Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο στο Κιλκίς

Υπογράφει ο Πασχάλης Μασούρας
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς
Αν προσπαθήσει κάποιος να πει δυο λόγια για την ιστορία του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς, ένα είναι βέβαιο, θα συμφωνήσουμε μαζί του με το γεγονός ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία λόγω της ιδιαιτερότητας που το χαρακτηρίζει ιστορικά και αναφέρομαι στην εθελοντική εργασία των κατοίκων εκείνης της εποχής, με μοναδικό σκοπό την ανέγερση του, η οποία αποτυπώνεται πλήρως στο πρώτο κτήριο (1936) που συναντά ο επισκέπτης. 

Ήταν επιτακτικοί οι λόγοι και η ανάγκη, για την κατασκευή ενός πρόχειρου Νοσοκομείου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των άπορων ασθενών της περιοχής του Κιλκίς, εκείνης της εποχής για παροχή υπηρεσιών υγείας και ένας τρόπος υπήρχε, η εθελοντική εργασία.

Οι ιστορίες πολλές, από ασθενείς προχωρημένης ηλικίας που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο που έχτισαν και εξιστορούσαν διακρίνοντας στα μάτια τους, την ικανοποίηση του εθελοντισμού, της προσπάθειας και της προσφοράς των παππούδων τους, των πατεράδων τους και πολλές φορές ακόμα και των ιδίων σαν μικρά παιδιά να προσπαθούν να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην ανέγερση του Νοσοκομείου Κιλκίς που τόσο είχε ανάγκη η τοπική κοινωνία.

Κάλλιστα μπορεί κάποιος να αναζητήσει ιστορικά στοιχεία για το Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς που πλέον διανύει σχεδόν 90 χρόνια προσφοράς στο Εθνικό σύστημα Υγείας έχοντας μια αδιαμφισβήτητή ιστορία να το συνοδεύει λόγω των σπουδαίων και πρωτοποριακών επεμβάσεων των Ορθοπεδικών κλινικών που έκαναν γνωστό το Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς στο πανελλήνιο, να το επισκέπτονται ασθενείς από όλη την επικράτεια, μέχρι και σήμερα.

Το Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς που χτίστηκε και ιδρύθηκε με την εθελοντική εργασία των κατοίκων της περιοχής του Κιλκίς, εξακολουθεί να στεγάζει στις κλινικές του και να νοσηλεύει ασθενείς σε κτήριο του 1936 το οποίο παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω της παλαιότητας, και της διάβρωσης, το κτήριο των Ορθοπεδικών κλινικών που λειτούργησε το 1952 και τέλος η λειτουργία ως χειρουργικός τομέας της Γ΄ Πτέρυγας που εγκαινιάστηκε το 2014 αλλά δεν κατάφερε να αποσυμφορήσει τα παλιά κτήρια αφού δεν προέβλεπε την μετεγκατάσταση κλινικών.

Είναι γεγονός και κοινά αποδεκτό ότι τα προβλήματα αυτά, υφίστανται εδώ και αρκετά χρόνια, και σε εποχές με πολλαπλάσιους προϋπολογισμούς, προβλήματα συσσωρευμένα που δυστυχώς δεν δόθηκαν οι ενδεδειγμένες λύσεις όταν έπρεπε, που θα βελτίωναν την εικόνα του Νοσοκομείου μας. Δυστυχώς όμως ο Νομός Κιλκίς απώλεσε τα προηγούμενα χρόνια μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο και λειτουργικό Νοσοκομείο που θα παρείχε υψηλή ποιότητα φροντίδας και υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του νομού μας και όχι μόνο.

Όταν σε όλη την Ελλάδα την δεκαετία του 1990 ξεκινούσε η ανοικοδόμηση νέων νοσοκομείων από τον δημόσιο οργανισμό κατασκευής νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ο νομός Κιλκίς έθετε άλλες προτεραιότητες (κατασκευή άλλων κτιρίων) και αρκέστηκε στην προσθήκη της τρίτης πτέρυγας με αποτέλεσμα σήμερα, η σημαντικότερη δομή της πόλης να αντιμετωπίζει σοβαρά κτηριακά προβλήματα. Η κοντινή απόσταση από τον νομό Θεσσαλονίκης ίσως αποτέλεσε τροχοπέδη για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου, ίσως και δικαιολογία, αλλά μας βρίσκει αντίθετους, πρωτίστως σαν πολίτες του Νομού Κιλκίς αλλά και σαν εργαζόμενους, ενώ σχεδόν σε όλους τους κοντινούς όμορους νομούς κατασκευάστηκαν νέα σύγχρονα νοσοκομεία.

Πλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, πρωτίστως όμως πλήρως στελεχωμένο με το ιατρονοσηλευτικό και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, στην πόλη μας και να πάψει πλέον να αποτελεί ανέφικτος στόχος, με την τοπική κοινωνία να βάζει τις βάσεις και το πλαίσιο αγώνων και διεκδίκησης. Προϋποθέτει βέβαια να στρατευτούν όλοι: τοπική κοινωνία, φορείς του νομού μας και πολιτικοί παραμερίζοντας τις όποιες πολιτικές και κομματικές διαφορές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που θα αποτελέσει την παρακαταθήκη για το μέλλον όλων μας.

Το ερώτημα είναι απλό, η απάντηση ξεκάθαρή και χωρίς περιστροφές: Υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σύγχρονο Νοσοκομείο ολοκληρωμένο ως οφείλει να υπάρχει στον νομό Κιλκίς; Η απάντηση θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογες δεσμεύσεις άμεσες και έμπρακτες προς κάθε κατεύθυνση.

Σημείωση: Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκεται στη νέα Ρυθμιστική Μελέτη που αφορά το Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς με προϋπολογισμό 60.000.000€ που κατατέθηκε στην 4ης ΥΠΕ προς έγκριση το 2022, η οποία προβλέπει τη νέα χωροθέτηση των τμημάτων, την ανέγερση νέων κτιρίων, την μετακίνηση μετέγκατασταση τμημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς. Που να βρίσκεται άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.