Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δεν σηκώνει το δίκτυο της ΔΕΗ τα φωτοβολταϊκά τους αλλά εγκρίνει τις επενδυτικές αιτήσεις ιδιωτών. «Κορεσμός» μόνο γι’ αγρότες; Τι θα γίνει με το «χαράτσι» που κατέβαλαν;


Μια ακόμα ιστορία νεοελληνικής τρέλας ζούμε στις μέρες μας, που καταδεικνύει γι’ ακόμα μια φορά το αλαλούμ που επικρατεί σ’ ένα διαχρονικά παρακμιακό κράτος, το οποίο έχει περάσει πλέον σε φάση παράκρουσης!
Καλέσανε τους αγρότες να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης σε προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τόξων χωρίς προηγουμένως να προβούν σε μια στοιχειώδη έστω εκτίμηση για το εύρος αυτής της δραστηριότητας.
Η παροιμιώδης αυτή προχειρότητα, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, κατέθεσαν το απαιτηθέν παράβολο ύψους 3-4 χιλ. ευρώ και στη συνέχεια τους είπαν ότι η ελπιδοφόρα γι’ αυτούς επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί!
Στο νομό μας υπάρχουν περισσότερες από διακόσιες τέτοιες περιπτώσεις, καθώς το Κιλκίς είναι μεταξύ των 16 νομών της χώρας, για τους οποίους η ΔΕΗ δήλωσε «κορεσμό». Που σημαίνει ότι τα δίκτυά της  δεν μπορούν να σηκώσουν ηλεκτρικό ρεύμα, τόσο όσο προβλέπουν οι μελέτες που κατατέθηκαν απ’ τους ενδιαφερόμενους αγρότες.
Για τους πιθανόν μη γνωρίζοντες, να πούμε ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τόξων σε αγρούς, στο οποίο συμμετείχαν με χρηματοδοτήσεις μέρους των επενδύσεων και τράπεζες, προβλέπει αγορά απ’ τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραχθεί.
Με βάση τα συνεχιζόμενα προβλήματα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (υψηλό κόστος, χαμηλές τιμές για τον παραγωγό κ.λ.π.), πολλοί αγρότες θεώρησαν ότι με μια επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών θα έβρισκαν διέξοδο στα αδιέξοδά τους! Έσπευσαν, λοιπόν, να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις, συνοδευόμενες απ’ το μη ευκαταφρόνητο παράβολο ύψους άνω των τριών χιλιάδων ευρώ και, φυσικά, την απαραίτητη (κοστοβόρα κι αυτή) τεχνική μελέτη.
Τα χαράτσια, λοιπόν, αυτά που πλήρωσαν οι αγρότες κινδυνεύουν να πάνε στο «βρόντο». Αν κι απ’ τη ΔΕΗ ισχυρίζονται ότι ενημέρωναν «εν μέρει» τους αγρότες για το πρόβλημα κορεσμού, οι τελευταίοι καταγγέλλουν για το αντίθετο, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» κι εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αγανάκτησή τους.
Το γεγονός οδήγησε 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων κι ο Κιλκισιώτης Γ. Φλωρίδης, να καταθέσουν τη γνωστή ερώτησή τους στη Βουλή, προκειμένου να μην χάσουν τα λεφτά τους οι αγρότες. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε νομούς όπως ο δικός μας, με το παλιό και κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΗ. Ένα δίκτυο, η δυναμικότητα του οποίου τώρα, μόλις, καταγράφεται μέσω αναλυτικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ΔΕΗ αδυνατεί να εξετάσει όλες τις αιτήσεις λόγω έλλειψης του απαιτούμενου τεχνικού προσωπικού γι’ αυτοψίες. Για το θέμα, οι εν λόγω βουλευτές είχαν τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις, τόσο με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχο, όσο και με την υπουργό Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη.
Κι ενώ, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το δίκτυό της είναι κορεσμένο στο νομό μας (όπως και στους άλλους 15, βεβαίως), αυτό φαίνεται ότι ισχύει μόνο για τους αγρότες κι όχι γι’ άλλους ιδιώτες ή εταιρείες. Πράγματι, ενώ το σύνολο των αιτήσεων που υπέβαλαν οι αγρότες στο νομό μας, αφορούν παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος που δεν ξεπερνά τα 20 ΜW, οι αντίστοιχες των ιδιωτών ισοδυναμούν με πενταπλάσια, τουλάχιστον, ισχύ. Μεταξύ αυτών των τελευταίων συμπεριλαμβάνονται κι επενδύσεις δυναμικότητας από 3 έως 7 MW.
Και το ερώτημα που θέτουν οι αγρότες είναι, γιατί εγκρίνονται οι επενδύσεις ιδιωτών κι εταιρειών, ενώ για τις δικές τους προβάλλεται ο ισχυρισμός του «κορεσμού». Και απάντηση, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν παίρνουν. Γι’ αυτό και το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί σε προτεραιότητα μεταξύ των αιτημάτων της επικείμενης, πρώτης για το 2011, κινητοποίησής τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.