Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Καταργούνται όλες οι αμειβόμενες Επιτροπές των υπουργείων καθώς και οι Ειδικές Γραμματείες

- Η απόφαση αυτή αποτελεί μία συμβολική πράξη προς το εσωτερικό αλλά και προς την τρόικα
- Πρόκειται να καταργηθούν περίπου 21 ειδικές γραμματείες με 122 διευθύνσεις
- Αγωνία για δημοσίους υπαλλήλους σε περισσότερα από 410 τμήματα
- Οι ειδικές γραμματείες είχαν δημιουργηθεί για πρώτη φορά το 1985 επί Α. Παπανδρέου

Η ανασυγκρότηση των όποιων Γραμματειών και Επιτροπών στα υπουργεία θα γίνει πλέον από μηδενική βάση. Η απόφαση αυτή δεν ισχύει για Ειδικές Γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν την λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί μία συμβολική πράξη τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να δείξει ο κ.Σαμαράς την αποφασιστικότητά του για μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια, αλλά και προς την τρόικα είναι ένα σημαντικό πρώτο δείγμα γραφής για την περιστολή του δημοσίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για 21 ειδικές γραμματείες, στις οποίες βρίσκονται 122 διευθύνσεις και οι οποίες αποτελούνται από περισσότερα από 410 τμήματα.
Για παράδειγμα υπάρχουν ειδικές γραμματείες που το αντικείμενό τους λογικά δεν έχει καμία ουσία, αφού υπάρχουν ολόκληρα υπουργεία που θα έπρεπε να διαχειρίζονται τα θέματα των γραμματειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να καταργηθούν για παράδειγμα γραμματείες, όπως η γραμματεία διοικητικής μεταρρύθμισης, ειδική γραμματεία ψηφιακού σχεδιασμου, σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος, ειδική γραμματεία δασών, ειδική γραμματεία διατροφής και άθλησης, ειδική γραμματεία δημοσίων επιχειρήσεων, γραμματεία διαχείρισης ΕΣΠΑ, ειδική γραμματεία ανώτατης εκπαίδευσης.
Για πολλούς οι συγκεκριμένες γραμματείες αποτελούν χώροι "παρκαρίσματος" στελεχών κομμάτων ή πρόσφορο έδαφος για τα γνωστά και περιβόητα ρουσφέτια. Ωστόσο, περιμένει άγνωστο εάν οι συγκεκριμένες γραμματείες καταργηθούν πλήρως ή θα μειωθούν και εν συνεχεία θα ενσωματωθούν στις γενικές γραμματείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικές γραμματείες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1985 επί Ανδρέα Παπανδρέου και τότε η Νέα Δημοκρατία τον είχε κατηγορήσει για πολιτικοποίηση της διοίκησης του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.