Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη: 9η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 13-15 Δεκεμβρίου 2024

Αιτήσεις συμμετοχής: 16 Σεπτεμβρίου 2024 – 18 Οκτωβρίου 2024
Δελτίο τύπου συλλόγου «ΡΟΗ»
Με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνουμε τη διοργάνωση της 9ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γνωστής ως «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» - ΜΡΔ. Το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό την τελευταία 10ετία, θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Δεκεμβρίου 2024 στα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη (δια ζώσης), αλλά και ταυτόχρονα διαδικτυακά για μαθητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Κάθε μαθήτρια και μαθητής, 12 έως 18 ετών, έχει την ευκαιρία να πάρει την κοινωνία του σήμερα στα χέρια της/του, εκφράζοντας, ως διπλωμάτης, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες της/του για το παρόν και το μέλλον, όπως εκείνη και εκείνος το οραματίζεται!

Το ΜΡΔ προσφέρει για ακόμη μια χρονιά τη δυνατότητα στους/τις μαθητές/-τριες όλων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας να συμμετέχουν σε μια διαδραστική, καινοτόμα και συμπεριληπτική εκπαιδευτική εμπειρία!

Αιτήσεις Συμμετοχής:

Οι αιτήσεις για συμμετοχή μαθητών στο συνέδριο άνοιξαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 και η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή έως τις 18 Οκτωβρίου 2024. Το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενσαρκώσουν το ρόλο διπλωματών σε ένα περιβάλλον που προσομοιώνει τις επιτροπές του Ο.Η.Ε., το μοναδικό με γλώσσα εργασίας τα ελληνικά.

Οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του σχολείου τους σε ομαδικές συμμετοχές. Περισσότερες πληροφορίες και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου, www.roh.gr. Με μερικά απλά κλικ μπορεί οποιοσδήποτε μαθητής από κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί και να λάβει μέρος στη διοργάνωσή μας.

Σκοπός του Συνεδρίου

Το συνέδριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και στην εξοικείωσή τους με τις διαδικασίες του Ο.Η.Ε. και τις διεθνείς συμβάσεις. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία:

Να εξασκηθούν σε διπλωματικές συζητήσεις, επιχειρηματολογία και λήψη αποφάσεων.

Να γνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σημασία της προάσπισής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να βιώσουν την έννοια της πολυμερούς συνεργασίας και της διπλωματίας μέσα από την εκπροσώπηση διαφόρων χωρών.

Να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον δημόσιο λόγο, τον σεβασμό στην άποψη του άλλου και τη διεθνή συνεργασία.

Καινοτομίες του Συνεδρίου

Η φετινή διοργάνωση θα προσφέρει στους συμμετέχοντες:

Την ευκαιρία συμμετοχής, είτε με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, είτε διαδικτυακά, για περιορισμένο αριθμό θέσεων, διευκολύνοντας τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νέες θεματικές και επιτροπές που προσομοιώνουν τις διαδικασίες του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ευκαιρία αλληλεπίδρασης με διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Η αφ. καθηγήτρια Δρ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, επιστημονικά υπεύθυνη και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, είναι η ψυχή του συνεδρίου και η εμπνεύστρια των προσομοιώσεων του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Με την πολυετή της εμπειρία στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κα Περράκη έχει διαμορφώσει το «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» σε μία από τις πιο αξιόπιστες και προσιτές σε κάθε μαθητή εκπαιδευτικές διοργανώσεις. 

Η καθοδήγησή της εξασφαλίζει την επιστημονική εγκυρότητα και την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα του συνεδρίου​. Το «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» είναι το μοναδικό στο είδος του συνέδριο στα ελληνικά και με φοιτητές, εξαιρετικά έμπειρους, σε τέτοιες διοργανώσεις να αναλαμβάνουν το ρόλο των Προεδρείων Επιτροπών. Αυτοί αναλαμβάνουν τον συντονισμό, καθοδήγηση και προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Προηγούμενες Διοργανώσεις

Η διοργάνωση «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές προσομοιώσεις για μαθητές σε Ελλάδα και Κύπρο. Από το 2016 έως το 2023, περισσότεροι από 3.000 μαθητές και 450 φοιτητές από περισσότερα από 150 σχολεία έχουν συμμετάσχει, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τις προηγούμενες διοργανώσεις, το συνέδριο έχει τιμηθεί από την παρουσία εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, της πολιτικής ηγεσίας, τοπικών φορέων και διπλωματών, όπως εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών φορέων, καθώς και ανώτατων αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενδεικτικά, έχουν παρευρεθεί ο κ. Δημήτρης Φατούρος, από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Δαμιανός Σερεφίδης, από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη, η Δρ. Φωτεινή Παζαρτζή, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» της Σχολής Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες Επικοινωνίας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, την υποβολή αιτήσεων και την προετοιμασία των μαθητών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Οργανωτική Επιτροπή:

Email: mrd.synedrio@gmail.com / roh.organization@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.roh.gr
Facebook: @mathites.se.rolo.diplomati
Instagram: @mrd_thessaloniki
Μαυρίδου Φ. 6987400040
Καραμπατάκη Β. 6944225737

Όλη η ομάδα του «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» ανυπομονεί να υποδεχτεί τους μαθητές σε αυτήν την μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, προετοιμάζοντας τους διπλωμάτες του αύριο!



Φορέας Υλοποίησης: Σύλλογος «ΡΟΗ», Αριστοτέλους 11, Τ.Κ. 54624, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.