Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία Παραστατίδη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012

Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, ο Βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης ήταν ένας από τους ομιλητές και έκανε αναφορά, εκτός των στοιχείων του προϋπολογισμού και σε ζητήματα και προβλήματα που αφορούν τους πολίτες του νομού Κιλκίς. Αναφέρθηκε στην αποβιομηχανοποίηση του νομού και την εκτόξευση της ανεργίας, το επίδομα παραμεθορίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Η ομιλία έχει ως εξής: 
Δεν σας κρύβω πως αισθάνομαι πολύ άβολα και περίεργα ταυτόχρονα, που ανεβαίνω σ΄αυτό το βήμα να μιλήσω για τον προϋπολογισμό του 2012, διότι καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος συντάχθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.
Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση το 2008, η Ευρωζώνη θεωρείτο ένα ασφαλές λιμάνι, μια περιοχή σταθερότητας και σιγουριάς, με ένα νόμισμα που δεν σήκωνε καμία αμφισβήτηση. Ξαφνικά φτάσαμε σήμερα να αμφισβητούνται τα πάντα, ακόμα και το ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας επί του προϋπολογισμού της σημερινής κυβέρνησης.
Αλήθεια τι μπορεί να πει κανείς και πως μπορεί να είναι ικανοποιημένος, για έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε σε μια δύσκολη οικονομική συγκύρια και είναι προσαρμοσμένος αναγκαστικά στη λογική εφαρμογής μιας εξοντωτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και βίαιων διαρθρωτικών αλλαγών; Για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος οδηγεί σε πτώση του βιοτικού επιπέδου, που επιβάλλει φόρους και που στηρίζεται στην μείωση των εισοδημάτων, που δρομολογεί την βίαιη ανακατανομή εισοδημάτων και πόρων από τους αδύναμους στους ισχυρούς;
Πρέπει να παραδεχτούμε πως βιώνουμε την περίοδο αυτή, την μεγαλύτερη υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, της ίδιας της δημοκρατίας και την επιβολή μιας de facto «δικτατορίας των αγορών».
Όλη αυτή η προσπάθεια, βρίσκει συμπαραστάτες και στο εσωτερικό της χώρας μας, στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και στην απλόχερη στήριξη ορισμένων διατεταγμένων ΜΜΕ και των προπαγανδιστών τους.
Δυστυχώς, βρίσκουν εκφραστές και στο πολιτικό σύστημα προσπαθώντας έτσι να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις, όπως τις βιώσαμε πολύ πρόσφατα με την μεθόδευση απομάκρυνσης του Γ.Π. από την πρωθυπουργία.
Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη έστω και τώρα, να αναληφθεί διακομματική πρωτοβουλία απέναντι σ΄ αυτά τα προπαγανδιστικά εργαλεία των κέντρων της διαπλοκής, με την ενίσχυση και αναβάθμιση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων και ιδιαίτερα της ΕΡΤ.
Παράλληλα, να θεσπισθούν πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους, δημιουργώντας έτσι σύγχυση και προκαλώντας πανικό, τρόμο, φόβο, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους πολίτες και στην αγορά.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε, πως είναι άλλο η πληροφόρηση και η καλόπιστη κριτική και άλλο η παραπληροφόρηση και η κριτική που υποκρύπτει σκοπιμότητες.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνω, πως λυπάμαι πολύ, για τον υποτιμητικό τρόπο που εκφράστηκαν ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη μας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους μάλιστα τίμησε και περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του. Τους θυμίζω πως ήταν στο ίδιο καράβι, ήταν στην ίδια κυβέρνηση και η ευθύνη επιμερίζεται και σ΄ αυτούς κι όχι μόνο στον πρώην πρωθυπουργό. Εκτός κι αν εννοούν πως έκανε λάθος που τους εμπιστεύτηκε. Να είναι σίγουροι πως ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν ανέχεται και δεν συγχωρεί την αλαζονεία και την αχαριστία.
Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,
αλήθεια, πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος για το μέλλον μιας χώρας
· όπου για 5η χρονιά μπαίνει σε ύφεση
· που παίρνει συνεχώς φορολογικά μέτρα
· που έχει 1 εκ. ανέργους
· που μειώνει μισθούς και συντάξεις
· που οδηγεί στην εξαθλίωση και περιθωριοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας;
Γιατί φτάσαμε εδώ και είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε τέτοιου είδους μέτρα και πολιτικές;
Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα μπορούσε να είναι, η ύπαρξη του υπέρογκου χρέους που υποθηκεύει τη ζωή μας και που δεν ήρθε από το πουθενά, διότι σ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό υπήρχε και διογκώνονταν σταθερά. Μόνο που κανείς δεν τολμούσε ή δεν ήθελε να κοιτάξει κατάματα.
Αυτή η ως τώρα πολιτική και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε τα τεράστια ελλείμματα και χρέη, που ήταν η αιτία να έρθει το μνημόνιο στην χώρα μας, με όλες αυτές τις συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες.
Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,
Πρέπει να πούμε την αλήθεια, πως το μεγάλο κεφάλαιο έμεινε σχεδόν απείραχτο. Αυτή αν θέλετε ήταν μία από τις αιτίες για την δημιουργία του χάσματος μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας. Οι άλλες αιτίες είναι η διαφθορά, η ατιμωρησία των γνωστών και επωνύμων, η καθυστέρηση στη σύλληψη της φοροδιαφυγής κ.α.
Εδώ πρέπει να επισημάνω ως αρνητικό γεγονός, πως η φοροδιαφυγή έχει καταντήσει εθνικό «σπορ» για ένα μέρος των Ελλήνων, που έμαθαν να κερδίζουν χωρίς να πληρώνουν.
Είναι εξωφρενικό πως το 80 % της φοροδιαφυγής, το κάνει το 15 – 20 % των φοροφυγάδων. Η ευθύνη βέβαια, γι΄ αυτή την κατάσταση βαρύνει κυρίως το κράτος. Στην Αμερική για παράδειγμα, όπως και σε άλλες χώρες, οι πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους όχι γιατί είναι πιο ηθικοί και έντιμοι από εμάς, αλλά επειδή γνωρίζουν πως αν δεν πληρώσουν, χωρίς καμία εξαίρεση, θα πάνε φυλακή.
Ενώ εδώ ;
Επίσης θεωρείται επιβεβλημένος ο έλεγχος όλων των καταθέσεων Ελλήνων στις Ελβετικές τράπεζες. Με αυτή την υπόθεση κύριε Πρόεδρε και κύριοι της Κυβέρνησης πρέπει να τελειώνουμε, για να αρχίσει επιτέλους να αλλάζει κάτι σ΄ αυτή την χώρα. Μάλιστα να φροντίσετε ώστε να δοθούν και τα ονόματα στην δημοσιότητα. Είναι απαίτηση της κοινωνίας. 
Σ’αυτό το σημείο θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το νομό μου, το νομό Κιλκίς, και να υπογραμμίσω πως τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πλήρη αποβιομηχανοποίηση με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία στα ύψη. Η κτηνοτροφία βρίσκεται στο έλεος των καρτέλ και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση, διότι ενώ παραδίδουν το προϊόν τους έχουν να πληρωθούν εδώ και έξι μήνες.
Επίσης θα ήθελα να θέσω υπόψη στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, πως ο χειμώνας στην Β. Ελλάδα διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η πρόθεση εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης με εκείνο της θέρμανσης, θα επιβαρύνει την είδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των κατοίκων.
Επίσης το επίδομα παραμεθορίου, δεν χορηγείται στους υπαλλήλους του Νομού Κιλκίς την στιγμή που ο Νομός χαρακτηρίζεται παραμεθόριος, ενώ δόθηκε σε όλους τους άλλους.
Και βέβαια χαίρομαι που δόθηκε παράταση για μια ακόμα χρονιά στην αναβολή πλειστηριασμών της 1ης κατοικίας, για οφειλές προς τρίτους. Θα ήταν πιο χρήσιμο η ρύθμιση αυτή να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όπου τα κυρίαρχα συναισθήματα του λαού είναι η απελπισία και η απόγνωση, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, ομοψυχία και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Δυστυχώς θα πω πως ούτε πριν, ούτε και μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ορισμένοι, κατανόησαν το πόσο σοβαρό μειονέκτημα είναι να βαδίζουμε χωρίς πυξίδα. Το μόνο που καταλάβανε είναι το πότε θα πάμε σε εκλογές.
Όσο μεγάλη απογοήτευση και αν αισθανόμαστε, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω.
Εξάλλου έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως στα δύσκολα στεκόμαστε όρθιοι, αρκεί η κυβέρνηση να συντάξει άμεσα έναν οδικό χάρτη για μια Εθνική Οικονομική Στρατηγική και να βάλει τις βάσεις για πιο σύντομη έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Ψηφίζω τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό ανάγκης και εύχομαι ο προϋπολογισμός αυτός, να συμβάλει στην αναστροφή της υπάρχουσας κρίσης για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην νέα γενιά και στα παιδιά μας.

5 σχόλια:

  1. ασε ρε παραστρατιδη καλα εισαι εκει με τον μεγαλο σου αργηγο τον γιωργακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ;
    ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ;
    ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ, ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ (!) ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
    ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακούστε τι λέει: "Αλήθεια τι μπορεί να πει κανείς και πως μπορεί να είναι ικανοποιημένος, για έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε σε μια δύσκολη οικονομική συγκύρια και είναι προσαρμοσμένος αναγκαστικά στη λογική εφαρμογής μιας εξοντωτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και βίαιων διαρθρωτικών αλλαγών;"
    Και μετά το ψηφίζει...
    Ο ΑΘΛΙΟΣ τύπος από το Αποστολάρι.
    Και μετά τον ψηφίζετε και εσείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΕ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΑΣΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕ.
    ΟΥΤΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.
    ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣΕ Ο ΠΕΘΕΡΟΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΟΥ ΕΝΩ ΕΙΧΕΣ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.