Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Μείωση των αντικειμενικών αξιών προτείνει ο δήμος Παιονίας

Δελτίο τύπου Δήμου Παιονίας
Πρόταση του δήμου Παιονίας προς το υπουργείο Οικονομικών, με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου, για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς του δήμου.

Η πρόταση αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί μια δικαιότερη ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των δημοτών.

Το δημοτικό συμβούλιο αποδεχόμενο την εισήγηση της διοίκησης, που έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών Αθανάσιο Τζούρτζο, αποφάσισε να εισηγηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο την μεταβολή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 41 του Ν.1249/1982, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 51 Ν. 5000/2022 (ΦΕΚ 226/Α/9-12-2022), όπου προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από την 10.12.2022 έως και την 20.01.2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δήμων.

Η απόφαση ελήφθη θεωρώντας εσφαλμένο και μη ανταποκρινόμενο στις πραγματικές τιμές τον καθορισμό των ισχυουσών τιμών, με την υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 2375), που αποδεικνύεται και από μια απλή επισκόπηση των αξιών των μεταβιβάσεων ακινήτων που βρίσκονται στους οικισμούς του Δήμου οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι ουδεμία πρόνοια ελήφθη υπόψη κατά τον καθορισμό των τιμών για τους χαρακτηριζόμενους ως «στάσιμους» οικισμούς του δήμου Παιονίας, των οποίων οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από 450 έως 600 ευρώ ανά τ.μ., τιμές που ουδόλως ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κτηματαγορά.

Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός συγκεκριμένων οικισμών του δήμου (Ειρηνικό, Κορώνα, Αξιοχώρι, Νέο Συράκο, Βαλτούδι, Κοτύλη, Ξηρόλακκος, Χερσότοπος, Μεταμόρφωση, Πλατανιά, Λιμνότοπος, Νέα Καβάλα, Σιταριά, Χρυσόκαμπος, Κουλιννέικα, Κάστρο, Πηγή, Στάθης, Δογάνη, Χαμηλό, Κάρπη, Μεσιά, Πεντάλοφος, Ομαλό, Πλάγια, Βαλτοτόπι, Καμποχώρι, Σκρά, Κούπα, Φανός, Φιλυριά, Γερακώνα, Ειδομένη) ως «στάσιμων» έχει γίνει με την υπ’ αριθμ. Γ35468/1417/21-6-1983 απόφαση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 292/ΦΕΚ Δ/12-07-1983 και ισχύει μέχρι και σήμερα.

Είναι αυτονόητο ότι ο καθορισμός των οικισμών του δήμου, ως στάσιμων, έγινε από την πολιτεία κατά το παρελθόν για δημογραφικούς λόγους που κυρίως είχαν ως στόχο την ενίσχυση της ελληνικής υπαίθρου με παροχή κινήτρων για την παραμονή των κατοίκων σε αυτούς.

Η ανάγκη αυτή παραμένει αδήριτη μέχρι και σήμερα δεδομένου ότι ο δήμος Παιονίας εμφανίζει, κατά τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σημαντική μείωση του συνολικού πληθυσμού του, και συγκεκριμένα περί τους 3.300 κατοίκους.

Θεωρώντας λοιπόν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χορηγούνται κίνητρα στους δημότες ώστε να παραμείνουν, να επενδύουν και να επανακατοικίσουν στους οικισμούς του δήμου, καθίσταται απολύτως βέβαιο, ότι ο καθορισμός υπερβολικών και εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών μόνο αποτρεπτικά λειτουργεί προς τους δημότες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.