Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Αστυνομικό δελτίο Κεντρικής Μακεδονίας, Παρασκευή, 20/1/2023, 9:18 μ.μ.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθη ένα άτομο στην Ημαθία για τοκογλυφία και εκβίαση

Συνελήφθη προχθές (18 Ιανουαρίου 2023) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, ένας ημεδαπός άνδρας, για τα αδικήματα της εκβίασης και της τοκογλυφίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία ημεδαπού άνδρα, ο προαναφερόμενος ημεδαπός, εκμεταλλευόμενος την οικονομική του ανάγκη, του δάνεισε χρηματικό ποσό, με πολύ υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Στη συνέχεια, με απειλές απαιτούσε εκβιαστικά από τον δανειζόμενο την καταβολή υπέρογκων χρηματικών ποσών, σε σχέση με τα χρήματα που είχε δανείσει.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίσθηκε να παραλαμβάνει χρηματικό ποσό 4.000 ευρώ, ως μέρος οφειλής δανείου.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- το προαναφερθέν χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ,

- το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ,

- τρία κινητά τηλέφωνα,

- ιδιόχειρες σημειώσεις με ποσά δανεισμού και οφειλών,

- ένα ιδιωτικό συμφωνητικό άτυπης σύμβασης δανείου με ημεδαπό.

Επίσης κατασχέθηκε ένα όχημα που χρησιμοποιούσε.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή του σε παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας και τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.

Συλλήψεις για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν προχθές (18 Ιανουαρίου 2023) το απόγευμα σε περιοχή των Σερρών, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, δύο ημεδαποί άνδρες, καθώς διαπιστώθηκε να κατέχουν μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης και σε έρευνα της οικίας του ενός ημεδαπού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 3 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 70 εκατοστών,

ακατέργαστη κάνναβη και φυτικά αποσπάσματα βάρους 30,8 γραμμαρίων,

1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

εξοπλισμός για την καλλιέργεια κάνναβης (μετασχηματιστής, ανεμιστήρες και λάμπες) και

3 τρίφτες κάνναβης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δύο ημεδαποί προμηθεύτηκαν την παραπάνω ποσότητα κοκαΐνης από ημεδαπό άνδρα και ημεδαπή γυναίκα, οι οποίοι εντοπίσθηκαν χθες (19 Ιανουαρίου 2023) το πρωί σε περιοχή των Σερρών και συνελήφθησαν. Σε έρευνα της οικίας τους κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης και χρηματικό ποσό 890 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών

Εξαρθρώθηκε, έπειτα από επιστάμενη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, τα μέλη της οποίας με διακριτούς ρόλους ενέχονται σε πολλές περιπτώσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πρόκειται για έντεκα (11) άτομα (8 ημεδαποί – 3 αλλοδαποί) ηλικίας 23 έως 41 ετών, επτά (7) εκ των οποίων συνελήφθησαν, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συγκρότηση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της Χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη από τους προειρημένους, από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, πέραν των προαναφερόμενων μελών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δέκα (10) ακόμη ατόμων (5 ημεδαποί – 5 αλλοδαποί) – εμπλεκομένων στην ίδια υπόθεση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιείται στην προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας, τόσο με τη χρήση οχημάτων, τα οποία έχουν υποστεί τροποποιήσεις και στα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για τη μεταφορά των μεταναστών, όσο και με συνήθη φορτηγά με μεγάλη χωρητικότητα αλλά και με αυτοκίνητα.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι μέλος της οργάνωσης που βρίσκεται στην Τουρκία, προωθεί μη νόμιμους αλλοδαπούς στην ελληνική επικράτεια, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στο νομό Έβρου, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάζονται σε οχήματα που ενεργούν κατ’ εντολή ενός εκ των συλληφθέντων (37χρονος), με κύριο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αλλοδαποί οδηγούνται σε προσωρινά καταλύματα – χώρους απόκρυψης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οχήματα μεταφοράς, συνοδεύονται από έτερα οχήματα – προπομπούς με σκοπό την ενημέρωση για τυχόν σημεία αστυνομικών ελέγχων, ενώ για τη μεταφορά του κάθε αλλοδαπού η εγκληματική οργάνωση εισέπραττε από 2.000 έως 4.000 ευρώ.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα, πρόεκυψε ότι η οργάνωση από τις αρχές Αυγούστου 2022 μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2023, πραγματοποίησε συνολικά (11) περιπτώσεις διακίνησης, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον (155) παράτυποι μετανάστες, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον (300.000) ευρώ.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της επιληφθείσας Υπηρεσίας με τη συνδρομή έτερων δυνάμεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, χθες (19-01-2023) σε περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα επτά (7) μέλη της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν επτά (7) έρευνες σε οικίες και δύο (2) σε συνεργεία αυτοκινήτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν:

(13) οχήματα, εκ των οποίων (3) Ι.Χ.Φορτηγά με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και ένα (1) όχημα ειδικού τύπου (πυροσβεστικό) με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη,
Πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων,

(2) συσκευές γεωεντοπισμού (GPS),

Το χρηματικό ποσό των (860) ευρώ και
Μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Παρουσίαση υπόθεσης εξαπάτησης ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος 5 εξ’ αυτών, ενώ παράλληλα οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Ταξιάρχου Σταύρου ΚΕΣΕΛΙΔΗ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Σας καλέσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μία ακόμη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορά σε εξαπάτηση ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος σε 5 εξ’ αυτών.

Στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας που διενήργησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξαπατηθεί τουλάχιστον 15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Από την έρευνα προέκυψε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση ένας ημεδαπός φυσιοθεραπευτής και ένας αλλοδαπός γενικός γιατρός, η δράση των οποίων ξεκινάει τουλάχιστον από το 2009 και εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητας ξεπερνά τις 900.000 ευρώ.

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση θα σας αναφέρει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος.

Δηλώσεις Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Α/Β’ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου

Ευχαριστώ κύριε Ταξίαρχε.

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι.

Τέλος στη δράση δύο ατόμων που εξαπάτησαν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, έθεσαν έπειτα από πολύμηνη και επισταμένη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 66χρονο ημεδαπό και 72χρονο αλλοδαπό, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών – παθόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, ενώ 5 από αυτούς έχουν καταλήξει σε παρελθοντικό χρόνο.

Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 έως το Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, ενώ αντίστοιχα ο αλλοδαπός συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ασθενείς.

Αμέσως μετά, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των παθόντων, τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ έκαστο, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους ασθενείς σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί το γεγονός της επέλευσης του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,

Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,

1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,

1 δίκανο και

Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.