Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Τα νέα του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς (21/4/2024)

Δελτίο τύπου 
2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟΥΣ 5ους ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Στους 5ους αγώνες Δημιουργικού Λόγου 2024 συμμετείχε ο Όμιλος Ρητορικής του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς με διαδικτυακή παρουσία την Κυριακή 10 Απριλίου. Στους αγώνες συμμετείχαν οι μαθήτριες του σχολείου μας Κυριακίδου Μαρία, Χουρχούλη Βαρβάρα- Ευθαλία, Τσιρτσίδου Ραφαηλία, Ραφαηλίδου Σοφία, Φίστι Εύα, Ταχτσίδου Καλλιόπη, Τσιτλακίδου Κυριακή και Σεφερίδου Νικολέτα με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας φιλολόγου του Ομίλου Ρητορικής, κας Παρθένας Κυριακίδου. 

Οι μαθήτριες διαγωνίστηκαν στο αγώνισμα της Εκφραστικής Ανάγνωσης, στο οποίο κατέλαβαν την 3η θέση, καθώς και στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου, όπου κατέλαβαν την 6η θέση μεταξύ 67 σχολείων από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Οι Πανελλήνιοι Αγώνες διοργανώθηκαν από το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών, συνοδών ομάδων, φοιτητών και φοιτητριών, αποφοίτων του ΠΜΣ "Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση", μελών της Ρητορικής Ομάδας Εκπαιδευτικών, του Ρητορικού Ομίλου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, και του προγράμματος Γέφυρες Δημοκρατίας του European Solidarity Corps Greece - INEDIBIΜ που στελέχωσαν τις κριτικές επιτροπές και ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στους αγώνες συμμετείχαν διά ζώσης και εξ αποστάσεως 67 σχολεία, 350 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από πόλεις της Ελλάδας αλλά και από ελληνικά σχολεία των Βρυξελλών και του Παρισίου, καθώς και 70 κριτές. Οι τελικές αναμετρήσεις έγιναν με ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των σχολείων που συμμετείχαν διά ζώσης και διαδικτυακά. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν οι μαθήτριες του Ομίλου Ρητορικής του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς που αφιέρωσαν μια ολόκληρη Κυριακή για να δώσουν με τον τρόπο τους το μήνυμα ότι η φωνή τους έχει δύναμη και πρέπει να ακούγεται δυνατά!

Η επιστημονική Επιτροπή των Αγώνων απαρτιζόταν από τους/τις εξής:

Δημήτρης Αγγελάτος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας-Ε.Κ.Π.Α

Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας-Ε.Κ.Π.Α

Γεωργία Καλογήρου, Καθηγήτρια Διδακτικής της Λογοτεχνίας-ΕΚΠΑ

Γραμματική Κάρλα, επίκ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Ρητορικής, Τμήμα Φιλολογίας-ΕΚΠΑ

Σταύρος Κωτσάκης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής

Διονύσιος Αναστασόπουλος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Νικόλαος Μποζίνης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 ΔΔΕ Δυτικής Αττικής

Παναγιώτης Κωσταρίδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ04 ΔΔΕ Δυτικής Αττικής

Αναστασία Παπαδοπούλου, Δρ Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης.

Βασίλειος Τσατήρης, Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Ασπροπύργου

Δρ Στέλιος Πελασγός, αφηγητής

Αγγελική Πεχλιβάνη, Φιλόλογος-Ποιήτρια, MSc Δημιουργική Γραφή

Θεοφανή Σκληρού, Δρ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Ξανθίππη Φουλίδη, Δρ Πολιτισμικών Σπουδών

Ελένη Ρήγα, MSc Συγκριτική Φιλολογία

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ του 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΔΕ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ

Στους αγώνες Επιχειρηματολογίας που διοργανώθηκαν από τις ΔΔΕ Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς με τη συμμετοχή Γενικών Λυκείων των Διευθύνσεων συμμετείχε ο όμιλος Ρητορικής του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς με την υπεύθυνη καθηγήτρια φιλόλογο κυρία Παρθένα Κυριακίδου. 

Οι αγώνες διεξήχθησαν σε δύο φάσεις, στις 3 και 10 Απριλίου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών αρχικά σε επίπεδο Νομού Κιλκίς και ακολούθως μεταξύ των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Κιλκίς. Κατά την πρώτη φάση το 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς προκρίθηκε πρώτο μεταξύ των σχολείων του νομού Κιλκίς κατά την προημιτελική φάση που διοργανώθηκε στον χώρο του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς με τη συμμετοχή της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς, κυρίας Λαμπρινής Φρόση, του συμβούλου Φιλολόγων ν. Κιλκίς, κυρίου Κοσμά Τουλούμη καθώς και κριτών από τα λύκεια Γουμένισσας, Αξιούπολης και Κιλκίς. 

Στην τελική φάση των αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο ΓΕΛ Ημαθίας, το 2ο Πειραματικό Λύκειο κατέλαβε την 7η θέση μετά από δύο 16λεπτούς αγώνες επιχειρηματολογίας. Η ομάδα κατάφερε να πραγματοποιήσει μια νίκη, ενώ στον δεύτερο γύρο έχασε στις λεπτομέρειες γεγονός που της στέρησε την πρόκριση στην τελική φάση των αγώνων. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διευθυντής Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κύριος Α. Κόπτσης, οι διευθυντές ΔΔΕ Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς, σύμβουλοι εκπαίδευσης, συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων.

Στις δύο φάσεις των αγώνων συμμετείχαν οι μαθήτριες: Γαβριηλίδου Μαρία, Μαρία Κυριακίδου, Καλύβα Νεκταρία Καλλιρόη, Μαρινίδου Γεωργιάννα, Μιζούρη Μαρία, Ραφαηλίδου Σοφία, Σεφερίδου Νικολέτα και Ευθαλία Βαρβάρα Χουρχούλη. Τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Άννα Μπαδήλα, Παρθένα Κυριακίδου, Ισαάκ Παπαδόπουλος και Κωστής Μυρωνίδης. Τις μαθήτριες ενθάρρυναν και συνεχάρηκαν για τη συμμετοχή και την αξιόλογη εμφάνισή τους η διευθύντρια της ΔΔΕ Κιλκίς, κυρία Λαμπρινή Φρόση, ο σύμβουλος φιλολόγων ν. Κιλκίς, κύριος Κοσμάς Τουλούμης καθώς και η διευθύντρια του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς, κυρία Αικατερίνη Ρώσσιου.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τη φιλόλογο και συγγραφέα Μαρία Κάππου φιλοξένησε το 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς στο πλαίσιο της επιμορφωτικής ημερίδας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, την Πέμπτη 14 Μαρτίου. Η εκπαιδευτικός παρουσίασε στα τμήματα Α3 και Β4 της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου αναλυτικά σχέδιο διδασκαλίας μαθήματος, στο οποίο εφάρμοσε τεχνικές πύκνωσης, συνοχής και συνεκτικότητας. 

Ξεκινώντας από το θεωρητικό πλαίσιο κανόνων απέδειξε ότι οι θεωρητικές γνώσεις δεν αξιοποιούνται απλώς και μόνο στο πλαίσιο ελέγχου της θεωρίας, αλλά εφαρμόζονται έμπρακτα κατά τη συγγραφή τόσο μιας περίληψης, όσο και ενός κειμένου επιχειρηματολογίας, πολύ περισσότερο βέβαια στην κατανόηση κειμένων στα οποία οι μαθητές/τριες εξετάζονται. 

Η κυρία Κάππου μέσω του διδακτικού σεναρίου παρουσίασε ενδεικτικά κείμενα επιχειρηματολογίας και τον τρόπο ανάγνωσης και κατανόησης αυτών μέσα από κειμενικούς δείκτες και ακολούθως με κειμενοκεντρική προσέγγιση ενέπλεξε τους μαθητές σε ασκήσεις εμπέδωσης της θεωρίας με τρόπο που τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν ότι η γνώση των κανόνων αυτών είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια της αναγνωστικής τους ικανότητας καθώς και για την κατανόηση και συγγραφή κειμένων. Κυρία Κάππου, σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίασή σας στο σχολείου μας.

13ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας


Ολοκληρώθηκε ο 13ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών το τριήμερο 1-3 Μαρτίου 2024 με θέμα "Βία και Ισχύς". O Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, ενώ υποστηρίζεται από το ΚΕΣ Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, καθώς και από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) 

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς θα ήθελε να συγχαρεί καταρχάς όλα, τα 450 παιδιά από 69 σχολεία της χώρας μας, τόσο του προκριματικού αγώνα της 27ης Ιανουαρίου, όσο και τους 15 διακριθέντες/θείσες μαθητές/τριες της τελικής φάσης, οι οποίοι διαγωνίσθηκαν καταθέτοντας τις σκέψεις τους πάνω σε ένα θέμα, που αφορά τόσο καίρια τις κοινωνίες μας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, που μπήκαν σε αυτόν τον αγώνα, με ζέση και πίστη στο λειτούργημά τους και παρείχαν στους μαθητές και μαθήτριές τους απ’ όλη τη χώρα την παιδευτική εμπειρία ενός καλού αγώνα στον στίβο της σκέψης.

Εκφράζουμε όμως κυρίως, τα συγχαρητήριά μας στους 22 μαθητές και μαθήτριές μας, της Β τάξης του σχολείου μας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους κας Κατσαμάκη Ζωής και ιδιαίτερα στους μαθητές Παναγιωτίδου Ανατολή, που με γενικό βαθμό 18 προκρίθηκε 5η ανάμεσα στους 15 της τελικής φάσης (στην οποία και δε διαγωνίσθηκε λόγω κωλύματος), αλλά και στο μαθητή μας Κιουφεντζόγλου -Κατσαβέλη Κυριάκο, που με γενικό βαθμό 17,295 ως 1ος επιλαχών συμμετείχε στην τελική φάση του Διαγωνισμού, κερδίζοντας μάλιστα έπαινο για τη συμμετοχή του. Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στη Διευθύντρια κα Αικατερίνη Ρώσσιου και στη φιλόλογο κα Ελένη Λιαρετίδου για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διεξαγωγή του διαγωνισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.