Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της γενικής δεύθυνσης δημόσιας υγείας & κοινωνικής μέριμνας για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και κυρίως στην υποστήριξη της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. It also seeks to increase awareness of gains to be derived from the inclusion of persons with disabilities in every aspect of life. Επιδιώκει επίσης να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της πολιτείας στο όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής , οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής.
Για πρώτη φορά στα χρονικά μια Παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Από αυτά 110 - 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. A lack of attention to their needs means that they are confronted with barriers at every turn. Η έλλειψη προσοχής στις ανάγκες τους, σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια σε κάθε στροφή. These include stigma and discrimination; lack of adequate health care and rehabilitation services; and inaccessible transport, buildings and information. Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις, η έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, η απρόσιτη μεταφορά και μετακίνηση καθώς και η πρόσβαση στις πληροφορίες αποτελούν την καθημερινότητα των ατόμων αυτών. The report recommends that governments and their partners provide people with disabilities access to all mainstream services, invest in specific programmes for those people with disabilities who are in need, and adopt a national disability strategy and plan of action. Η έκθεση συνιστά ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι διάφοροι φορείς πρέπει παρέχουν στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες . Παραπέμπει σε ειδικά προγράμματα και στην υιοθέτηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την αναπηρία. Importantly, people with disabilities should be consulted and involved in the design and implementation of these initiatives. Είναι σημαντικό στους σχεδιασμούς δράσης να ζητείται η γνώμη των ατόμων με αναπηρία και να συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.
Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι «Μαζί για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία». Για πρώτη φορά θα εορτασθεί η ημέρα αυτή με ένα γενικό θέμα αλλά θα υποστηριχθεί και από επί μέρους θέματα, τα οποία απευθύνονται σε τομείς κλειδιά. Οι τομείς αυτοί θα πρέπει να ενσωματώσουν την αναπηρία μέσα στις αναπτυξιακές τους διαδικασίες.
Τα επί μέρους υποστηρικτικά θέματα του εορτασμού είναι:
1. Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις διαδικασίες ανάπτυξης.
2. Φύλο: Να συμπεριλαμβάνονται οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία στην ανάπτυξη
3. Να συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά και οι νέοι με αναπηρίες στην ανάπτυξη
4. Προσβασιμότητα: άρση των εμποδίων και την προώθηση ατόμων με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς
5. Προώθηση της συλλογής δεδομένων και στατιστικών για την αναπηρία
Η Γενική Συνέλευση του OHE στο πλέον πρόσφατο ψήφισμα της 65/186, πρόκειται να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για την αναπηρία το 2012, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές των αναπτυξιακών προσπαθειών.
Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την καθημερινότητα μερικών δεκάδων συνανθρώπων απλά και εύκολα ,βελτιώνοντας οι ίδιοι την συμπεριφορά μας. Αυτή η ενέργεια είναι πολιτισμός όπως και η προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.