Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Ο ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Η αναμενόμενη δημοσίευση του νέου χάρτη υγείας από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες όλων και αύξησε τα ερωτηματικά όσον αφορά την υποβάθμιση των δύο Νοσοκομείων του νομού. Ο εν λόγω υγειονομικός χάρτης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, όσον αφορά τις υποδομές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το έμψυχο Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και στατιστικά στοιχεία για την λειτουργικότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια.
            Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόταση, από την πλευρά της Κυβέρνησης και τίθεται προς διαβούλευση χωρίς να υπάρχει ο νέος σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και ποια θα είναι τα κριτήρια πάνω στα οποία θα στηρίζεται η πρόταση του υπουργείου. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση αποκρύπτει τις προθέσεις της, οι οποίες θα δημιουργήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας ισχυρές αντιδράσεις διότι το ισχυρότερο, αν όχι το μοναδικό, κριτήριο του νέου σχεδιασμού είναι η δραστική περικοπή των δαπανών για την υγεία κατ’ εφαρμογή των εντολών του μνημονίου και της Τρόϊκας.

            Στην περίπτωση του Νομού μας είναι εμφανέστατη η υποβάθμιση των δύο Νοσοκομείων, την οποία έχουν ήδη δρομολογήσει και θεωρείται δεδομένη εάν δεν αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς του νομού. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται για τα Νοσοκομεία του ν. Κιλκίς, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες νοσηλείας, είναι πλασματικά διότι περιλαμβάνουν και τις περιόδους των τελευταίων χρόνων κατά την διάρκεια των οποίων υπήρξε μείωση Ιατρικού προσωπικού, κλείσιμο κλινικών και αδυναμία προμήθειας υλικών για την εξυπηρέτηση των κλινικών και των ασθενών. Σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Ο αυξημένος όγκος διακομιζόμενων ασθενών σε άλλα κοντινότερα νοσηλευτικά ιδρύματα, προέκυψε τελευταία εξ ανάγκης και εξ αιτίας των ελλείψεων που προαναφέραμε και όχι από λόγους σκοπιμότητας των γιατρών όπως αναφέρει στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη για την υγεία ο κ. Φλωρίδης.
            Εκτιμούμε ότι η συρρίκνωση των κλινικών θα συνεχιστεί ακόμη παραπέρα, και στις εναπομείναντες κλινικές θα έχουμε δραστική μείωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών ( χειρουργεία – ορθοπεδικές κλινικές). Σε κάθε περίπτωση σχεδιάζεται να διοχετευθούν σε κοντινότερα νοσηλευτικά ιδρύματα οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση και την ταλαιπωρία  των 90.000 κατοίκων του νομού. 
            Η υφιστάμενη κατάσταση δεν προέκυψε από το πουθενά, είναι το αποτέλεσμα των χειρισμών από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τους τοπικούς Πολιτικούς και Διοικητικούς παράγοντες του νομού μας. Η αποτυχημένη ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου Κιλκίς, η αδυναμία παραλαβής εδώ και τρία χρόνια της νέας πτέρυγας, η αδυναμία λειτουργίας των μαγειρείων, η μη σύνδεση με το φυσικό αέριο από απόσταση 100 μέτρων, το κλείσιμο  κλινικών, οι πολιτικές παρεμβάσεις για την μετακίνηση του προσωπικού, η αφαίμαξη των διοικητικών υπηρεσιών, η έλλειψη ιατρικών και αναλώσιμων υλικών, η μειωμένη κατά 3/5 χρηματοδότηση (που πάει να καλυφθεί από τα πεντάευρα κατά πράξη), κ.ά, έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες φυσικά πρόσωπα  που ακόμη και σήμερα αρκετοί από αυτούς διαχειρίζονται τα δρώμενα στο νομό Κιλκίς.
            Ο εμπαιγμός των πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων δεν σταματάει εδώ.
Σε πρόσφατη σύσκεψη κατατέθηκε πρόταση η οποία διαφοροποιείται από την υφιστάμενη κατάσταση των δύο Νοσοκομείων μόνο ως προς την ενοποίηση των δύο διοικητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των Διοικητών, σε μία υπηρεσία. Ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ενώ είναι γνώστες των προθέσεων του υπουργείου και της Κυβέρνησης για την υποβάθμιση και των δύο Νοσοκομείων (όπως και αν λέγονται αυτά αύριο-μεθαύριο), δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη ολοκληρωμένης πρότασης για τον νομό, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.  Ακόμη και αν, για λόγους σκοπιμότητας, τα δύο ιδρύματα συνεχίζονται να ονομάζονται Νοσοκομεία, με τον νέο σχεδιασμό δεν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που παρείχαν στο απώτερο παρελθόν. Τα στοιχεία που θα παρθούν υπ’ όψη απέχουν παρασάγγες από τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων του νομού μας και όχι μόνο.
            Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη από τα κέντρα υγείας και δευτεροβάθμια περίθαλψη από  ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, με όλες τις κλινικές, επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ανάλογη οικονομική ενίσχυση, που θα καλύπτει όλα τα επείγονται και μη περιστατικά .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.