Φιλόλογος και Πολιτική Επιστήμονας
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από τις 7 έως και τις 9 Νοεμβρίου 2024 Πανεπιστημιακοί καθηγητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για το θέμα του Συνεδρίου που ήταν: «Κώστας Βάρναλης, Ο Ποιητής, ο Δάσκαλος, ο Μαχητής».
Οι θεματικές του Συνεδρίου ήταν: Ο Κώστας Βάρναλης και η εποχή του, Ο λογοτέχνης Κώστας Βάρναλης, Ο Κ. Βάρναλης ως κριτικός και δημοσιογράφος, ως κλασικός φιλόλογος και μεταφραστής, Ο Δάσκαλος Κ. Βάρναλης και ο Κ. Βάρναλης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου (ΕΦΝΗ) φιλοξένησε τις εργασίες του Συνεδρίου στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο και φρόντισε με άψογο τρόπο τη διοργάνωση και την καθημερινή διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου. Οι συνάδελφοι της Κρήτης απέδειξαν πως η συλλογική προσπάθεια αποφέρει πάντα καρπούς. Μάλιστα, η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου αναμένεται μέσα στο 2025 χάρη στις προσπάθειες της ΕΦΝΗ και της ΠΕΦ.
Πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως οι Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ, Σ.Ν. Φιλιππίδης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Κυριακή Πετράκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ «φώτισαν» με τις εισηγήσεις τους την έρευνα στο έργο του Κ. Βάρναλη. Διδάκτορες, όπως η Μαρία Πεσκετζή, η Γιούλη Χρονοπούλου, η Χριστίνα Αργυροπούλου, η Γεωργία Χαριτίδου, ο Μανώλης Στεργιούλης, η Ζωή Χρυσάνθου, η Δήμητρα Μπεχλικούδη, η Χαρινέλα Τουρνά, η Άννεκε Ιωαννάτου και ο Βαγγέλης Λάσκαρης, καθώς και κάτοχοι μεταπτυχιακού ή μεταπτυχιακοί φοιτητές, όπως ο Γεώργιος Καρακώνης, η Καλλιόπη Σβάρνα, η Σοφία Μεσίγκου-Κρικώνη και άλλοι ανέδειξαν με εύστοχο και επιστημονικό τρόπο τις πτυχές του σημαντικού από κάθε άποψη έργου του Κ. Βάρναλη, καθώς και την προσωπικότητά του ως Δασκάλου και Μαχητή.
Στο Συνέδριο συμμετείχε από το Κιλκίς η Σοφία Μεσίγκου – Κρικώνη, Φιλόλογος, Πολιτική Επιστήμονας και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς. Θέμα της εισήγησής της ήταν «Η διακειμενικότητα στο έργο του Κ. Βάρναλη: η «συνομιλία» έργων του Κ. Βάρναλη με τα Ομηρικά Έπη». Η εισήγηση βασιζόταν σε πλούσια βιβλιογραφία και πολύμηνη έρευνα, ενώ, σύμφωνα και με τις απόψεις των συνέδρων και Μελών του Δ.Σ. της ΠΕΦ, ήταν πρωτότυπη και πραγματικά προσέφερε πολύτιμο υλικό στους επιστήμονες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέμα.
Κατά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Βαγγέλης Λάσκαρης, Διδάκτορας Ιστορίας και Ειδικός Γραμματέας της ΠΕΦ, αφού συνόψισε τα θέματα των εργασιών του Συνεδρίου, ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΦ, τον Γιώργο Κρικώνη, Φιλόλογο Κλασσικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σύζυγο της Σοφίας Μεσίγκου και κάτοικο Καμπάνη Κιλκίς, για την ανελλιπή συμμετοχή και προσφορά του στην Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων από το 1982, όταν μαζί με τη Γεωργία Χαριτίδου και άλλους εξαίρετους φιλολόγους ίδρυσαν στην Αθήνα την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.
Το αποτύπωμα του Κιλκίς στο 50ο Συνέδριο της ΠΕΦ είναι ξεκάθαρο και έχει πια καταγραφεί. Αξίζει η συμμετοχή των φιλολόγων του Κιλκίς να συνεχιστεί και να αυξηθεί ποσοτικά. Ελπίζουμε πως στο 51ο Συνέδριο της ΠΕΦ στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2025, θα συμμετάσχουν και άλλοι φιλόλογοι από το Κιλκίς. Προσωπικά, πιστεύω πως πραγματικά οι συνάδελφοι φιλόλογοι του τόπου μας είναι εξαίρετοι και είναι σημαντικό να προσθέσουν στην επιστημονική γνώση το δικό μας «λιθαράκι». Πρόταση είναι, μας, και η διοργάνωση του 52ου Συνεδρίου μας ΠΕΦ στο Κιλκίς, τον Νοέμβριο του 2026, με τη συμμετοχή όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.