"...μάλλον σε αδιέξοδο οδηγούνται οι αρνητές της μεταλλείας..." |
Σήμερα θα επισημάνουμε και νέες αντιφάσεις…, κάποια κενά μνήμης… και κάποια ερωτήματα που ανακύπτουν από το τελευταίο μέρος της επίμαχης συνέντευξης, συνολικής διάρκειας 18 λεπτών …
Στο 11ο λεπτό και 22ο δευτερόλεπτο ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει: «… Δε θα πάψουμε να χρειαζόμαστε ως χώρα το χαλκό, το σίδηρο, το νικέλιο και τα άλλα μεταλλεύματα. Αλλά τόσο γρήγορα, με μια τέτοια αρπαγή, μια τέτοια ληστρική εκμετάλλευση, ένα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είναι ασύμφορη όταν έχουμε και τέτοιες επιπτώσεις στο περιβάλλον…»Συγγνώμη,
Είναι επιστημονική η διατύπωση για ληστρική εκμετάλλευση μιας δραστηριότητας 30 και πλέον ετών; Πόση διάρκεια θα ‘πρεπε να ‘χει για να μην θεωρείται ληστρική; 50, 100 χρόνια; Ή περισσότερο; Αν είναι έτσι τα πράγματα, όπως τα βλέπει ο κ. Δημητριάδης και «οι συν αυτώ», τότε δε ψάχνουμε για επενδυτές, αλλά για highlanders…
Επίσης, αποτελεί ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας μια επένδυση που θα δώσει εργασία σε χιλιάδες κόσμο και ζωή σε δεκάδες μεσαίες και μικρές τοπικές επιχειρήσεις, που αν δεν έχουν ήδη κλείσει φλερτάρουν με το λουκέτο;
Και αφού απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, θα θέλαμε να μάθουμε, πώς θα γίνει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας ως χώρα, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αν δεν αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε; Και όταν λέμε φυσικό πλούτο δεν εννοούμε μόνο τον ορυκτό πλούτο, αλλά πιστεύουμε ότι δε μπορούμε να τον αποκλείσουμε στη βάση κάποιων επιστημονικοφανών επιχειρημάτων και ανυπόστατων ισχυρισμών…
Τέλος, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε, πώς θα γίνει ν’ αναπτυχθούμε οικονομικά, όταν κάποιοι έχουν ποινικοποιήσει συστηματικά τα τελευταία 30 χρόνια την εξορυκτική βιομηχανία και γενικότερα την πρωτογενή παραγωγή;
Νομίζουμε ότι αυτά τα ερωτήματα χρίζουν απαντήσεων…
Εκτός όμως από τις αντιφάσεις και τη σωρεία ανοιχτών ερωτημάτων, έχουμε και τις απώλειες μνήμης, οι οποίες εμφανίστηκαν στο 12ο λεπτό και 30ο δευτερόλεπτο, όταν ο δημοσιογράφος στο περιθώριο της ερωτήσεως που είχε διατυπώσει για τις λύσεις που προσφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην απασχόληση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ρώτησε συμπληρωματικά, αν έχουν γίνει προσλήψεις από την εταιρεία στη Χαλκιδική. Ο «πανεπόπτης οφθαλμός» απάντησε, πως ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. Αλήθεια, τι σχέση έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με την πολιτική προσλήψεων μίας ιδιωτικής εταιρείας; Αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό, μήπως ξέχασε τι έχει κάνει αυτός και οι ομοϊδεάτες του για να μην ξεκινήσει το έργο και να μη γίνει ποτέ και καμία πρόσληψη;
α) Μήπως λησμόνησε τις 2 προσφυγές των φίλων και γνωστών του στο ΣτΕ; (Δείτε εδώ) (και εδώ)
β) Μήπως ξεχνάει την περίφημη προσφυγή κατά τις ΑΕΠΟ της Ελληνικός Χρυσός που έχει μεθοδεύσει μέσω του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπου συμμετέχει και ο ίδιος, και των ομογάλακτων «Οικολόγων –Πρασίνων» στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; (Δείτε εδώ)
γ) Μήπως δε θυμάται το ρόλο που έχουν παίξει οι επιστήθιοι φίλοι του στο δασαρχείο και ανήκουστες απαιτήσεις και ενστάσεις που θέτουν με σκοπό να τρενάρουν την έναρξη των εργασιών και των προσλήψεων, όπου, ενώ παίρνουν εντολή από το υπουργείο ΠΕΚΑ, να άρουν τις όποιες αγκυλώσεις τους, εκείνοι να στέλνουν επιστολές στο υπουργείο με το ερώτημα αν η συγκεκριμένη επένδυση είναι επωφελής για την Ελληνική οικονομία; Σε ποια άλλη χώρα θα συνέβαινε αυτό και ο δασάρχης με τις… δήθεν υπαρξιακές του αναζητήσεις, δε θα πήγαινε μια για πάντα στο σπίτι του;
Ο « πανεπόπτης οφθαλμός» μετά τις λησμονιές, … θυμήθηκε τον εξωραϊστικό χαρακτήρα…, που κατά τη γνώμη του έχει η στείρα άρνηση, λέγοντας στο 13ο λεπτό και 52ο δευτερόλεπτο, τα εξής: «…Οι άνθρωποι που παλεύουν για να σταματήσουν την ιστορία αυτή είναι κοινοί άνθρωποι. Δεν έχουν προσωπικό συμφέρον. Οι τοπικοί άρχοντες που παλεύουν δεν έχουν κανένα συμφέρον. Η ιστορία είναι η διεθνής εμπειρία. Μεταλλουργία και εξόρυξη χρυσού είναι μια τραγική ιστορία και οι επιπτώσεις των είναι μη αναστρέψιμες παγκοσμίως. Άρα το Κιλκίς και το Πολύκαστρο δεν πρόκειται να παρουσιάσουν καμία διαβολή*(!!!!!)… διαφορά, σε αυτή τη γενικότητα που υπάρχει στον κόσμο…» *(… γλώσσα λανθάνουσα(!) … τι άραγε να σκεφτόταν ο ποιητής;)
Σεβόμαστε απόλυτα τις θέσεις του, όμως να μας επιτρέψει να πούμε, ότι η στάση που επέδειξε το blog του στην Κ.Α.Ζ. των Πυργαδικίων, άλλα πράγματα δείχνει ως προς τις προθέσεις τις δικές του και κάποιων τοπικών παραγόντων φίλων του (Δείτε εδώ), όπως επίσης να υπενθυμίσουμε, σε αυτούς που δε θυμούνται, την πρώτη παρουσία του στα κοινά της περιοχής, με έμφαση στα μεταλλευτικά, ότι σε εκείνη την πρώτη του εμφάνιση, στο δημοτικό συμβούλιο της Ιερισσού, ήρθε μάλλον με σκοπό για να μιλήσει, καθώς λίγο πριν το τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης της τότε εταιρείας, ενώ κρατούσε ένα πάκο χαρτιά στα χέρια του, ζήτησε και πήρε το λόγο, ενώ φεύγοντας από το δημαρχείο όχι μόνο δεν «έχασε τα μαλλιά της κεφαλής του», όπως ισχυρίζεται, αλλά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα είχε όλα στη θέση τους…
Το λέμε απλά και μόνο, για να μη νομίζουν κάποιοι ότι ο άνθρωπος βρέθηκε εκεί κατά τύχη και πάνω στο χαβαλέ, του ήρθε η θεία φώτιση… να κάνει επιτροπές αγώνα, την ίδια μέρα κιόλας… και άλλα τέτοια χαριτωμένα, από τη ζωή κάποιου άλλου…, όχι πάντως του αγαπημένου μας «πανεπόπτη οφθαλμού».
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ»… «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ»
Λίγο πριν κλείσει η συνέντευξη, οι δύο άνδρες δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τα παράπονα τους, για τα όσα τους αποδίδουν περί τρομοκράτησης των τοπικών κοινωνιών και αποφυγής του διαλόγου με την πλευρά των υπέρμαχων της μεταλλευτικής.
Στο 15ο λεπτό και ο 28ο δευτερόλεπτο ο κ. Δημητριάδης λέει: «…έχουμε τους τοπικούς παράγοντες να μας βλέπουν εχθρικά και να μας κατηγορούν, ότι ερχόμαστε για να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο. »
Βλέπουμε ότι ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, αρνείται τα όσα προσάπτουν οι τοπικοί άρχοντες του Κιλκίς, για τρομοκράτηση του κόσμου. Ένα λεπτό μόλις νωρίτερα… και πάλι, αυτοαναιρείται…, όχι μόνο για τα ζητήματα διάχυσης και πρόκλησης τρόμου των κοινωνιών, αλλά και για πολλά άλλα κατά τη γνώμη μας, καθώς λέει: «Παρόλο που ήμουν γεωλόγος, τις λεπτομέρειες των εξορύξεων δεν τις γνώριζα τόσο καλά και καθώς ενημερωνόμουν, αισθανόμουν ότι θα γίνει μεγάλη καταστροφή και θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου, αφού εγώ τρόμαξα (!!!), πόσο τρομερή θα ήταν η κατάσταση…»
Ειλικρινά δε μπορούμε να βγάλουμε άκρη, με τα όσα υποστηρίζει ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας.
Ωστόσο αναρωτιόμαστε :
α) όταν ένας άνθρωπός είναι τρομοκρατημένος, όπως ο ίδιος δηλώνει, τότε τι είδους ενημέρωση μπορεί να δώσει; Σε τι τόνους και ποιο ύφος…
β) Ποιος τον ενημέρωσε για τις επιπτώσεις των εξορύξεων και τον τρόμαξε τόσο πολύ; Ο λέκτορας του ΑΠΘ, ή ο «πανεπόπτης οφθαλμός»; Ή και οι δύο μαζί; Και αν δεν είναι τρομοκράτηση η «ενημέρωση», την οποίαν περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής, τότε τι είναι;
γ) Φαίνεται λογικό και σύνηθες, ένας ακαδημαϊκός να σηκώνει τα χέρια της επιστήμης του ψηλά και να αφήνεται στις διαθέσεις του τρόμου και του φόβου; Ένας επιστήμονας δεν οφείλει να ψάχνει για λύσεις στα όποια ζητήματα ανακύπτουν; Δεν πρέπει να συνεχίζει την έρευνα του; Επιτρέπονται σε ένα επιστήμονα, οι δογματισμοί και οι αφορισμοί;
Όταν ο δημοσιογράφος επισήμανε, ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημάρχου Κιλκίς Βαγγέλη Μπαλάσκα, κάποιος από τους παριστάμενους και αρνητής της επένδυσης χαρακτήρισε το δήμαρχο «πουλημένο», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση…, ο τέως επιχειρηματίας και νυν αγωνιστής… πήρε το λόγο και είπε στο 17ο λεπτό και 27ο δευτερόλεπτο: «Όταν ένας δήμαρχος, ξεκινώντας μια εκδήλωση και μας αποκαλεί εν ολίγοις τρομοκράτες, θα ήταν αστείο να ζητήσουμε από τον απλό πολίτη, κάποια στιγμή να δείξει τέτοια αυτοσυγκράτηση και να μην ξεφύγει σε ορισμένες εκφράσεις. Δεν τις επικροτούμε. Αλλά τέτοια φαινόμενα, τα οποία είναι περιορισμένα, δεν πρέπει να θεωρούνται διαβολικές(!?) ενέργειες…, αλλά φυσικές αντιδράσεις ανθρώπων, οι οποίοι αντιδρούν, σε όλα όσα ακούν για τον τόπο τους…»
Με λίγα λόγια και παρά τον τρόμο, που έζησε και τον περιέγραψε, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δημητριάδης, απαγορεύεται ρητά στον οιονδήποτε να χαρακτηρίζει τρομοκράτη, τον «πανεπόπτη οφθαλμό», παρά μόνο να τον επαινεί και να τον χειροκροτεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η απάντηση… θα είναι πάντα έτοιμη από την κερκίδα… του τέως επιχειρηματία και νυν αγωνιστή… Και ως γνωστόν, η κερκίδα του έχει πάντα δίκιο…, ή το ακαταλόγιστο…
Αυτό το αγλάϊσμα της δημοκρατικής αντίληψης… για τον κώδικα συμπεριφοράς των μαχητών της στείρας άρνησης, όταν ακούν κάτι που δεν ηχεί καλά στα αυτιά τους, ή δεν θέλουν ν’ ακουστεί καθόλου, ή να μπαχαλοποιούν ό,τι δεν του αρέσει, μας θύμισε πρόσφατα και παλαιότερα περιστατικά, για το πώς λειτούργησαν στο άμεσο η απώτερο παρελθόν οι «δυνάμεις καταστολής… της άμεσης δημοκρατίας» (Δείτε εδώ) ή (Δείτε εδώ)
Πριν τελειώσει η συνέντευξη, οι δύο φίλοι απέκρουσαν από κοινού την κατηγορία… ότι επιδιώκουν το μονόλογο. Δε θα σταθούμε στον κ. Δημητριάδη, αλλά στη δήλωση του πρώην επιχειρηματία, που χωρίς αιδώ μας είπε στο 18ο λεπτό: «…όλα αυτά τα χρόνια, εμείς καλούμε αυτούς που λένε ότι επιδιώκουμε το μονόλογο, να έρθουν να το συζητήσουμε… Κανένας δε θα έρθει…»
Προφανώς δε θυμάται…, ότι η παρέα του από την Ιερισσό δεν παρέστη στο δημοτικό συμβούλιο, που έγινε στο Στρατώνι, στις 12 Σεπτεμβρίου του 11, με θέμα την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Δήμο Αριστοτέλη, με σοβαρό αιτιολογικό…, τους δήθεν προπηλακισμούς, που κατά τη φαντασία τους… θα δέχονταν από τους κατοίκους του Στρατωνίου(Δείτε εδώ).
Ή μήπως ξέχασε το «σκηνικό υποδοχής» με μαύρες σημαίες, πανό, γιαούρτια και μπόλικα ζαρζαβατικά(!) που προετοίμαζαν αυτός και οι έτεροι Καππαδόκες της στείρας άρνησης για την υποδοχή της «δικής τους» κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη στην Ιερισσό πριν ένα χρόνο; Η ειδική γραμματέας σκόπευε να επισκεφτεί την Ιερισσό στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης πριν την έγκριση της ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός. Το κλίμα που διαμορφώθηκε όμως την ανάγκασε να ματαιώσει την επίσκεψή της. Κατόπιν κατηγορήθηκε από τον ίδιον και την παρέα του, ότι δεν κάνει δημόσια διαβούλευση… Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε σωστά την λογική των «σωτήρων» του περιβάλλοντός μας, στη δημόσια διαβούλευση η κ. Καραβασίλη, ή η όποια κ. Καραβασίλη θα όφειλε να πει αυτά που ήθελαν ν’ ακούσουν αυτοί, ειδάλλως θα υφίστατο το κράξιμο, τους προπηλακισμούς, τη δημόσια διαπόμπευση του προσώπου της και τη «μπαχαλοποίηση» της εκδήλωσής της…
Το δυστύχημα για όλους εμάς είναι, πως όταν δεν πάνε σε ημερίδες «ενημέρωσης», γράφουν μυθοπολτούς…(Δείτε εδώ)
Κλείνοντας την τριλογία μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σκοπός αυτής είναι να καταδείξει πως ένα τόσο σύνθετο και συνάμα πολύπλοκο ζήτημα, όπως αυτό της μεταλλείας, απαιτεί βαθύτατη γνώση όλων των παραμέτρων, που το αφορούν. Είναι πολύ εύκολο να κατακρίνεις , να στοχοποιείς και να αναθεματίζεις. Ίσως το μόνο εύκολο… Όταν όμως φοράς για τους δικούς σου λόγους παρωπίδες, και δεν παραδέχεσαι ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, ή οποία χρήζει εξίσου επισταμένης προσοχής και διερεύνησης, τότε δυστυχώς είναι εξίσου εύκολο να εκτεθείς σε κάποια ανύποπτη στιγμή… Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους κυρίους , που έδωσαν την εν λόγω συνέντευξη. Ισχύει για όλους μας...
Αυτό είναι το λίνκ της συνέντευξης http://www.youtube.com/watch?v=dOqkZPaaQuY&feature=player_embedded
Αυτοί οι τύποι είναι ή τρελοί ή πληρωμένοι.Αλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Τόσα ψέματα και ανακρίβειες μαζί σε τόσο λίγο χρόνο απο συνεργάτες υποτίθεται, έχει ξαναγίνει;. Εχω πάθει πλάκα προσωπικά. Μπράβο στο Μπαλάσκα, που τους χαρακτήρισε τρομοκράτες. Δεν είπε ψέματα. Το λέει μόνος του Ο Δημητριάδης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελετε να πειτε οτι στη Χαλκιδικη εδωσε δουλεια σε χιλιαδες ατομα? ποσοι εργαζονταν μεχρι τωρα στα μεταλλεια?
ΑπάντησηΔιαγραφήθελετε να πειτε οτι τα ορυκτα θα τα καρπωθει το ελληνικο δημοσιο ή οτι τα κερδη της μεταλλευτικης δραστηριοτητας θα αποδοθουν στην ελληνικη οικονομια? τι ποσοστα κερδους απο την εξορυκτικη δραστηριοτητα στη Χαλκιδικη εχουν αποδωθει στην ελληνικη οικονομια ωστε να χαρακτηριστει αυτη προσοδοφορα για το ελληνικο δημοσιο?
θελετε να πειτε οτι η μεταλλευτικη δραστηριοτητα δε ρυπαινει το περιβαλλον στο οποιο ολοι εμεις ζουμε, το νερο που πινουμε ή τον αερα που αναπνεουμε?
θελετε να πειτε οτι η καταστροφη στον περιβαλλοντα χωρο ειναι αναστρεψιμη και θα μπορουμε μετα το περας της μεταλλευτικης δραστηριοτητας εμεις παλι να καλλιεργουμε τα χωραφια μας?
θελετε να μας πειτε οτι ειμαστε ξοφλημενοι ως επαγγελματιες στο Κιλκις και θα ερθει το μεταλλειο να μας δωσει δουλεια και να μας σωσει?
Δε μας ενδιαφερουν τα οποια προηγουμενα εχετε με τους καθηγητες και δεν ασχολουμαστε μ αυτα. Επι της ουσιας αν εχετε να πειτε κατι και να αντικρουσετε τις περιβαλλοντικες επιπτωσεις που παρουσιαζουν οι καθηγητες καντε το . Οι προσωπικες σας διαφορες δε μας απασχολουν. Και μην ξεχνατε οτι η Χαλκιδικη και το Κιλκις δεν ειναι ιδιες περιπτωσεις. Εσεις εκει εχετε μεταλλευτικη παραδοση η οποια σας χαρακτηριζει , εδω ειναι ολα πρωτογνωρα. Αρνουμαστε να καταληξουμε χαβουζα , εχουμε εναλλακτικες προοπτικες αναπτυξης και αυτες θα αξιοποιησουμε.
Αγαπητέ 11 Ιανουαρίου 2012 1:03 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να στείλουμε κάποια απο τα άρθρα που δημοσιεύουμε στο blog, δε στοχεύει στην πλύση εγκεφάλου, που κάνουν αυτοί που έχουν αναλάβει να σας "ενημερώσουν" για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Κίνητρο μας είναι η αποκάλυψη της ακροθιγούς γνώσης και πληροφόρησης, που κουβαλούν οι εν λόγω κύριοι, επάνω στη μεταλλεία ή ακόμη καλύτερα της σκοπούμενης απόκρυψης, που επιτελούν, όλων όσων εξυπηρετούν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πλήν όμως αποπροσανατολίζουν τον κόσμο απο αυτά που μπορεί να επιτύχει και να προσφέρει η μεταλλεία στην τοπική οικονομία, κοινωνία και στη χώρα μας κατ επέκταση.
Αναμφίβολα η Χαλκιδική έχει μεγαλύτερη και αδειάληπτη μεταλλευτική παράδοση σε σύγκριση με το Κιλκις, όπως και εσείς αναγνωρίζετε, αυτό όμως δεν αποτελεί ευχή μόνο για τη Χαλκιδική και κατάρα μονο για εσάς.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και υπάρχουν κάποιοι, όπως καλή ώρα αυτοί που δέχεστε να σας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, που απορρίπτουν την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν έναν στρατό φανατισμένων ανθρώπων, απο τους οποίους αποκρύπτεται κατά τρόπο σκανδαλώδη, η ισχύουσα πραγματικότητα, που επικρατεί στις μερες μας, αναφορικά με το πως εξελισσεται μια μεταλλευτική δραστηριότητα.
Δεν λέει κανείς απο εμάς πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο ανάγλυφο του εδάφους, σε καμία περίπτωση όμως όταν εφαρμοζονται πιστά και απαρέγκλιτα οι περιβαλλοντικοί όροι που συνοδεύουν ένα έργο, δέν έχουν την αναστρεψιμότητα που επικαλούνται. Το αντίθετο. Υπάρχει και αποκατάσταση. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η μεταλλεία δεν αποκλείει καμία άλλη παραγωγική διαδικασία.
συνεχίζεται
...Τρανό παράδειγμα είναι η περιοχή του Στρατωνίου, όπου τα έργα περιβαλλοντικης αποκατάστασης, έχουν φέρει την περιοχή σε ένα πολύ καλύτερο σημείο απο ότι ήταν πριν απο 5 μόλις χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δικαίωμα σας να επιλέξετε ως τοπική κοινωνία τι ακριβώς θέλετε.Είναι καθαρά δικό σας θέμα το τι πρέπει να κάνετε, για να μην ερημώσει και ο δικός σας τόπος, ένεκα της οικονομικής ύφεσης που μέρα με τη μέρα βαθαίνει περισσότερο και μας φέρνει ενώπιως -ενωπίω πιο σκληρών προσωπικών και γενικευμένων αδιεξόδων.
Εμείς ως δήμος ώς κοινωνία επιλέξαμε την ανάπτυξη μέσα απο τη μεταλλευτική διαδικασία, γιατί αντιληφθήκαμε πως τα μέχρι τώρα αναπτυξιακά μοντέλα, απέτυχαν δυστυχώς. Με αποτέλεσμα στους καιρούς που διανύουμε, ούτε εργατικό δυναμικό να μπορούν να διατηρήσουν, ούτε να έχουν το ειδικό βάρος ή τη δυναμική να βάλουν πλάτη στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, με τη διασπορά ρευστότητας. Γιατί πολύ απλά το μοντέλο της υπερκατανάλωσης κατέρρευσε.
Εμείς πέρα απο την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφική, που έχετε και εσείς έχουμε και τον τουρισμό, τουλάχιστον για 40 μέρες τη σεζόν. Και αυτός όμως δεν αρκεί...
Στη μεταλλεία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μας το έχει διδάξει η πείρα. Οι 350 εργαζόμενοι (συν τους 50 που προσελήφθησαν απο την περασμένη εβδομάδα), εχουν δωδεκάμηνη εργασία, με πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ χάρη στους μισθούς, τα δώρα και τις δωροεπιταγές που πήραν έριξαν πάνω απο 1 εκ ευρώ στην αγορά του δήμου μας. Φανταστείτε ποσό πολλαπλάσια θα είναι τα μεγέθη, με την επένδυση σε πλήρη εξέλιξη. 1800 εργαζόμενοι και άλλες χιλιάδες σε δορυφορικές επιχειρήσεις. Κάθε ένα ευρώ που θα επενδύετε θα γεννά τρία ευρώ. Αντισταθμιστικά οφέλη σε χρήμα και έργα στους δήμους. Στους καιρούς που ζούμε, αν αφήσουμε στην άκρη αφορισμούς, εμμονές και άλλα παραμύθια, δεν υπάρχει κάτι άλλο ισοδύναμο που να αποφέρει ωφέλη στο ευρύ κοινωνικό σύνολο.
Το καλό θα ήταν όλα αυτά να τα παράγουμε εμείς και να μένουν σε εμάς. Θα ήθελες να ανοίξουμε και αυτή την κουβέντα; Να μιλήσουμε για τους δωσίλογους πολιτικούς, γραμματείς και φαρισαίους, που απο μπροστά έλεγαν ναι στην εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου και απο πίσω έκαναν ακριβώς όσα έπρεπε για να μην γίνει αυτό ποτέ; Να μιλήσουμε για τα οικολογικά κινήματα, της ΜΚΟ, τη λανθάνουσα αριστερά που κάνει τα κόκκαλα του Μπάτσιου να τρίζουν.
Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως δεν έχουμε κανένα προηγούμενο με τους κυρίους "καθηγητές" που αποκαλείτε χαρακτηριστικά. Ούτε κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί οι άνθρωποι να είναι ιδανικοί για παρέα, για καφέ και κρασί... Μέχρι εκεί. Αυτά που λένε για τη μεταλλεία δεν έχουν καμία βάση, ούτε επιστημονική, ούτε κοινωνική και ο κόσμος της Χαλκιδικής του έχει περιθωριοποιήσει. Εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που καλό θα ήταν και να τους ρωτήσετε ποιά και να τα ψάξετε επίσης, όπως κάνουμε και εμείς… Τα όποια βέβαια ευρήματα μας, για λόγους αποπροσανατολισμού, τα βαπτίζουν «προσωπικές διαφορές»…. Ψαχτείτε... Πριν ξαναμιλήσετε με τόση ευκολία για το θέμα, εκτός αν είστε μαγεμένοι.... απο τους συγκεκριμένους "ρήτορε"
Μπράβο στους ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και ουσιαστικά η άποψη τους είναι το αντίβαρο στις σκοταδιστικές απόψεις αυτών
ΑπάντησηΔιαγραφήπου ανέλαβαν εργολαβικά ( με τη μεταφορική έννοια ) να αφορίσουν κάθε προοπτική ανάπτυξης, είτε από κομματικούς λόγους, είτε λόγω ψυχώσεων. Το Κιλκίς είναι μικρό και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και βλέπουμε ποιοί είναι οι τύποι αυτοί που δήθεν κόπτονται για το περιβάλλον και τον τόπο μας. Οσο για τον καθηγητή Δημητριάδη και τις απόψεις του που τις διατυπώνει περιφερόμενος ( με ποιό κίνητρο άραγε ?? ) αναρωτιόμαστε τι ρόλο παίζει. Σε κάθε περίπτωση ως γεωλόγος δημόσιος υπάλληλος που είναι μπορεί να κινείται στο χώρο του επιθυμητού, όμως δε θα αποκτήσει ποτέ τη νοοτροπία του μηχανικού για να μπορεί να βλέπει τα πράγματα από την οπτική γωνία του δυνατού και του εφικτού. Και αν το καλοσκεφθούμε γεωλόγοι έγιναν όσοι δε μπόρεσαν να γίνουν κάτι καλύτερο στις τότε φυσικομαθηματικές σχολές!
Σε όλο το κείμενο της ανάρτησης, δεν βλέπω κανένα σοβαρό επιχείρημα εκτός από το ότι θα υπάρχουν δουλειές. Δεν λένε ότι δεν θα υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό που λένε στα σχόλια οι λεγόμενοι "πολίτες Αριστοτέλη", ότι αυτά που λένε οι καθηγητές που μας ενημερώνουν δεν έχουν "καμία σχέση με την πραγματικότητα" δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καθηγητές λένε ότι το περιβάλλον, και εμείς, θα υποστούμε τεράστια ζημιά. Και ευτυχώς στην εποχή που ζούμε όλοι έχουμε μια σύνδεση στο ιντερνετ και μπορούμε να ψάξουμε από μόνοι μας πληροφορίες και να διαμορφώσουμε από μόνοι μας άποψη. Και αυτό που βλέπουμε είναι ότι όπου έγιναν τέτοια τεράστια μεταλλεία η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Το διαψεύδουν αυτό οι "Πολίτες Αριστοτέλη";
Επιπλέον, αυτή η αόριστη συκοφαντία ότι οι συγκεκριμένοι καθηγητές "εξυπηρετούν συμφέροντα" που δεν κατονομάζονται, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Κύριοι πολίτες, αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να πείτε, πέστε το επώνυμα (ώστε να δεχτείτε και τις πιθανές συνέπειες), αλλιώς αδειάστε μας τη γωνιά. Δεν σας χρειαζόμαστε.
Όσο για τον άλλον ανώνυμο εκ Χαλκιδικής (δυστυχώς για σας, κάποιοι πονηρευτήκαμε- το πολύ copy paste φαίνεται!) ας μας εξηγήσει τι εννοεί: οι γεωλόγοι είναι κατώτεροι των μαθηματικών και των φυσικών; Άρα και οι γεωλόγοι που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες; Άρα πώς να τους εμπιστευτούμε;
Επιχειρήματα έχετε; Να τα συζητήσουμε. Αλλιώς ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!!
Αντε γειά σε σένα "εργαζόμενε" της παραμύθας..., που θεωρείς μικρή υπόθεση τη δημιουργία θέσεων εργασίας... Σε μια εποχή που έχουν εξαφανιστεί οι αγγελίες για εύρεση εργασίας... Η επιχειρηματολογία αυτών των ανυπόληπτων ατόμων, ρυπαίνει περισσότερο τα μυαλά μας απο οτιδήποτε άλλο... "Κιλκισιώτη" εκ Χαλκιδικής...ρυπασμένε στα μυαλά και κοπιαρισμένε στα γραπτά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι εκ Χαλκιδικής, εκ Γουμένισσας είμαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ποιος είναι ρυπασμένος στα μυαλά φαίνεται από τη φρασεολογία του του. Σίγουρα δεν είμαι εγώ.
4:42 Ερώτηση. Αφού υπάρχει το ιντερνετ, όπως σωστά λές, τι τους χρειαζόμαστε τους "καθηγητές"...; Πρώτη φορά βλέπω "καθηγητές" να κατηγορούν την επιστήμη τους και να αποσιωπούν την τεχνολογία που εξελίσσεται επάνω σε αυτή...Εσένα δε σου κάνει εντύπωση;
ΑπάντησηΔιαγραφή07:46 Είσαι σίγουρα απο Γουμένισσα; Η έτσι δηλώνεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να απευθυνθώ στους Πολίτες Αριστοτέλη και να τους καλέσω να συμμετέχουν στην ενημερωτική ομιλία που διοργανώνουμε αυτήν την Κυριακή στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς. Τόσο καιρό διαβάζω τις αναρτήσεις σας και νομίζω πως θα ήταν ενδιαφέρον να σας δούμε και να σας ακούσουμε και από κοντά. Είναι ευκαιρία να παρουσιάσετε τις θέσεις και τα επιχειρήματά σας υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τόσο στην Χαλκιδική όσο και στο Κιλκίς και να γίνει συζήτηση ανάμεσα σε εσάς και στους προσκεκλημένους καθηγητές προκειμένου να σχηματίσουμε και εμείς μία πληρέστερη άποψη για όλους όσους θέλουν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά και για τους λόγους που καθένας το κάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση. Σας τιμά και μας τιμά, ιδιαίτερα το γεγονός, ότι μπαίνεται έστω και λίγο καθυστερημένα, σε αυτή τη διαδικασία. Μια τέτοια όμως παρουσία δεν κανονίζεται την τελευταία στιγμή. Είναι Παρασκευή απόγευμα 5.15 μ.μ και η εκδήλωση σας είναι σε 48 ώρες ακριβώς. Πολλοί απο εμάς έχουμε προγραμματίσει άλλα πράγματα για το Σαββατοκύριακο, τα οποία δεν χωρούν ματαίωσης ή αναβολής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν και εφόσον προγραμματιστεί εν ευθέτω χρόνο απο εσάς κάποια νέα ημερίδα, όπου θα μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας, να κάνουμε έναν προγραμματισμό (σε όλα τα επίπεδα ακόμη και οικονομικό) για να παρουσιαστούμε εκεί, μπορείται να εγγυηθείτε ότι υπό την αιγίδα σας, δε θα δημιουργηθεί μια "χάβρα Ιουδαίων", όταν το λόγο θα λαμβάνουν, μέλη της Πρωτοβουλίας μας;
Γιατί σε τέτοιο περιβάλλον και τέτοιες συνθήκες είχαμε συνηθίσει στη Χαλκιδική να διεξάγονται ανάλογες ημερίδες, όταν αυτές διοργανώνονταν απο συλλογικότητες αντίστοιχες με τη δική σας, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί παρομοίωση μομφής για εσάς. Και μακάρι να μην εμφορείστε απο τέτοιες συμπεριφορές, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν κάποιους αμετανόητους συντοπίτες μας.
Δε θα ήταν καλύτερο, πιστεύετε, να διεξαχθεί τέτοια ημερίδα, υπο την αιγίδα των τοπικών αρχών ή της περιφέρειας, ουτώς ώστε να κληθούν όλες οι πλευρές; Επιστήμονες, φορείς, συλλογικότητες (ανάμεσα τους εσείς και εμείς) για να μπορέσει και ο κόσμος να σχηματίσει, αφού πρώτα ακούσει, μια συγκροτημένη άποψη και θέση επί του μεταλλευτικού ζητήματος; Χωρίς διαξιφισμούς, λογομαχίες, αντεγκλήσεις και όλα αυτά, που αντί να μας βοηθούν στην κατανόηση, ενός τόσο πολυσύνθετου ζητήματος, μας απομακρύνουν; Σκεφτείτε την πρόταση που σας κάνουμε και είμαστε στη διάθεση σας.
Παραθέτω την πρόσκληση που στείλαμε για ενημέρωση των αναγνωστών:
ΔιαγραφήΠολίτες Αριστοτέλη,
Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζουμε τα κείμενα που δημοσιεύεται στο blog
σας και πρόσφατα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε ειδησιογραφικά
sites του Κιλκίς. Παρόλο που δεν συμφωνούμε με όσα γράφετε, ούτε ως
προς περιεχόμενο, ούτε ως προς το ύφος και τον τρόπο που τα γράφετε,
θεωρούμε πως θα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρον να σας προσκαλέσουμε να
συμμετέχετε στην ενημερωτική ομιλία που διοργανώνουμε αυτήν την
Κυριακή στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.
Δείτε και το http://metalleiastop.blogspot.com/2012/01/15-1-12.html.
Θα είναι μια καλή ευκαιρία να σας δούμε και να σας ακούσουμε και από
κοντά. Μπορείτε να παρουσιάσετε τις θέσεις και τα επιχειρήματά σας
υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τόσο στην Χαλκιδική όσο και στο
Κιλκίς μέσω των ερωτήσεων που μπορείτε να υποβάλλετε στους ομιλιτές
και να γίνει συζήτηση ανάμεσα σε εσάς και στους προσκεκλημένους
καθηγητές προκειμένου να σχηματίσουμε και εμείς μία πληρέστερη άποψη
για όλους όσους θέλουν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά και για
τους λόγους που καθένας το κάνει.
Πολύ θα θέλαμε η ενημέρωση των πολιτών να την είχε αναλάβει κάποιος
θεσμικός φορέας (ΥΠΕΚΑ), αλλά αυτό να γινόταν ΠΡΙΝ την προκήρυξη του
διαγωνισμού. Να δινόταν η δυνατότητα στους πολίτες να ακούσουν όλες
τις απόψεις και τελικά αφού ενημερωθούν, να αποφασίσουν αν θα ήθελαν
την εγκατάσταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Δυστυχώς όμως το ΥΠΕΚΑ
ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο: πραγματοποίησε μία δημόσια
διαβούλευση μέσω διαδικτύου (σε έναν νομό με χαμηλά ποσοστά σύνδεσης
στο ιντερνετ και μεγάλο μέσο όρο ηλικίας), στη συνέχεια προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού και τώρα καλεί μόνο τους θεσμικούς φορείς στνην Αθήνα για να τους ενημερώσει. Θεωρούμε πως η στάση αυτή του υπουργείου στην καλύτερη περίπτωση δημιουργεί ερωτηματικά.
Ενημερώστε μας μέσω μηνύματος αν πρόκειται να έρθετε προκειμένου να
σας υποδεχτούμε.
Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο