Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

(Video) Πάνδημη διαμαρτυρία στην Παιονία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συμμετοχή της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Παιονίας για το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την διαχείριση του νερού
Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Παιονίας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού συμμετείχε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της στον αγώνα όσων προσπαθούν να παραμείνει το νερό και η διαχείριση των υδάτων υπό δημόσιο έλεγχο.

“Η Κυβέρνηση της ΝΔ δε δίστασε, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, λόγω της εγκατάλειψης από το κράτος των δημοσίων δομών, να φέρει και ένα νομοσχέδιο το οποίο θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης” είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Κιλκίς, τονίζοντας επίσης ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της “να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό και όχι να μετατραπεί σε εμπόρευμα που θα υπακούει μόνο στους κανόνες της αγοράς”.

Τέλος, η Ειρήνη Αγαθοπούλου ανέφερε ότι “σήμερα υπάρχουν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς έχουν πάρει σχεδόν καθολικά θέση κατά του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Εντυπωσιακά απούσα από τη δημόσια συζήτηση είναι τόσο η δημοτική αρχή του Κιλκίς όσο και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Κιλκίς, οι οποίοι ακολουθούν τον στρουθοκαμηλισμό των βουλευτών της ΝΔ στη συζήτηση του νομοσχεδίου”.

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ–ΟΤΑ) εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας:Νέο έγκλημα η «απελευθέρωση» του νερού, της αποχέτευσης, της άρδευσης και της διαχείρισης αποβλήτων

Στον απόηχο του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή δεκάδων νέων και εργαζομένων και εν μέσω του λαϊκού ξεσηκωμού που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, η κυβέρνηση καταθέτει πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί απαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει στα οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση αλλά και όλη τη διαχείριση απορριμμάτων, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση τους.

Είναι τόσο «συγκλονισμένοι» από το έγκλημα στα Τέμπη, που μετά τις υποκριτικές δακρύβρεχτες συγνώμες και τα κροκοδείλια δάκρυα, συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρα με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση υποδομών, χρήσης, και εργασιών συντήρησης των δημόσιων αγαθών.

Με μοναδικό κριτήριο και εδώ, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφέρουν στο λαό το υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη οι λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει το στόχο για μια οικολογική διαχείριση.

Στο πολυνομοσχέδιο η νέα αρχή (ΡΑΕ), που με το πολυνομοσχέδιο μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα διαχειρίζεται τις αρμοδιότητες του ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής και γενικά εφαρμογής της νομοθεσίας που σήμερα υπάγονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις επεκτείνει καθώς η νέα Αρχή θα μπορεί:

-- Να επιβάλλει σε δήμους και φορείς πρόστιμα έως 10 εκατ. ευρώ.

-- Να κάνει συστάσεις στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, ζητώντας τους να τροποποιήσουν τα τιμολόγιά τους και ελέγχοντας την οικονομική αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις: έως 10 εκατ. ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους από τις ελεγχόμενες υπηρεσίες.

-- Σε όσους ΦΟΔΣΑ δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης ταφής απορριμμάτων, «θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, ενώ υφίσταται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» στην περιοχή τους.

Αποτελεί πραγματικότητα ότι μέχρι στιγμής ο τομέας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων έχει πλήρως υποταχθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όσον αφορά τα στάδια επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που ακολουθούν το στάδιο της αποκομιδής, επιβάλλοντας την διαιώνιση του μοντέλου της διατήρησης τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται σε φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εγκαταστάσεις στη Φυλή που εδώ και μισό αιώνα υποδέχονται πάνω από το 95% των απορριμμάτων όλης της Αττικής

Όπως δείχνουν μελέτες και μετρήσεις, τοξικοί ρύποι διοχετεύονται στα νερά, το έδαφος, τον αέρα σε ποσοστά ακόμα και δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, της Αθήνας και του Πειραιά. Κανένα περιφερειακό σχέδιο εδώ και χρόνια, ούτε και αυτό της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη, όχι μόνον δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της χωματερής στη Φυλής, αλλά προβλέπει νέα επέκταση συνοδευόμενη και από εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της υγείας, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Αν προσθέσομε και το κομμάτι της ανακύκλωσης όπου με τον μανδύα των «Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης» έχει επέλθει κι αυτό σε πλήρης παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα, το μόνο κομμάτι που ακόμα παραμένει στο δημόσιο έλεγχο (στους Δήμους), παρά τις διαρκείς πιέσεις ιδιωτικοποίησης του, είναι αυτό που αφορά την υπηρεσία αποκομιδής και την διαχείριση της τελικής τιμολόγησης και είσπραξης από τους πολίτες.

Αυτό ακριβώς το κομμάτι στοχεύουν να «απελευθερώσουν» με την ένταξη στη ΡΑΕ προκειμένου να μπορούν να φορτώσουν πιο εύκολα το υπέρογκο κόστος των νέων εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ στους πολίτες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων όταν δεν συμμορφώνονται στους κανόνες τιμολόγησης που θα θεσπίζει η διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή με εντελώς αδιαφανή και ανεξέλεγκτο τρόπο.

Είναι προφανές ότι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, το ενδιαφέρον τους στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά οφέλη των ιδιωτών που επιδιώκουν να μπουν στη μεγάλη μπίζνα των απορριμμάτων και όχι ο σωστός, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, τρόπος διαχείρισης αποβλήτων, ούτε και ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στους δήμους.

Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου μας να μπουν μπροστά και μαζί με το λαό, με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα. Να υπάρξει μαζική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις σε Πολύκαστρο και Κιλκίς που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς,

-- Για την απόσυρση του νομοσχεδίου

-- Καμία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών

-- Δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς κόστος για το λαό.

Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τα δημοτικά συμβούλια Κιλκίς και Παιονίας με τίτλο: “ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ”

Με το νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση παραδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νερό και η αποχέτευση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προωθείται η «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Τα σπασμένα θα πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα λαϊκά νοικοκυριά που θα πουν το νερό νεράκι…

Η σημερινή εξέλιξη είναι συνέχεια του νομικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, της πολιτικής ξεπουλήματος του νερού και της ένταξης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.

Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση από τις κυβερνήσεις διαχρονικά των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Διεκδικούμε:

- Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

- Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.

- Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

- Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του.

- Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ρυθμιστικής αρχής νερού

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ρυθμιστικής αρχής νερού, που συζητείται αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελεί ένα νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στην χώρα μας με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του.

Αυτή η πολιτική οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού και σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και την λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017. Αυτή η πολιτική, της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους, οδήγησε στην Τραγωδία στα Τέμπη.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα επιδείνωσης της κατάστασης για το λαό. Στοχεύει στο να δημιουργήσει μία νέα Ρυθμιστική Αρχή ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Θα φέρει νέο γύρο επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική, άφθονη και φθηνή ύδρευση και άρδευση.

Το ΚΚΕ επιμένει. Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού, θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων, και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό.

Σήμερα, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μπαίνει μπροστά στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Καλεί το λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα, να πάρει μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Κιλκίς

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών απέδειξε περίτρανα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν δυστυχώς να αποδειχτούν καταστροφικές. Ειδικά όταν πρόκειται για βασικά αγαθά, όπως οι υποδομές, οι συγκοινωνίες, το νερό, ο δημόσιος χαρακτήρας τους είναι μονόδρομος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των πολιτών.

Οι ζωές και η υγεία δεν κοστολογούνται.

Το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς καταγγέλλει το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών - αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura. Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν,

Το ΕΚΚ στηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα υπέρτατα αγαθά της φύσης προς τον άνθρωπο.

Το νερό ανήκει σε όλους και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δημοτικός Συνδυασμός «Αναγέννηση της Παιονίας»
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν»


Η κλιματική αλλαγή καθιστά το νερό, πολύτιμο αγαθό. Ένα αγαθό με κοινωνικό πρόσημο και δημόσιο χαρακτήρα στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση.

Η ιδιωτικοποίηση που επιχειρεί μέσω του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση παραβιάζει τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ' τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ανάθεση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες καθώς το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν.

Η «Αναγέννηση της Παιονίας» τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και καλεί την διοίκηση του δήμου να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με άλλους δήμους, ώστε το νερό να εξακολουθήσει να είναι δημόσιο αγαθό
.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.