Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΕΒΕ για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Κιλκίς

Σε λιγότερο από ένα μήνα και αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, θα λάβουν χώρα οι εκλογές στο επιμελητήριο. Η ποιοτική διαφορά αυτών των εκλογών είναι η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ, ΕΜΠΟΡΩΝ στηριζόμενη από τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ.
Ποιο το νόημα όμως συμμετοχής της ΠΑΣΕΒΕ σε ένα θεσμό που δεν έχει τίποτα να κάνει με τα συμφέροντα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, σε ένα θεσμό που τα παίρνει από τους πολλούς για να κάνει δουλειά για τους λίγους, σε ένα θεσμό στον οποίο δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η εγγραφή; Η απάντηση στο ερώτημα προφανώς και δεν είναι η αναμόρφωση ενός θεσμού προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των πολλών απέναντι σε αυτά των λίγων. Ούτε υπάρχει κάποια αυταπάτη για την αλλαγή του προσανατολισμού του, κάτι που εξάλλου ορίζεται από το κράτος. Η συμμετοχή έχει να κάνει με τη συσπείρωση των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στον εντοπισμό του πραγματικού υπεύθυνου της τραγικής κατάστασης που βιώνουν σήμερα που απορρέουν από την βαθιά καπιταλιστική κρίση και της πρότασης διεξόδου από αυτήν. Σε όλα αυτά η απάντηση είναι ο συνεπής αντιμονοπωλιακός αγώνας, η συμπόρευση με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα και η διέξοδος δια της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.
Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά με τις άλλες δύο παρατάξεις. Το γεγονός της στήριξης τους από κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά την όποια υπερκομματική ή ακομμάτιστη φρασεολογία τους) και μηχανισμούς που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση καθιστά απαγορευτική την ψήφο σε αυτούς. Να μην ξεχνάμε ότι οι επικεφαλής και των δύο συνδυασμών, σε όποιο μετερίζι και αν βρέθηκαν, συνέβαλαν με όλες τις δυνάμεις τους στον αποπροσανατολισμό των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων (εφεξής ΕΒΕ) για την σημερινή κατάσταση, τα λουκέτα, την αναδουλειά, τις αιτίες της κρίσης κλπ. Συνεχίζουν τον ίδιο αποπροσανατολισμό ισχυριζόμενοι ότι μπόρα είναι θα περάσει και άλλα τέτοια φληναφήματα, χωρίς να λένε κουβέντα για το μάρμαρο. Κουβέντα για την υπερφορόλογηση, κουβέντα για τα αντικειμενικά κριτήρια, κουβέντα γενικά για τον καπιταλισμό. Και την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι ανούσιες και αποπροσανατολιστικές αντεγκλήσεις μεταξύ τους.
Έχει μεγάλες ευθύνες ο κος Τονικίδης ως απερχόμενος πρόεδρος του επιμελητηρίου. Δεν έφταιξε για την τραγική κατάσταση των ΕΒΕ η δραστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων (υπερφορολόγηση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις) ή η προκλητική στήριξη των τραπεζών. Έφταιξε το παραεμπόριο (τι έκταση μπορεί να έχει αυτό μπροστά στις προκλητικές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου;) και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επέλεγαν άλλες αγορές για τις ανάγκες τους, χωρίς να αναζητά κανείς την αιτία στη δραστική χειροτέρευση του λαϊκού εισοδήματος (τα ίδια έχει πει κατά καιρούς και ο κος Χατζηγεωργιάδης). Για αυτούς μόνο το γεγονός ότι ένας από τους βασικότερους νόμους του καπιταλισμού είναι ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό δεν είναι αιτία.
Το ίδιο ισχύει και για τον κο Χατζηγεωργιάδη, τέως προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς και μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ. Τα έργα και οι ημέρες του στον ΕΣΚ δεν είναι λίγα και χωρίς προκλήσεις, με αποκορύφωμα τις πρακτικές τρομοκρατίας και παρανομίας (γιατί ως μέλος της ΕΣΕΕ γνωρίζει τους νόμους για τις εκλογές στους συλλόγους) για την απόσυρση από τις πρόσφατες εκλογές του εμπορικού συλλόγου του στηριζόμενου από την ΠΑΣΕΒΕ ψηφοδελτίου. Ο τελευταίος μόλις τις τελευταίες μέρες δημοσίευσε τους προγραμματικούς στόχους του συνδυασμού του. Το εν λόγω πόνημα επιβεβαιώνει την απόσταση που έχει ο ίδιος και ο συνδυασμός του από τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ. Την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τον μονόδρομο της ΕΕ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, για την ανταγωνιστικότητα που μεταφράζεται σε κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και για άλλα ευαγή μέτρα, χρησιμοποιεί και ο συντάκτης αυτού. Είναι πλέον εμπειρία των μικρών ΕΒΕ πως από όλα αυτά κερδισμένοι βγήκαν οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και όλα τα σαπρόφυτα που στηρίζαν και στηρίζουν τον δρόμο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η δημαγωγική κλίση σε όλες της πτώσεις της λέξης διαφάνεια που δεν έχει να κάνει τίποτα με τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θέλουμε τη διαφάνεια, κάθε άλλο. Δεν σημαίνει όμως ότι η έλλειψη διαφάνειας είναι η κύρια αιτία για την κάκιστη οικονομική κατάσταση των μικρών ΕΒΕ. Εξάλλου όλα τα φορολογικά βάρη για το λαό και οι φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο έχουν λάβει χώρα με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες (νόμοι, κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες κλπ).
Η επιλογή κάποιου εκ των δύο συνδυασμών στις προσεχείς εκλογές είναι αντίστοιχη με επιλογή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Κανείς τους δε συζητά για τη χρησιμότητα και το ρόλο του επιμελητηρίου για τους μικρούς ΕΒΕ. Οι μικροί ΕΒΕ δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτούς που έχουν θεοποιήσει την επιχειρηματικότητα. Είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντά τους. Έχουν χρέος να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του κινήματος τους και την συμπόρευση αυτού με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων. Να ξεμπερδέψουν μια για πάντα με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και μη ηγεσίες και να χρησιμοποιήσουν κάθε μετερίζι όπως τώρα οι εκλογές στο επιμελητήριο προς την κατεύθυνση αυτή.
Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Κιλκίς
25/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.