Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Επίκαιρη Ερώτηση Θ. Παραστατίδη για Αρτζάν

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς Θ. Παραστατίδης προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη, με θέμα τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες λόγω πλημμυρών στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Αρτζάν περιοχής Πολυκάστρου του νομού Κιλκίς, καθώς και τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών.

Η ερώτηση είναι η εξής: Κύριε υπουργέ πριν μπω στην ουσία του θέματος θα ήθελα να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά σε ότι έχει να κάνει με την λίμνη Αρτζάν που βρίσκεσαι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Βαφιοχωρίου και Πολυκάστρου του δήμου Παιονίας του Ν. Κιλκίς. Αποξηράνθηκε το 1934 ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αγροτική έκταση και μέχρι σήμερα καλλιεργείται με σιτηρά, βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι κ.λ.π. Αυτό για την ιστορία.
Κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχοπτώσεις η περιοχή αυτή πλημμυρίζει με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να συλλέξουν τα προϊόντα τους. Και κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτό συνέβη και φέτος.
-Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να συλλέξουν το βαμβάκι, διότι δεν μπόρεσαν να μπουν καν στα χωράφια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παραδώσουν βαμβάκι. Πέρα από την ζημιά που έχουν υποστεί κινδυνεύουν να μην δικαιούνται την συνδεδεμένη επιδότηση.
Κύριε υπουργέ μια και αναφερόμαστε στην συνδεδεμένη επιδότηση πιστεύω να γνωρίζετε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγροτών όχι μόνο στον νομό Κιλκίς αλλά και σε άλλους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι δεν συγκόμισαν ή συγκόμισαν λιγότερα κιλά από ότι προβλέπει ο κανονισμός με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν την συνδεδεμένη επιδότηση.
-Οι τευτλοπαραγωγοί επίσης δεν μπόρεσαν να συλλέξουν τα τεύτλα τα οποία παρέμειναν μέσα στα χωράφια. Αλλά και τώρα να υπήρχε η δυνατότητα συλλογής το εργοστάσιο πλέον δεν τα παραλαμβάνει.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις άλλες παραγωγές.
Γι’ αυτό κύριε υπουργέ πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες αυτοί που υπέστησαν ζημιά.
Θέλω να επισημάνω πως για την επίλυση του προβλήματος αυτού έχει γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο με την κατασκευή ενός ταμιευτήρα, ο όποιος έχει χρήση το χειμώνα αποστραγγιστικού και το καλοκαίρι ως αρδευτικού.
Δυστυχώς το έργο αυτό δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε κυρίως για την περίοδο του χειμώνα επειδή υπάρχουν τεχνικές ατέλειες σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία του. Εάν λειτουργούσε σωστά και σε συνδυασμό με τις δυο αντλίες που και αυτές δεν λειτουργούν λόγω βλάβης, και οι οποίες στέλνουν το νερό στο κεντρικό κανάλι και από κει στον Αξιό ποταμό, τότε ενδεχομένως δεν θα υπήρχε το πρόβλημα των πλημμυρών.
Προτείνω να ορίσετε μια τεχνική επιτροπή από ειδικούς η οποία επί τόπου θα δει την κατάσταση ώστε να προτείνει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να ικανοποιηθούν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.