Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εντολή Σαμαρά: «Προστατέψτε τους δανειολήπτες…»

Την υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα ο Αντώνης Σαμαράς, τουλάχιστον όσον αφορά εκείνες τις δεσμεύσεις που σε πρώτη φάση δεν σκοντάφτουν στις επιταγές της Τρόικας. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες της «Α+», ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιλυθεί άμεσα ένα από τα πιο καυτά ζητήματα: εκείνο των δανειοληπτών!
Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που πιέζονται περισσότερο από τις συνέπειες της ύφεσης, θα πρέπει να είναι ουσιαστική και άμεση. Η εντολή που έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει φτάσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών προς τις τράπεζες. Τι θα αφορά, όμως, αυτό;
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι να ρυθμιστεί ο τρόπος αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Το «αγκάθι» των τραπεζώνΣτις ενστάσεις κυβερνητικών παραγόντων που θέλουν μια τέτοια ρύθμιση να επηρεάζει ακόμα περισσότερο τις τράπεζες, οι εμπνευστές των υπό διαμόρφωση μέτρων απαντούν πως επί της ουσίας οι τράπεζες δεν έχουν κάτι να χάσουν. Το αντίθετο μάλιστα! Όπως εξηγούν, αυξάνονται καθημερινά οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να μην είναι συνεπείς. Με το νομοσχέδιο όμως θα ορίζονται ξεκάθαροι όροι έτσι ώστε να υπάρχει μια μόνιμη ροή προς τις τράπεζες, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων.
Εκείνο που προβληματίζει είναι τα πραγματικά χαμηλά εισοδήματα και κυρίως εκείνα που βρίσκονται οριακά στα επίπεδα της... φτώχειας. Για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην ίδια κατηγορία με τους ανέργους.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για δύο ή τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης εφόσον θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας. Το νομοσχέδιο που θα φτάσει στη Βουλή σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει τον γνωστό πλέον ως νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς θα θεωρούνται ξεχωριστή κατηγορία.

Παράταση αποπληρωμής των στεγαστικώνΙδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια τα οποία πλέον στραγγαλίζουν πολλούς δανειολήπτες.
Όπως εξηγεί στην «Α+» παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «η αποπληρωμή των δανείων πρέπει να παραταθεί χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις. Οι μηνιαίες καταβολές δεν μπορούν να ξεπερνούν ένα ποσοστό του εισοδήματος. Η εξουθένωση του δανειολήπτη είναι στρατηγική που βλάπτει όλους, ακόμη και την ίδια την τράπεζα». Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί κι εδώ πως η δόση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30-40% των μηνιαίων απολαβών των δανειοληπτών. Έτσι το δάνειο θα παραταθεί όσο είναι απαραίτητο, όχι όμως και οι τόκοι που συνδέονται με αυτό καθώς θα υπολογιστούν για το διάστημα που αρχικά είχε συμφωνηθεί!
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί άλλη μία δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, η αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία. Εκτιμάται πως μια τέτοια ρύθμιση θα ευνοήσει εκατοντάδες επιχειρηματίες και δανειολήπτες που λόγω της ύφεσης αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

44 δισ. ευρώ στο «κόκκινο»Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος Μαρτίου του 2012 δάνεια ύψους 44 δισ. ευρώ βρίσκονταν στο «κόκκινο», καθώς οι καθυστερήσεις ξεπέρασαν το 18% του συνόλου των δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών αντιστοιχούσαν στο 15,9% του συνόλου που μεταφράζεται σε δάνεια ύψους 41,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν πληρώνονται. Υπογραμμίζεται ότι πριν από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρισκόταν στο 5% που αντιστοιχούσε σε καθυστερήσεις ύψους 11,9%.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι τον Μάιο αρχικά λόγω της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχεια εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της μεγάλης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης, τα πάντα είχαν παγώσει. Στο τέλος Μαρτίου, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική Τράπεζα, στο 17,2% για τη Eurobank EFG, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και στο 16% για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων οι παραπάνω τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην περίοδο 2007-2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ MEGA-ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Χρωστάτε, ρυθμίστε, τελειώστε…

Όλοι την περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού... Οι μεν υπόχρεοι για να ξεφύγουν από τον βραχνά των χρεών τους προς το Δημόσιο και φυσικά το ίδιο το Δημόσιο που αναζητά μια δίοδο εισροής εσόδων στα ταμεία του. Ο λόγος για τη ρύθμιση-μαμούθ που φέρεται να ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το σχέδιο περιλαμβάνει περαίωση χρεών και φορολογικών παραβάσεων σε γενναιόδωρες αριθμητικά δόσεις εξόφλησης και απαλλαγές των φορολογούμενων από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ προσανατολίζονται σε ένα σχέδιο-σκούπα, το οποίο θα λειτουργήσει ως εξής: Αφού συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό των οφειλών του υπόχρεου (έως 10.000 ευρώ χρέος για φυσικά πρόσωπα ή έως 75.000 για επιχειρήσεις), αυτός θα καλείται να αποδεχτεί την οφειλή και στη λογική της γνωστής περαίωσης να διακανονίσει την εξόφλησή της σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αποδεχόμενος τη ρύθμιση, από τον «κωδικό» του οφειλέτη θα διαγράφονται πλήρως τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο υπόχρεος θα πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του. Συγκεκριμένα, θα ξεπληρώσει πρώτα η βασική οφειλή και όταν εξαντληθεί το «κεφάλαιο» θα σβήνονται τα… πανωτόκια!
Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται, παράλληλα, να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση για την εξόφληση των φετινών φόρων εισοδήματος σε δέκα μηνιαίες δόσεις, αυξάνοντας το όριο του οικογενειακού εισοδήματος που θα ανοίγει την πόρτα της ρύθμισης στα 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση-μαμούθ τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, αλλά το ΥΠΟΙΚ ποντάρει στην αποδοχή της, επικαλούμενη το αντίστοιχο παράδειγμα της Κύπρου και της Ισπανίας, όπου τα αποτελέσματά της ήταν άκρως θετικά για τα δημόσια ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.