Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πλούσιες οι δράσεις των Προσκόπων του Κιλκίς

Με θετική διάθεση, κέφι και φαντασία οι Πρόσκοποι του Κιλκίς δεν άφησαν αναξιοποίητες τις δύο εβδομάδες πριν και μετά το Πάσχα, όπου πραγματοποίησαν πλούσιες δράσεις με εξορμήσεις στο νομό Κιλκίς ενώ οι Κοινότητες Ανιχνευτών (έφηβοι) συμμετείχαν στην Πανελλήνια δράση Πολιτισμού που έλαβε χώρα στον Πειραιά.  Λυκόπουλα, πρόσκοποι και ανιχνευτές είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν στιγμές χαράς και περιπέτειας, ζώντας στο ύπαιθρο αλλά αποκτώντας νέες γνώσεις.
Αγέλες: Στην περιπέτεια του scooby Doo και του Ρομπέν των Δασών Η 1η Αγέλη Λυκοπούλων, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου πραγματοποίησε την δράση της στο Κατασκηνωτικό Κεντρο Καβαλαρι Μουριων. Τα 35 λυκόπουλα, καλεσμένα του scooby Doo , βοήθησαν να λυθεί το μυστήριο του «κλέφτη των καρτουνς» όπου μέσα από πολλές περιπέτειες ασχολήθηκαν με καρτούν από τότε που ξεκίνησαν με το πρώτο καρτούν μέχρι σήμερα. Αρχηγός της δράσης ήταν η Ιωάννα Κοζανίδου με επιτελείο τους Χάϊνη Γουζούνη, Έλενα Μιχαηλίδου, Στέφανο Κιτσονίδη, Ειρήνη Παρασκευαίδου, Νίκο Μοσκώφ, Γιώργο Τσαβαχίδη, Λένα Αργυροπούλου, Ιωάννη Κυριαζίδη, Γιάννη Καργιώτη και Μίλτο Ζώγκα.
Με τη σειρά και η 2η Αγέλη Λυκοπούλων από τις 25 έως τις 28 Απριλίου πραγματοποίησε τη δική της δράση στο Κ.Κ. Καβαλάρι, όπου τα 21 λυκόπουλα. είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές ξενοιασιάς, να παίξουν το προσκοπικό παιχνίδι, να βιώσουν εμπειρίες ομαδικής ζωής. Τα λυκόπουλα έγιναν για λίγο οι σύντροφοι του Ρομπέν των Δασών και αφού εκπαιδεύτηκαν στη διαβίωση στο ύπαιθρο, ακολούθησαν τα βήματά του στο δάσος του Σέργουντ και βρήκαν τη χαμένη περιουσία και το βασιλικό στέμμα. Αρχηγός της Δράσης ήταν η Παντελιάδου Πέλλυ και το επιτελείο πλαισίωσαν οι βαθμοφόροι Γιώργος Ελευθεριάδης, Αλέξης Ελευθεριάδης, Χρήστος Μελίδης, Αβραμίδης Μάκης, καθώς και οι ανιχνευτές Χρήστος Καραμούκης, Στάθης Ιορδανίδης, Σταύρος Δεμουρτζίδης και Κυριάκος Αθανασιάδης.
Εξάλλου πριν την δράση του Πάσχα, η 2η Αγέλη πραγματοποίησε εκπαιδευτική δράση στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όπου με τη συνδρομή της τροχαίας τα μικρά λυκόπουλα γνώρισαν τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.
Ομάδες: Μα ‘γω ποθούσα φίλοι μου ζωή προσκοπική Η 1η Ομάδα Προσκόπων πραγματοποίησε δράση υπαίθρου κοντά στον οικισμό του Λειψυδρίου. Η δυνατή βροχή όμως χάλασε την όμορφη δράση την τρίτη ημέρα της διάρκειας της. Αρχηγός ήταν ο Ιουστινιανός Κουραλίδης με επιτελείο τους βαθμοφόρους Ιορδάνη Ρωμανίδη, Αλίκη Τσιλιγγιρίδου και Γιάννη Γκέντσο.
Η 2η Ομάδα Δ/Προσκόπων πέρασε τρεις ημέρες περιπέτειας στο δασύλλιο δίπλα από το Κατασκηνωτικό Κέντρο από τις 18 έως τις 20 Απριλίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ των άλλων ημερήσια εκδρομή στους πρόποδες του Μπέλλες, παιχνίδια περιπέτειας, δημιουργικά εργαστήρια και άλλα πολλά. Αρχηγός της δράσης ήταν η Τσόφα Κοβλακίδου με επιτελείο τους Γιώργο Χατζηβακαλέλη, Ξανθούλα Σοαντζόγλου και Χρήστο Καναρόπουλο.
Κοινότητες: Στον Πειραιά για την 27η ΠΑ.Π.Ε. Η συμμετοχή στην 27η Πανελλήνια Πολιστική Ενημέρωση (ΠΑ.Π.Ε.) συγκέντρωσε όλο το ενδιαφέρον των ανιχνευτών, με τις Κοινότητες του Κιλκίς να δίνουν δυναμικό παρών. Συνολικά έλαβαν μέρος 25 ανιχνευτές στην πανελλήνια δράση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, παρουσιάζοντας τις ταινίες που δημιούργησαν και συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες. Τις δύο Κοινότητες συνόδευσαν οι βαθμοφόροι των τμημάτων Λάζαρος Μοσκώφ, Μαρία Γκέντσου και Γιώργος Φωτιάδης από την 1η Κοινότητα και Στέλιος Αγγελίδης και Γεωργία Ιορδανίδου από την 2η Κοινότητα.
Συνεργασία 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών με τον «Νηρέα» Κιλκίς To Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών Ν. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» συνεργάστηκε με την κοινότητα των ανιχνευτών του 1ου Συστήματος Προσκόπων Κιλκίς. Στόχος της συνεργασίας ήταν η ευαισθητοποίηση στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων, με την εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης, το «πρόγραμμα ομοτίμων». Κύριες αρχές του προγράμματος των ομοτίμων είναι η αυτονομία, η συν - απόφαση, η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εφήβων προς τους συνομηλίκους τους, σε θέματα σχετικά με τις εξαρτήσεις, αφού είναι γνωστό, ότι στη φάση της εφηβείας οι νέοι έχουν ανάγκη περισσότερο τους συνομηλίκους τους, για θέματα που τους αφορούν ή τους απασχολούν. Η φιλοσοφία επομένως αυτού του προγράμματος είναι ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει τόσο την σχέση που έχουν οι έφηβοι μεταξύ τους, η οποία είναι σχέση εμπιστοσύνης, όσο και την επιρροή που ασκούν και δέχονται, η οποία αφορά και θέματα εξαρτήσεων, σε μια προσπάθεια επιρροής ενάντια στις εξαρτήσεις. Με αυτό το σκεπτικό, επελέγησαν από τα μέλη της κοινότητας των ανιχνευτών 7 άτομα, τα οποία εκπαιδεύτηκαν σε πρώτη φάση σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, βιωματικού χαρακτήρα, με θέματα τις αιτίες των εξαρτήσεων, την πρόληψη των εξαρτήσεων και το ρόλο της επιρροής στις εξαρτήσεις. Την ευθύνη για τον συντονισμό του εργαστηρίου είχε στέλεχος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ». Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι 7 ανιχνευτές συνέχισαν το πρόγραμμα, μεταφέροντας στους υπόλοιπους ανιχνευτές το περιεχόμενο του εργαστηρίου και προσπαθώντας να διευκολύνουν την έκφραση απόψεων, στάσεων, συναισθημάτων και προβληματισμών που συνδέονται με το θέμα των εξαρτήσεων. Το επόμενο στάδιο του προγράμματος όριζε και την επιλογή και δημιουργία ενός τρόπου διάχυσης και ενημέρωσης του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αποφάσισαν ο τρόπος αυτός να είναι η δημιουργία μιας ταινίας σε σενάριο των ίδιων των συμμετεχόντων. Ο τίτλος της ταινίας είναι: «Τα ξύ - δια του κόσμου», εστιάζοντας όπως φαίνεται και από τον πρωτότυπο τίτλο στην εξάρτηση από το αλκοόλ. Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας έγινε σε πρώτη φάση στο 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης. Σε δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας στο Κιλκίς, τo Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου 2011, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ώστε να παρουσιαστεί στους εφήβους αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί με την ανάλογη διαμόρφωση σε όλα τα προσκοπικά τμήματα από τη νέα χρονιά.
Τέλος η Περιφερειακή Εφορεία Κιλκίς εκπροσωπήθηκε στην 35η Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαΐου 2011 στην έδρα του Σώματος στην Αθήνα από τον Περιφερειακό Έφορο Χρ. Τομπουλίδη και τους Εφόρους Χρ. Καναρόπουλο και Λ. Παπαδόπουλο όπου πέραν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν διεξοδικά και ψηφίστηκαν θετικά από την ολομέλεια οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του Οργανισμού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.