Του Βασίλη Αθανασιάδη
Η φροντίδα των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων σε κάθε χώρα είναι χρέος τιμής και σεβασμού προς τους νεκρούς και τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισής.
Εκείνο που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι η φροντίδα-μέριμνα των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείαςπου βρίσκονται σε πάρα πολλές χώρες και σε σημεία όπου διεξήχθησαν φονικές - αιματηρές μάχες, κατά τη διάρκεια του Α΄ Π.Π.και του Β΄Π.Π.
Η θέση του Κοιμητηρίου σε σχέση με το Καρασούλι πριν την άφιξη των προσφύγων (Φώτο από την Επιτροπή Κοιμητηρίων πολέμου της Κοινοπολιτείας) |
Σχεδιάγραμμα καταγραφής των τάφων Κάτω ο λιθόστρωτος δρόμος, αριστερά προς Καρασούλι και Σιδ. Σταθμό 1 χιλιόμετρο και δεξιά προς Καλίνοβο (Σουλτογιανέϊκα) 15 χιλιόμετρα |
Στο Πολύκαστρο, την έδρα του Δήμου Παιονίας έχουμε από το Σεπτέμβριο του 1916 το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στο οποίο μεταφέρθηκαν από διάφορα ἀλλα μέρη της περιοχής μας έως το 1920 πάνω από 1400 νεκροί Βρετανοί και λίγοι Έλληνες που έπεσαν σε μάχες ή λόγω ασθένειας(Μαλάρια) κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π.(Μακεδονικό Μέτωπο).
Είσοδος και γενική άποψη |
Εμφανής η ιδιαίτερη φροντίδα των κοιμητηριών |
Το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου(Καρασούλι) - Karasouli Military Cemetery κατά καιρούς επισκέπτονται εκπρόσωποι της Βρετανικής Κυβέρνησης.
Στις αρχές της δεκαετίας (1960) τα κοιμητήρια επισκέφθηκε ο Λόρδος Κάρινγκτον τον οποίον υποδέχθηκε και συνόδευσε ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυκάστρου Δήμος Καμπουρούδης μαζί με τον αντιπρόεδρο Διογένη Μαυρίδη.
Τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου την περίοδο 17 Μαΐου 1959 - 13 Ιανουαρίου 1962: Καμπουρούδης Δήμος (Πρόεδρος) και σύμβουλοι Κουτσουβέλας Δημήτριος, Κατραμάδας Ιωάννης, Καρακασίδης Ιωάννης, Μπάρσαλης Ιωάννης, Μαυρίδης Διογένης, Αλτιπαρμακίδης Γιάννης και Παπαδόπουλος Γεώργιος.
Η φωτογραφία από την επίσκεψη στο Βρετανικό Κοιμητήριο είναι από το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας του αλησμόνητου Δήμου Καμπουρούδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.