Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Αντιπεριφέρειας Κιλκίς με θέμα «Πρόβλημα με τα συνιδιόκτητα αγροτεμάχια και χρονικά όρια της περιόδου υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης»

"Κύριοι Υπουργοί
Είναι η δεύτερη φορά που επικοινωνούμε στα πλαίσια των τρεχουσών προσκλήσεων ενδιαφέροντος για προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων βιοκαλλιεργητών υποψηφίων της δράσης 1.1.
Αρχικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την διορθωτική σας παρέμβαση, με αφορμή την προηγούμενη επιστολή μας, που είχε ως αποτέλεσμα να αρθεί η προφανής αδικία έναντι συγκεκριμένης ομάδας βιοκαλλιεργητών που είχαν την ατυχία να έχουν χωράφια με συμβάσεις σε ισχύ και αρχικά αποκλείονταν στην ουσία από τις νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
Αιτία της παρούσης, είναι το άρθρο 6 της ανωτέρω σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα το σημείο για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων (σημείο Β, Ι). Συγκεκριμένα το επίμαχο σημείο είναι εκείνο το οποίο ρητά και κατηγορηματικά αποκλείει τα συνιδιόκτητα αγροτεμάχια με την διατύπωση “Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια“.

Η ανωτέρω διατύπωση αποκλείει στην ουσία από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ένα σημαντικό αριθμό εκτάσεων οι οποίες το παράδοξο είναι ότι στην πλειοψηφία τους ήταν ήδη ενταγμένες στην δράση της “Βιολογικής Γεωργίας” έως πρόσφατα. Παρατηρείται, δηλαδή, το φαινόμενο αγροτεμάχια τα οποία καλλιεργούνται για πάρα πολλά χρόνια με σαφή οριοθέτηση και κάποια από αυτά είναι διανεμημένα και χαρτογραφημένα με ιδιωτικές διανομές, να αποκλείονται από τη δράση 1.1, παρόλο που ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε τους έχει αποδώσει με την διαδικασία της ψηφιοποίησης ατομικό 13-ψήφιο χαρτογραφικό αριθμό και με βάση αυτόν δηλώνονται και ελέγχονται σε όλα τα προγράμματα ή μέτρα ενίσχυσης, όπως και στην ΑΕΕ. Επιλέξιμες ως προς την ουσία τους εκτάσεις αποκλείονται χωρίς καμία αιτιολογία και αυτό που αιωρείται είναι η αδυναμία ελέγχου του Υπ.Α.Α.Τ των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.
Θεωρούμε ότι το παράλογο αυτό σημείο πρέπει να αρθεί άμεσα γιατί, πέραν αυτών που αναλύθηκαν, υπάρχει και νομικό κώλυμα καθώς πως είναι δυνατόν να αποκλειστούν επιλεκτικά εκτάσεις και κατά συνέπεια άτομα που τις κατέχουν γιατί το κράτος αδυνατεί πιθανά να ελέγξει στη “Βιολογική Γεωργία” κάτι που ελέγχεται σε όλα τα άλλα προγράμματα.
Συγκεκριμένα προτείνουμε να ισχύσει το εξής: 1) Απλά συνιδιόκτητα αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στην αίτηση ΑΕΕ του 2011 από κάποιον υποψήφιο δικαιούχο, να μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους ακριβώς με τον ίδιο 13-ψήφιο αριθμό από αυτόν τον υποψήφιο, εφόσον συνοδεύονται από τον αρχικό τίτλο, αλλά και μισθωτήρια των υπολοίπων συνιδιοκτητών (στο ποσοστό που τους αναλογεί) και να επισυνάπτεται χαρτογραφικό σκαρίφημα προσδιορισμού ορίων με τις υπογραφές των συνιδιοκτητών. 2) Συνιδιόκτητα αγροτεμάχια που ανήκουν σε ιδιωτικές διανομές να μπορούν να δηλωθούν από τον υποψήφιο που τα δήλωσε στην ΑΕΕ του 2011 με τον ίδιο ακριβώς 13-ψήφιο και να συνοδεύονται πέραν από τον αρχικό τίτλο με επικυρωμένο απόσπασμα της ιδιωτικής διανομής το οποίο να έχει απαραίτητα τις υπογραφές των υπολοίπων δικαιούχων των εκτάσεων.
Τέλος, γνωρίζοντας τα στενά περιθώρια και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για μία σειρά από λόγους όπως:
· Το πρόβλημα που περιγράψαμε και πρέπει να διευθετηθεί,
· Τη παρατεταμένη κακοκαιρία στη Μακεδονία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα την δυσκολία μετακίνησης των παραγωγών και κατά συνέπεια την συγκέντρωση των δικαιολογητικών.
· Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η υπηρεσία μας έχει παραχωρήσει άνω των χιλίων προεκτυπώσεων αιτήσεων και δεν έχει παραλάβει παρά ελάχιστες (λιγότερες από δέκα) εξαιτίας των προαναφερθέντων.
Πιστεύουμε ότι θα επαλειφθείτε άμεσα των ανωτέρω και ότι θα δώσετε την πρέπουσα λύση προς όφελος των παραγωγών τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά και όλης της χώρας, ώστε χωρίς αδικίες και νομικά κενά, να μπορούν με τους ίδιους όρους, όλοι οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης 1.1 “Βιολογική Γεωργία”."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.