Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ο Εθνικισμός δεν ανήκει σε κόμματα

Του Κώστα Κιλτίδη
Νοιώθω την ανάγκη να καταθέσω αποσπασματικά κάποιες σκέψεις, για να γίνει κατανοητή η έννοια του εθνικισμού και του εθνικιστή. Δυστυχώς οι έννοιες βανδαλίζονται από σφετεριστές, διαστρεβλωτές και υποκριτές. Αγνοούν οι περισσότεροι το περιεχόμενο,που έδωσε η ελληνική γλώσσα στην έννοια του έθνους. 

Πρόκειται για πολιτισμική οντότητα στην συνέχεια του χρόνου, με αναφορά στην καταγωγή και συνείδηση. Εντός του συναντιώνται η παράδοση, ο κοινοτισμός, ο συνεργατισμός ,η φιλοσοφική παρακαταθήκη της αρχαιότητος, η ορθοδοξία του χριστιανισμού και το σύνολο του πολιτισμικού του γίγνεσθαι.

Είναι ανεπανάληπτη η αποτύπωση, γιατί καμία άλλη γλώσσα δεν έχει την διακριτή διαφοροποίηση από την βιολογική αναφορά(σε όλες τις γλώσσες η έννοια του έθνους είναι ταυτόσημη ή σε συνάφεια με τη φυλή ή το γένος). Ο εθνικισμός βρίσκεται απέναντι σε κάθε διεθνιστική κοσμοθεωρία με το πολιτισμικό του περιεχόμενο. 

Γι αυτό και βρίσκεται απέναντι στην μαρξιστική και φιλελεύθερη κοσμοαντίληψη. Πίστη στο έθνος και συνακόλουθα στην πατρίδα, στην πολιτεία και στην κοινωνία ως ζώσα πραγματικότητα του έθνους. Με φρόνημα ελευθερίας και λαική αταξική κοσμοαντίληψη αγωνίζεται εναντίον της επιβολής ξένων προτύπων και συνένωσης των εσωτερικών διαιρέσεων. Αυτά διακηρύχθηκαν από τον πατέρα της δημοκρατίας και φιλόσοφο του σοσιαλισμού, Αλέξανδρο Παπαναστσίου το 1916. Αφού το ανέδειξα, είχα το προνόμιο να παρουσιάσω το βιβλίο του «ο εθνικισμός», με τον καθηγητή Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου. 

Ο ιδρυτής του ισπανικού εθνικισμού και ξεχωριστός στην ιστορία Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα είχε αναφορά σοσιαλισμού. Ο Ι. Μεταξάς είχε επίγνωση, ότι διαχειριζόταν δικτατορία, αλλά στα αρχεία του κράτους υπάρχουν οι γενικές αρχές του πολιτεύματος που κατέθεσε για μια άλλη δημοκρατία. Επίσης αποσιωπάται, ότι ήταν μαχητής του αστικού καθεστώτος.

Έκπληκτος ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ακούει τον πρόεδρο Σαρτζετάκη να του μιλάει για την ιερότητα της λέξεως εθνικιστής, ως αγωνιστή των δικαίων του έθνους. Οι προφήτες του σύγχρονου ελληνικού εθνικισμού (Γιαννόπουλος, Δραγούμης, Βεζανής και ο ασύγκριτος Συκουτρής) συγκλονιζόταν με φρόνημα ελευθερίας και κοινωνιοκρατίας. Δυστυχώς ο εκφυλισμός και εκμηδενισμός του πολιτικού λόγου στην χώρα μας ακυρώνει το πνεύμα και την αλήθεια. Είχα χρέος να καταθέσω αυτές τις αναλλοίωτες αλήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.