Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Απροστάτευτο το Πάικο απέναντι στη μεταλλεία, όπως και όλες οι περιοχές NATURA




Αυτή είναι η  απάντηση του ΥΠΕΚΑ (Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου – Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών) σε ερώτηση του Δημάρχου Παιονίας κ. Λαπόρδα σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εκμίσθωση του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Πολύκαστρου-Σκρα-Μαύρου Δέντρου, για την οποία ο Δήμος δεν έλαβε καμία ενημέρωση. Δεν μας λέει τίποτα καινούριο, ωστόσο κάποια σημεία της πρέπει να επισημανθούν και να επαναλαμβάνονται τακτικά για να τα χωνέψουμε: 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Μεταλλευτικό Κώδικα (210/1973) δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ του Δήμου, με τη μορφή τέλους ή εισφοράς. Την ίδια ακριβώς απάντηση είχε λάβει σε σχετική ερώτησή του και ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας τον περασμένο Μάρτιο (Το ΥΠΕΚΑ αποκαλύπτει: Ανύπαρκτα τα οικονομικά οφέλη από τα μεταλλεία!). Όμως, το ΥΠΕΚΑ μελετάει (εδώ και σχεδόν ένα χρόνο!) το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη δυνατότητα θέσπισης τέτοιου τέλους… Επιτρέψτε μας να κρατάμε μικρό καλάθι.

Σημειώνουμε επίσης, για πολλοστή φορά, ότι εκτός από αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ο Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει ούτε δικαιώματα (royalties) υπέρ του Δημοσίου από τα προϊόντα της εξόρυξης (περισσότερα εδώ). Πραγματικά διερωτάται κανείς τι “επενδύσεις” είναι αυτές και γιατί κόπτεται το κράτος να τις εγκρίνει… 
Η ένταξη του όρους Πάικο στο δίκτυο NATURA 2000 δεν το προστατεύει από τη μεταλλεία. Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύουν την εξόρυξη στις περιοχές NATURA, ούτε καν την επιφανειακή. Η διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι “η εκμετάλλευση θα γίνει με σχεδόν αποκλειστικά υπόγεια έργα” μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, δεδομένου ότι και η θηριώδης εκμετάλλευση στις Σκουριές της Χαλκιδικής με επιφανειακό κρατήρια διαμέτρου τουλάχιστον 700 μέτρων βαφτίστηκε “κατά βάση υπόγεια εξόρυξη” κι αυτό έγινε δεκτό από το Υπουργείο! 
Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη του όρους Πάικο! Αυτό ειλικρινά αδυνατούμε να το σχολιάσουμε, το παραθέτουμε μόνον …ως ανέκδοτο.
Το καταπληκτικό αυτό “επιχείρημα” προβάλεται από όλες ανεξαιρέτως τις μεταλλευτικές εταιρείες και επαναλαμβάνεται μετά χαράς και από τους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου. Ποιος Κάκαβος και ποιο Πάικο… χρειαζόμαστε μεταλλεία και βιομηχανία, ανοιχτά πηγάδια και βουνά από απόβλητα για να “βελτιώσουμε” το περιβάλλον μας και να προσελκύσουμε τουρίστες. Βεβαίως! Και νερό εμφιαλωμένο από το Λουτράκι για να τους ποτίσουμε και τυριά Ολλανδίας, αφού δεν θα’χουμε δικά μας.
Έχουν εθιστεί τόσο πολύ στα γκρίζα τους γραφεία και τη θλιβερή τους πόλη οι γραφειοκράτες της Αθήνας που τα υπογράφουν αβασάνιστα αυτά τα πράγματα; 
Ακολουθεί το έγγραφο-ερώτηση του Δημάρχου Παιονίας κ. Λαπόρδα: 



3 σχόλια:

  1. Να αφήσουμε τις υπερευαισθησίες παρακαλεί ο κ.Γκουντενούδης.Μετα από αύτο το επίσημο εγγραφο του ΥΠΕΚΑ που το λέει ξεκάθαρα δημόσιο,δήμοι,τοπικές κοινωνίες δεν παίρνουν ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ
    μάλλον πρέπει να τρέξουμε κ.Γκουντενούδη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ.Μπαλάσκας διαψεύδεται από το ίδιο το υπουργείο.Πού είναι τα οφέλη για το δήμο και τις τοπικές κοινωνίες??Τεράστια κέρδη μόνο για τις ξένες εταιρείες,εμείς γιατί τις υπερασπιζόμαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακομη και αν υπηρχαν καποια αντισταθμιστικα οφελη δικαιολογειται η καταστροφη των βουνων,των οικοσυστηματων και των υπογειων νερων;Αυτα τι αξια μπορει να εχουν; Μεγιστη για την συνεχιση της ζωης και του ανθρωπου.Αντιθετα καποια βραχυπροθεσμα οικονομικα οφελη δεν μπορουν να διασφαλισουν την επιβιωση και την υγεια σε μια τεραστια περιοχη με υδροφορεις που φτανουν μεχρι τη θαλασσα!Οποιος ισχυριζεται οτι αυτη η λεηλασια ειναι αναπτυξη ειναι απατεωνας το λιγοτερο και αλλοτρια συμφεροντα υπερασπιζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.