Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΚΚΕ ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κιλκίς


Χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Το κόμμα μας επανειλημμένα έχει φέρει στην βουλή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του Κιλκίς και τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και στους εργαζόμενους.
Μεγάλες έως επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπαρκή κάλυψη των εφημεριών αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και των νοσηλευομένων.
Το Νοσοκομείο ενώ εφημερεύει σε 24ωρη βάση καλύπτεται οριακά από ένα ειδικευμένο παθολόγο, ενώ οι περισσότερες εφημερίες καλύπτονται από ειδικευόμενους καρδιολόγους.
Το Νοσοκομείο διαθέτει 5 ειδικευμένους παθολόγους μαζί με τον διευθυντή, 2 ειδικευμένους καρδιολόγους για να καλύψουν 30 εφημερίες τον μήνα, 1 ουρολόγο και 1 ωτορινολαρυγγολόγο.

Πολλές από τις ανάγκες καλύπτονται από  επικουρικούς γιατρούς και εργαζόμενους συμβασιούχους που αν απολυθούν τα προβλήματα θα ενταθούν.
Το Νοσοκομείο δεν έχει μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά ούτε και καρδιολογική. Τα χειρουργεία καθυστερούν λόγο έλλειψης αιθουσών γιατί η νέα πτέρυγα, που είναι έτοιμη εδώ και 4 χρόνια, δεν λειτουργεί λόγω σοβαρών κακοτεχνιών και οι διοικήσεις αρνούνται να την παραλάβουν.
Η σίτιση ασθενών και εργαζομένων καλύπτεται από catering, αφού τα μαγειρεία, που έγιναν μετά από πιέσεις, λειτουργούν με φυσικό αέριο όμως ο αγωγός περνά 100 μέτρα από το Νοσοκομείο και δεν έχουν παρθεί τα ανάλογα μέτρα για να συνδεθεί.
Αυτή την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προσφέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή της Ν.Δ. στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, σε αυτούς δηλαδή που παράγουν τον πλούτο σε αυτή τη χώρα.
Εν έτη 2011 στην περιοχή του Κιλκίς η κατάσταση που επικρατεί δεν διαφέρει με αυτή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει να εφημερεύει ένας ειδικευμένος παθολόγος 7 24ωρα τον μήνα και να είναι υπεύθυνος για τα περιστατικά εφημερίας και για τους νοσηλευόμενους. Ή τι σημαίνει το έμφραγμα να αντιμετωπίζεται από ειδικευόμενους καρδιολόγους και όχι από ειδικευμένους, ή ένα Νοσοκομείο να μην έχει ΜΕΘ, ή ένας όγκος να περιμένει να χειρουργηθεί στην λίστα.
Την ίδια στιγμή οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν πάνω και κάτω από το τραπέζι, μέσα και έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, για να καλύψουν τις όποιες επείγουσες ή σοβαρές χρόνιες ανάγκες τους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτών των κυβερνήσεων που στο επίκεντρο της πολιτικής τους είναι η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με αφετηρία αυτή την πολιτική, αξιοποιείται η κρίση σήμερα για να μεταφερθούν κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και υπηρεσίες για την στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (περίπτωση χρηματοδότησης με 98 δις € των τραπεζών) και από την άλλη δημιουργούνται προϋποθέσεις, όπως έγινε με τους 2 τελευταίους νόμους για την υγεία, γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα και μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις.


Ερωτάται ο Κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα με την μορφή του κατεπείγοντος:

  1. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτικού, παραϊατρικού κ.α. προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης του νοσοκομείου, προστασίας και προαγωγής της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο του Κιλκίς. Πιο συγκεκριμένα να γίνουν προλήψεις τουλάχιστον άλλων 3 παθολόγων, 6  καρδιολόγων, 2 ουρολόγων και 2 ΩΡΛ, 30 νοσηλευτριών, 10 παραϊατρικού, και βοηθητικού προσωπικού, για να υπάρχει συνεχείς κάλυψη από παθολόγους και καρδιολόγους και να αναπτυχθούν και καινούργια απαραίτητα τμήματα όπως είναι η ΜΕΘ και η καρδιολογική μονάδα, αλλά και να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα τμήματα.
  2. Να μην γίνει καμία απόλυση επικουρικού γιατρού, συμβασιούχων όλων των κατηγοριών και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία και να μονιμοποιηθούν όλοι γιατί είναι άκρως απαραίτητοι.
  3. Να αναγκαστεί ο εργολάβος να αποκαταστήσει άμεσα όλες τις κακοτεχνίες στην νέα πτέρυγα που παραμένει κλειστή εδώ και 4 χρόνια και να επιβληθούν όλες οι ενδεδειγμένες κυρώσεις προς όλους τους υπεύθυνους για την καθυστέρηση παράδοσης της, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν τα χειρουργεία και η αιμοδοσία σε καινούργιο χώρο και να αναπτυχθεί το νοσοκομείο με την λειτουργία και νέων απαραίτητων τμημάτων.
  4. Να δοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, για την σύνδεση των μαγειρείων με το φυσικό αέριο, για την διαμόρφωση των ανάλογων χώρων με τον α απαραίτητο εξοπλισμό και για να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα ΜΕΘ και μονάδα εμφραγμάτων.
  5. Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι στο νοσοκομείο στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία, ή για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου. Να μη φεύγει από το Νοσοκομείο κανείς χωρίς να εξεταστεί και να νοσηλευτεί επειδή δεν έχει να πληρώσει, είναι άνεργος, απολυμένος, ανασφάλιστος, ή μετανάστης.

Οι βουλευτές

Άγγελος Τζέκης
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.