Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Επίσκεψη μαθητών του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στο Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού Λευκωσίας

Δελτίο τύπου 3ου Γυμνασίου Κιλκίς
Στα πλαίσια του διακρατικού οικολογικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο φύλλο» δεκατέσσερις μαθητές του σχολείου μας (δεκατρείς στην πραγματικότητα, καθώς ο ένας από τους μαθητές μας, ο Δημήτρης, δυστυχώς τελευταία στιγμή αρρώστησε) μαζί με τις καθηγήτριες Άννα Ζηρίδου και Μοσχοπούλου Κατερίνα επισκέφτηκε το νησί της Κύπρου στις 15 με 19 Μαρτίου 2023.

Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο η τετραήμερη επίσκεψη των Κυπρίων μαθητών στο Κιλκίς και η φιλοξενία τους σε οικογένειες μαθητών μας και αναμενόταν να γίνει η αντίστοιχη επίσκεψη των δικών μας, η ανταπόδοση.

Η άφιξη μας στην πολυπολιτισμική Κύπρο έγινε με την ωραία υποδοχή Κυπρίων μαθητών με την καθηγήτριά τους, τη Μαρία, με αγκαλιές. Τα παιδιά μας ήταν μουδιασμένα, δώδεκα με δεκατέσσερα χρονών, που πρώτη φορά είχαν αποχωριστεί την οικογενειακή τους εστία, για να μείνουν για λίγες μέρες στο νησί της Αφροδίτης, την όμορφη Κύπρο. 

«Δεν χαίρονται που ήρθαν» μουρμούριζαν τα Κυπριόπουλα, όπως αργότερα μου εξομολογήθηκε η καθηγήτριά τους. Κι όμως την ημέρα της αναχώρησης μας συγκινημένα δάκρυζαν τα «Κιλκισιωτάκια» που άφηναν τη ζεστασιά της πλουσιοπάροχης φιλοξενίας, γεμάτα εμπειρίες από γευστικά φαγητά (χαλούμι, δάχτυλα), βόλτες και παιχνίδι.

Οι μέρες, λοιπόν, κύλησαν όμορφα, διασκεδαστικά, με καλωσορίσματα στο σχολείο, επίσκεψη στην Κυπριακή βουλή, στο περιβαλλοντικό κέντρο του Κάβο Γκρέκο, ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας με βροχερό καιρό και την κυρία Ξένια, την ξεναγό μας, να λέει χαρακτηριστικά: « Μας φέρατε δώρο την βροχή» καθώς η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα του νησιού και το νερό, ζωοδότρα δύναμη, πολύτιμο για όλους μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η προεδρίνα της Κυπριακής Βουλής, λιγότερο από σαράντα ετών, η οποία εκτός από τα περιβαλλοντικά θέματα, έκανε κοινωνούς τους μικρούς μας εφήβους στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων και της ισότιμης θέσης ανδρών και γυναικών στα κοινά.

Το Κάβο Γκρέκο εντυπωσίασε όλους μας με την τοποθεσία του, τα ενδημικά φυτά που έχει, τη θέα της θάλασσας από το ψηλό βουνό, τη θέα του Φάρου και του ακρωτηρίου από ψηλά, περιοχή που ενέπνευσε γενικότερα τον ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη.

Και κάπου εμβόλιμα, με δέος, αντικρίσαμε τον Πενταδάκτυλο, όγκο ορεινό να ασκεί μαγνητική έλξη, όπως χαρακτηριστικά είπε η Μαρία, η Κύπρια συνάδελφός μας, και το λιμανάκι της Κερύνειας που με τη βία αποχωρίστηκαν οι Ελληνοκύπριοι αδελφοί μας το 1974. Έψαξα και βρήκα τη «Σαλαμίνα της Κύπρος» του Σεφέρη, ένα από τα ποιήματα του αγαπημένου ποιητή αφιερωμένα στον Κόσμο της Κύπρου, με Μνήμη και Αγάπη:

«Η γης δεν έχει κρικέλια

για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν

μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι

να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι.»

Φωνή Κυρίου επί των υδάτων.

Νῆσός τις ἔστι.


Και στην ερώτηση στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου σχετικά με το τί τους άρεσε περισσότερο στην Κύπρο, όλοι ανέφεραν τη φιλοξενία των οικογενειών, τη διασκέδαση, αλλά και τα ακριβά και μεγάλα αυτοκίνητα.

Φύγαμε με την πεποίθηση ότι θα ξαναβρεθούμε, τα παιδιά μας, οι ενήλικες εμείς και ότι οι προαιώνιοι δεσμοί κοινών πολιτισμικών στοιχείων θα παραμείνουν άρρηκτοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.