Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, έπεσε η αυλαία της φετινής σχολικής χρονιάς για το σχολείο μας. Η φετινή γιορτή λήξης ήταν η διάχυση του προγράμματος Erasmus+, που ολοκληρώσαμε φέτος, με θέμα: «Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου γίνονται Πολίτες του Κόσμου». Είναι ο τίτλος του τριετούς προγράμματος Erasmus+ που υλοποιήθηκε στο 5ο Δ. Σ. Κιλκίς το 2020-2023.
Παρουσιάστηκαν δρώμενα που προέρχονται από κάποιες από τις πολλές δράσεις που υλοποιήσαμε στη διάρκεια του προγράμματος και αφορούν την επικοινωνία σε ξένες γλώσσες, την οικολογία, την ελληνική ιστορία και μυθολογία, την επικοινωνία στη μητρική γλώσσα. Όλα αυτά βέβαια επιτεύχθηκαν μέσα από τη συνεργασία, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, τη δημιουργικότητα: δεξιότητες που θα συνοδεύουν τα παιδιά στη συνέχεια της ζωής τους!
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον "Ύμνο του 5ου" ένα τραγούδι που επελέγη μετά από διαγωνισμό που κάναμε μεταξύ των παιδιών του σχολείου μας και το έγραψαν η Δέσποινα και ο Γιώργος Π. ενώ τη μουσική έγραψε ο μουσικός μας κ. Κώστας Μπάτζιος.
Ακολούθησε το τραγούδι υποδοχής των ξένων εταίρων μας, από την Β' τάξη (που τότε, τον Μάρτιου του 2022, ήταν Α'), στα αγγλικά. Στη συνέχεια η Β2 παρουσίασε ένα δρώμενο για την Σκωτία, στα αγγλικά) (Ιωάννα Ευθυμιάδου, Μαρία Μπούρα).
Κατά την επίσκεψη στην Πολωνία (τον Μάιο του 2022) είχαμε να παρουσιάσουμε ένα τραγούδι της χώρας μας και να το διδάξουμε και στα παιδιά από τις άλλες χώρες. Η αποστολή αποτελούνταν από 8 μαθητές/τριες της ΣΤ1 και συνόδευαν οι κες Κατερίνα Μπόσκου και Αφροδίτη Ντίνου. Επιλέξαμε το "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο" της Τάνιας Τσανακλίδου.
Κατά την επίσκεψη στην Ιταλία (τον Οκτώβριο του 2022) είχαμε να παρουσιάσουμε ένα παραδοσιακό παραμύθι ή μύθο. Η αποστολή αποτελούνταν από 8 μαθητές/τριες της ΣΤ2 και συνόδευαν οι κες Βαρβάρα Ευθυμιάδου και Νίκη Παυλίδου. Επιλέξαμε και δραματοποιήσαμε τον μύθο του Αισώπου "Ο ψεύτης βοσκός" και η παρουσίαση έγινε στα αγγλικά.
Η εκμάθηση και η επικοινωνία σε άλλες γλώσσες ήταν ένα από τα ζητούμενα, όπου στόχευσε το πρόγραμμά μας και έτσι οι εκπαιδευτικοί των Γερμανικών, κα Στεφανία Κοσμίδου και των Γαλλικών κα Ειρήνη Ταταρίδου, δίδαξαν στα παιδιά από ένα τραγούδι, που παρουσιάστηκε στη γιορτή μας. Oma liebt Opapa ( Η γιαγιά αγαπάει τον παππού) και On ecrit sur les murs (γράφοντας στον τοίχο).
Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης ήταν ένα από τα ζητούμενα επίσης, οπότε η Β1 και η Δ1 (Έλλη Κεσίδου, Σοφία Ελευθεριάδου) σε μια συνέργεια παρουσίασαν το μουσικοχορευτικό δρώμενο "Σώστε τη Γη!". Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Δ1 με τον "Γλάρο" του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μιχάλη Τρανουδάκη (Μαίρη Πραξιγά).
Ελληνική ιστορία και μυθολογία με τους "Θεούς του Ολύμπου" από την Γ και την Ε2 (Αρετή Προύτσου και Μιχάλης Μηλιόγλου) και "Ας κρατήσουν οι χοροί", το εμβληματικό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλο στο επίσημο βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, από την Ε1 (Γεωργία Σιωπίδου).
Τέλος τα κορίτσια της ΣΤ' χόρεψαν στα βήματα του "Δε σε φοβάμαι" έναν ύμνο στον ελληνικό πολιτισμό. Στίχοι: Κυριάκος Ντούμος Μουσική: Γιώργος Παπαδόπουλος Ερμηνεία: Μελίνα Ασλανίδου (Νίκη Παυλίδου, Κατερίνα Μπόσκου)
Τα αγόρια της ΣΤ' χόρεψαν χασάπικο (συρτάκι) υπό τους ήχους του Ζορμπά και η γιορτή έληξε με τον αποχαιρετισμό της ΣΤ' από τα "αδέρφια" τους της Α'. Τους τραγούδησαν (στα αγγλικά) το Goodbye song (Μαρία Μπούρα, Χριστίνα Βασιλειάδου, Ματθαίος Τριανταφυλλίδης) και τους χάρισαν δωράκια, αλλά και αναμνηστικά από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Η Διευθύντρια του Σχολείου (Αφροδίτη Ντίνου), ανέφερε "Αποχαιρετούμε και φέτος την Στ’ τάξη του σχολείου μας, με όμορφες αναμνήσεις και συγκίνηση. Ζήσαμε πάρα πολλές εμπειρίες και δεθήκαμε μαζί σας, όπως και εσείς με εμάς. Σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία στην καινούρια βαθμίδα που πηγαίνετε και είμαστε σίγουροι ότι ο καθένας και η καθεμιά από εσάς θα βρει τον δρόμο της επιτυχίας στη ζωή του. Να είστε αυθεντικοί, να εργάζεστε με συνέπεια και να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητές σας. Για εμάς είστε ξεχωριστοί και σας αγαπάμε!"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.