Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σε ποσοστά δεκαετίας `70, πλέον, το ΠΑΣΟΚ!

Δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής ("πολιτικό βαρόμετρο Οκτωβρίου") δείχνει προβάδισμα 9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να παίρνει πλέον εκλογικά ποσοστά δεκαετίας `70! Συγκεκριμένα, σε σταθμισμένο δείγμα, η ΝΔ καταγράφει 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ο ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, με τα λοιπά κόμματα στο 7%. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η ΝΔ γνωρίζει τον Οκτώβριο μικρή πτώση συγκριτικά με το Σεπτέμβριο (30,5% έναντι 32%), ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά το 31,5% του Αυγούστου καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες σταθερά ανοδική πορεία, ενώ το ΚΚΕ τους δύο τελευταίους μήνες γνωρίζει ελαφρά πτώση σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά Ιουλίου και Αυγούστου (10,5% και 11,5%).
Όμως, το πιο σημαντικό, ίσως, εύρημα της έρευνας είναι ότι «πρώτο κόμμα» αναδεικνύεται η αποχή με 34%! Όσο για τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κυβερνών κόμμα εμπιστεύται το 7%, ενώ τη ΝΔ το 10%!
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το «ισοζύγιο» είναι για όλους αρνητικό, Λιγότερο αρνητικά αντιμετωπίζεται ο Γ. Καρατζαφέρης (38% θετικές γνώμες 57% αρνητικές), ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντ. Σαμαράς (35% - 59%), η Αλ. Παπαρήγα (27% - 68%) και την αρνητική κορυφή καταλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου (23% - 73%).

2 σχόλια:

  1. Το ποιό ενδιαφέρον εύρημα, πράγματι, είναι το ποσοστό της αποχής. 34% ! Δυστυχώς! Και εξηγούμαι.
    Η αποχή, όπως και το "λευκό", έχει δύο όψεις. Δεν δημαίνει μόνο απαξιώνω ή περιφρονώ το πολιτικό σύστημα ή αδιαφορώ γι'αυτό. Ενέχει και ένα ύπουλο και εν τέλει οδυνηρό αποτέλεσμα. Αυτοί που απέχουν να ψηφίσουν κάποιο κόμμα, αφήνουν εν λευκώ τους υπόλοιπους που ψηφίζουν, να αποφασίζουν και για τους ίδιους που απέχουν. Επισημάνσεις:
    1ον Πώς το επιτρέπουν αυτό στον εαυτό τους;
    2ον Η ψήφος είναι το ισχυρότερο δημοκρατικό δικαίωμα-δυνατότητα-ευκαιρία του απλού πολίτη, τυπικά ανα 4 χρόνια, να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πώς μπορεί να παραιτείται κάποιος απο αυτό;
    3ον Επιπλέον παραιτούνται και απο το δικαίωμά τους μετά τις εκλογές, να κρίνουν τις αποφάσεις που θα παίρνονται για όλους, ακριβώς γιατί η μή συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία αυτοδικαίως τους το αφαιρεί.
    Προφανώς αυτό αποδεικνύει οτι είναι το μεγαλύτερο έλλειμα πολιτικής αγωγής όλων όσων επιλέγουν αποχή ή λευκό.
    Γι'αυτό πιστεύω οτι η αποχή ή το λευκό, είναι μία ανεύθυνη πράξη και δεν πρέπει να επιλέγεται ως "λύση" στη διαδικασία των εκλογών, επειδή ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ και που ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ(όσο κι'άν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαμβάνοντας υπόψη το 54% προς τα δύο μεγάλα κόμματα και το 34% της αποχής φαίνεται ότι οι Νεοέλληνες τελικά δεν βάζουν μυαλό....Να περιμένετε και άλλα μνημόνια και να μην βγάλετε άχνα ραγιάδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.