Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αγώνας χωρίς αποκλεισμούς και άδικες “ταμπέλες”

Γράφει ο Χρήστος Γκουντενούδης, 
Αντιπεριφερειάρχης
Στα μέσα της δεκαετίας του 70’ ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις δυναμικές αντιδράσεις για το έργο.
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των αντιδρώντων οδήγησαν σε εκδηλώσεις μεγάλης αναστάτωσης με κινητοποιήσεις, πολλές φορές ανοργάνωτες, πλην όμως δυναμικές. Τελικώς, το έργο υλοποιήθηκε, με την μοιραία βέβαια περιβαλλοντική επιβάρυνση με την κοπή των δένδρων του Σέιχ-Σου.
Σήμερα όλοι αντιλαμβανόμαστε ποια θα ήταν η συγκοινωνιακή κατάσταση της Συμπρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, εάν δεν είχε κατασκευασθεί τότε η Περιφερειακή Οδός.
Περί το 1980 ξεκίνησε η ίδρυση της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς σε έκταση του Σταυροχωρίου. Το έργο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό απ’ όλο το νομό, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών κατοίκων της “στενότερης” περιοχής. Οι φόβοι, πάλι είχαν ως πηγή τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μικρές ή μεγάλες, στην περιοχή με τα πολλά νερά και την απείραχτη ακόμη φύση.
Σήμερα όλοι αντιλαμβανόμαστε ποια θα ήταν η Οικονομική – Εργασιακή εικόνα του νομού, εάν δεν υπήρχε αυτή η ΒΙ.ΠΕ. - πρότυπο με τις ισχυρές μονάδες που αντιστέκονται ακόμη και στην σημερινή τραγική συγκυρία.
Την ίδια ώρα όλοι θέλουμε τα μεγάλα έργα υποδομής, π.χ. οδικό δίκτυο αλλά κανείς δεν θέλει λατομείο, απ’ το οποίο θα αντληθούν τα απαραίτητα αδρανή υλικά.
Την ίδια ώρα πάλι, όλοι επιζητούμε την απαλλαγή από τα απορρίμματα, χωρίς όμως να επιτρέπουμε την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής ή άλλη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, λυμάτων κ.λπ., στην περιοχή μας. Η επωδός είναι η μια και ίδια: προστασία του περιβάλλοντος. Όπερ σημαίνει, εξασφάλιση αδρανών υλικών από άλλους νομούς, και μεταφορά απορριμμάτων σε άλλους νομούς. Στους οποίους νομούς, φυσικά, κατοικούν, περίπου, ιθαγενείς!
Με την πρακτική αυτή τα μεγάλα έργα υποδομής για τον νομό διέρχονται προ των οφθαλμών, μεταβαλλόμενα σε ένα αέναο ζητούμενο δεκαετιών και γενεών. Και μαζί με τα έργα βεβαίως, παρέρχονται, ανεπιστρεπτί πολλές φορές, και τα αναγκαία κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά ή Εθνικά Ταμεία.
Το μόνο που αφήνει πίσω της αυτή η θλιβερή ιστορία, είναι η ηρωοποίηση κάποιων μπροστάρηδων, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Είναι αυτοί που, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία ή την άγνοια των πολλών, δημιουργούν καταστάσεις πανικού, πολλές φορές αδικαιολόγητου. Δεν τους προσάπτει κανείς γενικευμένη ιδιοτέλεια, κατευθυνόμενη ή μη. Ένα συχνά εμφανιζόμενο στοιχείο όμως, είναι αυτό του διαχωρισμού των πολιτών και φορέων με αφορμή ακόμη και μιας υπόνοιας διαφορετικής άποψης, ή επιθυμίας για περαιτέρω διερεύνηση. Κατά τους συμπολίτες μας αυτούς, κάποιοι θα πρέπει να χρεωθούν το ρόλο των “απέναντι”. Και αυτοί είναι οι πολίτες ή φορείς, που εμφανίζονται ως απαιτούντες πλήρη φωτισμό όλων των πτυχών των, ούτως ή άλλως, σοβαρότατων επιλογών που καλείται να κάνει η κάθε Τοπική Κοινωνία.
Προσωπικά απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη, το διαχωρισμό των πολιτών σε οικολόγους και μη, σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες μπροστά στα συμφέροντα της Τοπικής μας Κοινωνίας. Σέβομαι απολύτως της διαφορετική άποψη, την “άλλη” προσέγγιση, την ξεχωριστή θέση. Με τον απαράβατο όρο όμως, ότι κάθε καινούργιο δεδομένο αντιμετωπίζεται με εκκίνηση από την ίδια αφετηρία για όλους. Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς καχυποψίες.
Τε θέματα του Περιβάλλοντος και της αειφορίας έχουν εισβάλει με μεγάλη ορμή στο πλαίσιο των συζητήσεων σε όλα τα πεδία, στο πολιτικό, το οικονομικό στην καθημερινότητα κυρίως. Είναι πλέον βασικές προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για ένα καλύτερο αύριο. Το πεδίο δόξης είναι λαμπρό και συνάμα ευρύτατο. Μας χωράει όλους για να δώσουμε τους ωραίους αγώνες μας. Με συνθέσεις όμως και όχι αποκλεισμούς, απορρίψεις και άδικες “ταμπέλες’.

6 σχόλια:

  1. Αν ήθελες να είσαι μπροστάρης κ. Γκουντενούδη θα έπρεπε να έχεις τον κόσμο μαζί σου , αυτόν που σε ψήφισε και σε εμπιστεύθηκε ,ότι θα τον υπερασπιστής. Αντ' αυτού τώρα που κάθισες στη καρέκλα άρχισες τις θεωρίες και τους ελιγμούς για .. συνθέσεις. Ασε λοιπόν τα λόγια περί ..ήξεις αφίξεις κλπ, πάρε ξεκάθαρα θέσεις, δείξε ικανότητα με τις πράξεις σου και μη κάνεις κριτική στις αντιδράσεις του κόσμου.Εσύ κρίνεσαι όταν υπογράφεις για σοβαρά ζητήματα ερήμην του λαού. Ψάξε να βρεις τη χαμένη αξιοπιστία σου, κατέβα από την καρέκλα σου, πλησίασε τον απλό πολίτη και μάθε τι τον απασχολεί καθημερινά, γιατί σ' αυτόν θα λογοδοτήσεις σύντομα . Διαφορετικά κρύψου να σωθείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά το γεγονός οτι διαφωνώ κάθετα για τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές Γκουντενούδη όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώ το παραπάνω κείμενό του εξαιρετικά υπεύθυνο και ρεαλιστικό και σηματοδοτεί τη στάση που έπρεπε να έχει στα πράγματα κάθε υπεύθυνος πολιτικός, γυναίκα ή άνδρας, στο Νομό Κιλκίς.
    Ελπίζω αυτή τη φορά να μη κλαίμε εκ των υστέρων για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία και αναφέρομαι στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του Νομού μας.

    Οσο για την παραπάνω απειλή του 0406 οι Πόντιοι λένε μία έκφραση "σκύλ' στόματα ". Αηδίες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά το σκεπτικό .Το ξεπούλημα δεν το λέμε ευκαιρία , ούτε θα κλάψουμε για ξένα συμφέροντα . Τα υπάκουα σκυλάκια τα ρίχνουν κόκκαλα, για να είναι πιστά στ' αφεντικά τους .

      Διαγραφή
    2. Τα σκυλάκια χόρτασαν από τις βλακείες σας και δε χρειάζονται κόκκαλα ανεύθυνοι.

      Διαγραφή
  3. Πόσα παραμυθάς μπορει να γίνει κάποιος; Δυστυχως η ζωή με τις ακρότητές της αποδεικνύεται πιο ακραία από τα φανταστικά μας σενάρια. Από τον Αύγοστο και δεν απευθύνομαι μόνο σε σας, γνωρίζατε πολύ καλά τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ.Όχι μόνο δεν ανησυχύσατε αλλά βάλατε μια τζίφρα όλη δική σας (αν και δεν γνωρίζω το κατά πόσο η ίδια η πολιτική που υποστηρίζει η παράταξη σας με την οποία εκλέγεστε σας επηρέασε σ΄συτήν σας την στάση). Πόσο αστόχαστα εσείς ο κύριος: Δεν πειστήκαμε, να ερευνήσουμε κλπ εμπαίζεται τους συνδημότες σας; Πώς ξανά θέλετε να σας εμπιστευτούμε όταν αβίαστα αποφασίζετε ερήμην των κατοίκων, των επαγγελμάτων που άμεσα θα δεχτούν τις αρνητικές συνέπειες μια τέτοιας εκμετάλευσης; Κύριε Γκουντενούδη εγώ σας γνώρισα σαν επιχειρηματία, και φαίνεται από δουλείες (φάρμακα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, τα πακέτα των επιδοτήσεων που αντί να πηγαίνουν στις τσέπες των αγροτών φούσκωναν την δική σας τσέπη), τα πηγαίνατε μια χαρά που λένε, σαν εκλεγμένος εκπρόσωπος αποτύχατε. Τουλάχιστον υπηρετήστε σωστά αυτόν τον τόπο για όσο απέμεινε στηρίζοντας ουσιαστικά τη θέση να μην γίνουν μεταλλεία στο νομό. Πολλά ακούμε και τεράστια φωτοβολταϊκά αιολικά κλπ στα πλαίσια του γενικότερου ξεπουλήματος. Αν δεν υπερασπιστείτε τις ήπιες μορφές ανάπτυξης, να ξέρετε ότι θα βρεθούμε απέναντι. Εμείς δε θέλαμε ούτε μνημόνια ούτε ΔΝΤ. Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 0228 αν διαβάσεις το κείμενό σου παραπάνω μπορείς να καταλάβεις τι έχεις γράψει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.