίχα.
• Ενίσχυση για τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου κλασσικών σπουδών με θέμα την ελληνιστική ποίηση σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
• Κύκλος διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής για την τέχνη των κήπων.
• Ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Συνεδρίου με τίτλο «Greek coins and their images: noble issues, humble users”.
Το κυρίως κοινωνικό έργο του ιδρύματος οργανώνεται γύρω από δύο κύριους άξονες: Αξιοποίηση και διάθεση στο κοινό των συλλογών του ιδρύματος και ενίσχυση βιβλιοθηκών στην Ελληνική Περιφέρεια.
Συλλογές του ιδρύματος Το 2001 το ίδρυμα απέκτησε μια συλλογή αποκλειστικά χάλκινων αρχαίων και βυζαντινών νομισμάτων και μια συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος, με σκοπό την θέση τους στην διάθεση του ευρέος καιτου εξειδικευμένου κοινού , εντός και εκτός Ελλάδος, μέσω εξειδικευμένων και εκλαϊκευμένων εκδόσεων και εκθέσεων. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για τη συλλογή νομισμάτων, και με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη συλλογή των χαρτονομισμάτων.
Το 2010 το ίδρυμα απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού αρχείου και του εικαστικού έργου (ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά) του Βασίλη Φωτιάδη, ενός Έλληνα ζωγράφου και λόγιου της διασποράς. Το υλικό αυτό αφού προηγουμένως καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί και θα τεθεί στη διάθεση του ευρέος και του εξειδικευμένου κοινού μέσω εκδόσεων και εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το τρέχον έτος το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. συμμετέχει στην ενίσχυση δέκα [10] επιλεγμένων περιφερειακών βιβλιοθηκών (στις οποίες ανήκει και η Δ.Κ. Βιβλιοθήκη Σερρών) σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Future Library (www.futurelibrary.gr) στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης και ουσιαστικής αναβάθμισης ενενήντα [90] βιβλιοθηκών της ελληνικής περιφέρειας που υλοποιείται υπό την αιγίδα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
FUTURE LIBRARY Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.