Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τέλος οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών!

Τα γραφεία της ΕΑΣ Κιλκίς.
 Τώρα οι ΕΑΣ μετατρέπονται σε
 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, τέλος! Το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή βάζει τέρμα στο μεταπολιτευτικό οργανωτικό συνεταιριστικό σκηνικό, με στόχο την εξυγίανση και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής δράσης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέχρι το τέλος του 2011 όλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις. Στη συνέχεια, η αναδιάρθρωσή κι η εξυγίανσή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί  στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

 Οι συνεταιρισμοί θα εκλέγουν τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ όπως γίνεται μέχρι τώρα, με μόνη διαφορά ότι δεν θα υπάρχει η ενδιάμεση εκλογική διαδικασία στις ενώσεις αφού θα έχουν μετατραπεί σ πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, κόντρες και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Με το τέλος των ΕΑΣ θα μεταφερθεί η οικονομική δραστηριότητα στους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και επανεκκίνησή του σε νέες βάσεις.
 Η δημιουργία κλαδικών συνεταιριστικών ομάδων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του νέου νόμου, καθώς θα δώσει την ευκαιρία να διαμορφωθούν πολιτικές και δράσεις για κάθε προϊόν χωριστά. Απώτερος στόχος είναι οι φθηνότερες τιμές για τον καταναλωτή, η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και η εξυγίανση της αγοράς μέσω της δημιουργίας έως δύο δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων σε κάθε περιφέρεια.
Τα δημοπρατήρια θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις, οι κατά τόπον αρμόδιες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και οι ΟΤΑ, ιδιώτες και το δημόσιο. Όμως, αυτή ακριβώς η συμμετοχή ιδιωτών είναι που ήδη προβληματίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, και γεννά τις πρώτες αντιδράσεις σ` αυτό το προσχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.