Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας

Το σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος στην σύσκεψη για την αναδιάταξη του ΕΣΥ παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Προβλέπει επτά κύκλους νοσοκομείων, στους οποίους θα ενταχθούν 29 νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας.
Όπως και στο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις στην Αττική, τα νοσοκομεία κάθε κύκλου θα έχουν κοινό διοικητή και θα συνεργάζονται με την ανταλλαγή προσωπικού και μονάδων. Στους επτά νοσοκομειακούς κύκλους περιλαμβάνονται:
♦ Ο κύκλος Παπαγεωργίου - Πάρκο Υγείας στον οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 424, το νέο Παιδιατρικό, Κατερίνης και Πέτρας Ολύμπου.
♦ Ο κύκλος Παπανικολάου στον οποίο θα ενταχθούν το Γεννηματάς και το Άγιος Δημήτριος.
♦ Ο κύκλος ΑΧΕΠΑ στον θα ενταχθούν το Θεαγένειο και τον Ειδικών Παθήσεων - Λοιμωδών.
♦ Ο κύκλος Ιπποκρατείου στον οποίο θα ενταχθούν το Άγιος Παύλος, το Β’ ΙΚΑ, το Δερματικών και Αφροδισίων Παθήσεων και το νοσοκομείο Χαλκιδικής.
♦ Ο κύκλος Κιλκίς στο οποίο θα ενταχθεί το ΚΥ Γουμένισσας.
♦ Ο κύκλος Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
♦ Ο κύκλος Θράκης - Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα ενταχθούν τα νοσοκομεία Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Να σημειωθεί ότι ο διάλογος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα και στις 2 Ιουνίου θα γίνει πραγματικότητα η συγχώνευση των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο του διαλόγου οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Αρις Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων που υπάγονται στις αρμοδιότητές στους στις 25 Μαϊου.
Σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται από την 1η Ιουλίου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης του υπουργείου Υγείας. Όπως προκύπτει από το σχέδιο προτάσεων που παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις, καταργήσεις αλλά και αναπτύξεις μονάδων και κλινικών.
Μεταξύ των αλλαγών ξεχωρίζουν η δημιουργία ενός συγκροτήματος με ενιαία διοίκηση για τα νοσοκομεία Πέλλας και Ημαθίας, η συγχώνευση Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Άργους Ορεστικού και Αμυνταίου, καθώς και η συγχώνευση δεκάδων κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Στη Δυτική Μακεδονία προτείνεται ενιαία διοίκηση στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, ενώ καταργείται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Ως Κέντρα Κύκλου θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία Κιλκίς και Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Άρης Μπουσουλέγκας και Χρήστος Ζηλίδης, θα εισηγηθούν τις επιστημονικές προτάσεις τους, τις οποίες θα καταθέσουν έως τις 25 Μαΐου, ενώ την 1 Ιουλίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Αναλυτικότερα, οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο είναι οι εξής:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
- Λειτουργεί ως Κέντρο Κύκλου
- Λειτουργεί ήδη Καρδιολογικό Τμήμα. Εντάσσεται στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις
- Ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας τύπος Ι
- Ανάπτυξη Διαβητολογικής Μονάδας Τύπου Ι
- Συγχώνευση των δυο Ορθοπεδικών Τμημάτων σε ένα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
- Εντάσσεται στον Κύκλο του Κιλκίς και λειτουργεί υπό ενιαία διοίκηση με αυτό
- Τα νοσοκομεία αξιολογήθηκαν με βάση 5 κριτήρια:
· Το κριτήριο της συγκέντρωσης του πληθυσμού
· Το κριτήριο του μεγέθους
· Το κριτήριο της έντασης αξιοποίησης της νοσοκομειακής υποδομής
· Το κριτήριο της οικονομικής αποδοτικότητας
· Το κριτήριο της παλαιότητας

Για κάθε κριτήριο τα νοσοκομεία βαθμολογήθηκαν με -1, 0 ή +1, ενώ η συνολική τους βαθμολογία κυμαίνεται από -5 ως +5. Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Κιλκίς βαθμολογήθηκε με -2, όπως επίσης και αυτό της Γουμένισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.