Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Δήλωση Συμπιλίδη για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Με αφορμή την 21η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού ο κ. Γιώργος Συμπιλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Το 1966 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη (στις 21 Μαρτίου 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών σε μια πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι όταν διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ) με σχετική απόφαση της ανακήρυξε την 21η Μαρτίου κάθε χρόνου ως ημέρα κατά του ρατσισμού.
Με την απόφαση του αυτή ο ΟΗΕ μας προσκαλεί όλους να απομονώσουμε κάθε ρατσιστική φωνή και να ενωθούμε για να μην γίνουμε και πάλι μάρτυρες τέτοιων ενεργειών ποτέ στο σήμερα και στο μέλλον.
Αλλά τι είναι ρατσισμός; Πρόκειται για μια λανθασμένη ασφαλώς μορφή δόγματος η οποία σχετίζεται με συγκεκριμένα στερεότυπα όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ., όπου η μια ομάδα θεωρεί υπέρτερη σε σχέση με την άλλη (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική).
Ο ρατσισμός μπορεί να εμφανισθεί σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής και διακρίνεται 1) Σε προσωπικό επίπεδο/προσωπικές στάσεις, αξίες και πεποιθήσεις σχετικά με την υπεροχή της «φυλής του» και την κατωτερότητα των άλλων "φυλών", 2) Σε διαπροσωπικό επίπεδο/αντανακλά την πεποίθηση της ανωτερότητας της "φυλής του», 3) Σε θεσμικό επίπεδο/αφορά την πάγια νομοθεσία, τα έθιμα, τις παραδόσεις και πρακτικές ως αποτέλεσμα των φυλετικών διακρίσεων και των ανισοτήτων σε μια κοινωνία και 4) Σε πολιτιστικό επίπεδο/αναφέρεται σε κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς που προωθούν την πολιτιστική πρακτική ενός έθνους.
Όπως αντιλαμβανόμαστε ο ρατσισμός έχει μόνο άσχημες και πολλές φορές καταστρεπτικές συνέπειες και για τους ανθρώπους αλλά και για τις κοινωνίες γενικότερα.
Σε μια χώρα σαν και την δική μας που σήμερα φιλοξενεί ανθρώπους διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών, παραδόσεων και εθίμων, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σοβαροί για να αντιμετωπίσουμε την νέα αυτή πραγματικότητα. Μακριά από κάθε είδους στερεότυπα και ξενοφοβικές απόψεις – ενέργειες πρέπει να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να αποδεχθούμε την νέα αυτή κατάσταση.
Γιατί πολύ απλά όποια πρόοδος και ανσυντελεστεί πάντα θα υπάρχουν κρυμμένες κάποιες ιδέες-απόψεις που την δεδομένη στιγμή ίσως να εμφανισθούν με ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία μας. Και τότε μάλλον θα είναι πολύ αργά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.