Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Δικαστήρια δικαιώνουν οφειλέτες προς τράπεζες

Μετά και την απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης να διαγραφεί το 55% του χρέους που είχε συνταξιούχος προς τρεις τράπεζες, εκατοντάδες χιλιάδες παρόμοιοι οφειλέτες σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο 3869\2010 ("νόμος Κατσέλη").
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε 60χρονο συνταξιούχο, ο οποίος όφειλε συνολικά 56.000 ευρώ, ενώ το μοναδικό οικογενειακό του εισόδημα είναι μια αναπηρική σύνταξη 600 ευρώ. Κατά την εξέταση της υπόθεσης το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν είναι εφικτή η αποπληρωμή των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί προς τις τράπεζες, γι` αυτό αποφασίστηκε το ποσό των 56.000 ευρώ που όφειλε ο 60χρονος να μειωθεί σε 25.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα καταβάλει ο οφειλέτης σε 14 χρόνια, με μηνιαία δόση 150 ευρώ.

Οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δημοσιοποίηση απόφασης που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 28 Ιουνίου, με την οποία υποχρεώθηκαν οι τράπεζες να διαγράψουν δάνεια 200.000 ευρώ από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ, που είχε άλλος συνταξιούχος. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φτάσει ήδη στις 400 χιλιάδες! Παρόμοια απόφαση εκδόθηκε και από το Ειρηνοδικείο Πάτρας.
Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση του νόμου (μπορεί μόνο μια φορά στη ζωή του) πρέπει να αποδείξει μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω φορέων (Συνήγορος Καταναλωτή, δικηγόρος κλπ.) κι αν αποτύχει θα πρέπει να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.