Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ρέππας: Εκτός Δημοσίου ένας στους δύο υπαλλήλους

Την απομάκρυνση του ενός στους δύο δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στον στενό πυρήνα του κράτους θα σημάνει η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015. Διότι, από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που είναι σήμερα περίπου 680.000 θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και οι ένστολοι. Σύμφωνα με το Βήμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, αν και, όπως είπε, η τρόικα δεν ζήτησε επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση κατά την οποία ένα παρόμοιο μέτρο υπηρετεί τη μεταρρύθμιση του κράτους.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, από την άλλη πλευρά, και η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη.
Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας και για το 2012 ή τη διεύρυνση των κριτηρίων της, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του μέτρου τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η εφεδρεία υπήρξε ένα δραστικό μέτρο, το οποίο ρίχνει «κάστρα και σπάει ταμπού».
Και αυτό παρότι τα αποτελέσματα των αποχωρήσεων έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά.
Οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, υποβλήθηκαν έως τις 6 Οκτωβρίου 2011 ως συνέπεια του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, για το τι μέλλει γενέσθαι με την εφεδρεία το 2012, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι «μπορούμε να παραμείνουμε στον στόχο και να παραταθεί ο χρόνος της εφεδρείας ή να επιλέξουμε να κριθεί ποιοι υπάλληλοι θα φύγουν μέσα από την αξιολόγηση», κάτι όμως που, όπως παραδέχθηκε, χρειάζεται χρόνο.
Για τις απευθείας απολύσεις δημοσίων υπάλλήλων, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε πώς αυτές θα ενταχθούν σε μία πολιτική που θα οδηγήσει σε καλύτερο κράτος. «Αν έρθει το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε πρόταση θα τη συζητήσουμε. Απολύσεις, όμως, έτσι όπως τίθενται, όχι. Απολύσεις όμως που οδηγούν στην αναδιοργάνωση του κράτους μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Πηγή: www.marketbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.