Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Στον Τάφο της Παναγίας στα Ιεροσόλυμα! Έντονη συγκίνηση, λυτρωτικό κλάμα…

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Για εμάς τους Έλληνες, η 15η Αυγούστου αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία. Τυπικά είναι ημέρα θλίψης και στεναχώριας, αφού έχουμε μια… κηδεία. Αν και Κοιμήθηκε η Μητέρα του Ιησού Χριστού η Παναγία, ωστόσο τη θεωρούμε ημέρα χαράς και τη γιορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλη την επικράτεια. Άτυπα αυτή η ημέρα ονομάζεται και ως «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Άγιοι Τόποι για όλους κι όχι μόνο για γιαγιάδες

Πριν αναφερθώ στην αξέχαστη εμπειρία μου μέσα στον Τάφο της Παναγίας, θέλω να κάνω μια παρένθεση. Οι περισσότεροι Έλληνες ταξιδιώτες εκφράζουν την έντονη επιθυμία ώστε να επισκεφτούν κάποια στιγμή της ζωής τους, τους Αγίους Τόπους. Αναλογικά λίγοι είναι αυτοί που το πραγματοποιούν και οι λόγοι που τους αποτρέπουν είναι διάφοροι. Κάποιοι νομίζουν πως είναι προορισμός αποκλειστικά για άτομα μεγάλης ηλικίας, Ενορίες, ΚΑΠΗ, θεούσες γιαγιάδες που σταυροκοπιούνται κτλ.

Άλλοι πως το ταξίδι αυτό έχει αυστηρά προσκυνηματικό χαρακτήρα και άρα δεν ενδιαφέρει όσους έχουν «χαλαρές» ή αδιάφορες σχέσεις με τη θρησκευτική πίστη. Μια άλλη μερίδα θεωρεί πως είναι ένα αρκετά δαπανηρό ταξίδι, ενώ σε πολλούς ελλοχεύει ο φόβος ότι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εκεί κατά διαστήματα και ειδικά στην Ιερουσαλήμ, μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας.

Όχι ότι είναι από τα πιο ήσυχα μέρη του πλανήτη, αλλά κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα περάσετε ήσυχα αν πάτε στη Στοκχόλμη ή το Παρίσι αντί της Ιερουσαλήμ. Όταν λοιπόν ησυχάσετε με το ιό, βάλτε αυτό το ταξίδι στα πλάνα σας και όταν επιστρέψετε «μαγεμένοι» και «τρελαμένοι» ξανασυζητάμε.
Το ιστορικό

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, αναφέρεται πως η Παναγία «κοιμήθηκε» δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού και τάφηκε στην Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν επίσης διάφορες εκδοχές –όχι όμως ιδιαίτερα αξιόπιστες- πως ο τάφος της Παναγίας βρίσκεται στον τόπο "Μαρία" στο Τουρκμενιστάν, μια πόλη με το αρχικό όνομα Mari.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Παναγία έζησε στην περιοχή της Εφέσου, όπου υπάρχει ένας τόπος γνωστός ως το «Σπίτι της Παναγίας» σεβαστός από τους Χριστιανούς Καθολικούς και Ορθοδόξους αλλά και τους Μουσουλμάνους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έμεινε εκεί για λίγα χρόνια αλλά και τάφηκε.

Σήμερα ο Τάφος της Παναγίας βρίσκεται στην Αγία Γεθσημανή στην Κοιλάδα των Κέδρων στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ. Το όνομά Γεσθημανή προέρχεται από τις Εβραϊκές λέξεις «Γαθ και Σχεμών» που σημαίνει ελαιοτριβείο. Ο Ναός χτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. προς τιμή της Κοιμήσεως Θεοτόκου και είναι ένα από τα παλιότερα κτίσματα της Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ( 48 σκαλιά). Τρεις μέρες μετά το θάνατό Της, μετέστη στον ουρανό. Ο ναός έχει τριάντα μέτρα μήκος και οκτώ μέτρα πλάτος.

Είναι λαξεμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου. Αν και είναι μια ταπεινή κρύπτη, εσωτερικά αποκαλύπτει μια μεγαλοπρέπεια. Το κυρίως προσκύνημα βρίσκεται μέσα σε ένα λιθόκτιστο μικρό κουβούκλιο, τοποθετημένο μέσα λαξευμένο λίθινο βράχο. Επιπλέον μέσα υπάρχουν οι Τάφοι των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, αλλά και ο Τάφος του Ιωσήφ. Θεωρείται το τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας προσκύνημα για τους ορθοδόξους χριστιανούς.

Αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ορθοδόξους, αφού εκεί ο Ιησούς Χριστός προσευχήθηκε πριν τη σύλληψή του, δέχτηκε το φιλί της προδοσίας και συνελήφθη, εκεί ενταφιάστηκε η Παναγία από τους Αποστόλους και μετέστη την τρίτη ημέρα.

Επιπλέον, δίπλα βρίσκεται η Εκκλησία των Εθνών, ο Κήπος της Προδοσίας με τα ελαιόδεντρα, ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται και Χρυσή Πύλη η οποία είναι η πιο αρχαία της παλιάς πόλης, από όπου λέγεται ότι ο Ιησούς εισήλθε με το γαϊδουράκι στα Ιεροσόλυμα. Η παράδοση λέει ότι θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού.

Έντονη συγκίνηση, λυτρωτικό κλάμα…

Στην πενθήμερη παραμονή μας επισκεφτήκαμε τα περισσότερα Αγιοταφικά προσκυνήματα, όπως ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, τον Ιορδάνη Ποταμό που βαπτίστηκε ο Ιησούς, διάφορα μοναστήρια κ.α.

Θεωρητικά το επίκεντρο των προσκυνημάτων είναι ο Ναός της Αναστάσεως που περιλαμβάνει τον Πανάγιο Τάφο και το Γολγοθά. Παντού είναι συγκλονιστικές οι εικόνες εκεί που σε κάνουν να σκέφτεσαι, να προβληματίζεσαι, αλλά και να σου βγαίνουν διάφορα συναισθήματα, όπως συγκίνηση, χαρά, θλίψη κτλ

Κι όμως είτε πιστεύεις στο θεό είτε όχι, την πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση τη ζήσαμε περισσότερο μέσα στον Τάφο της Παναγίας και λιγότερο στον Τάφο του υιού της του Ιησού. Όταν βγήκαμε από αυτό τον ιερό χώρο, οι περισσότεροι από το γκρουπ συμφωνήσαμε πως εκεί μέσα στον ταπεινό και λιτό χώρο, νιώσαμε τη μεγαλύτερη συγκίνηση από όλο το ταξίδι μας, εκεί κλάψαμε άλλοι βουβά και άλλοι με λυγμούς. Εκεί νιώσαμε μια παράξενη λύτρωση. Στον Τάφο της Παναγίας…

Καλό Δεκαπενταύγουστο






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.