Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ: To έργο MED-QUAD χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικτυακή πλατφόρμα για να αναλύσει την ποιότητα του νερού σε περιοχές του Κιλκίς

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχεύτεσης Κιλκίς-ΔΕΥΑΚ είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα για την ποιότητα του νερού.

Έπειτα από την πρώτη παραλαβή σύγχρονου εξειδικευμένου εξοπλισμού για την ανάλυση του νερού και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού που έγινε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το 2022, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) παρέλαβε με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ENI CBC MED Programme, ένα επιπλέον σπουδαίο «εργαλείο». Ο εξοπλισμός θα συμβάλλει στη χρήση και στα επιστημονικά αποτελέσματα του «ζωντανού» εργαστηρίου «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» [Smart Water Use Applications (SWUAP) Living Lab].

Το ΔΙΠΑΕ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση Αποχέτευσης Κιλκίς - ΔΕΥΑΚ (συνεργαζόμενος εταίρος) όπου λειτουργεί το «ζωντανό» εργαστήριο SWUAP, θα εγκαταστήσουν ένα σύστημα μέτρησης και ελέγχου ελεύθερου χλωρίου σε 3 δεξαμενές της περιοχής του Κιλκίς. Μέσω του συστήματος θα πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση των επιπέδων χλωρίου του νερού σε πραγματικό χρόνο, έχοντας τη δυνατότητα προσδιορισμού και μετάδοσης των σχετικών μετρήσεων μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας. 

Αυτό θα παρέχει ακριβή δεδομένα για την ποιότητα του πόσιμου νερού δίνοντας χώρο για πιθανές παρεμβάσεις (εφόσον απαιτούνται), για τη διαφύλαξη των επιπέδων ποιότητας του νερού. Αφότου μεσολαβήσει η εκπαίδευση του προσωπικού, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του ΔΙΠΑΕ σε συνεργασία με το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες έρευνες και μελέτες, με θετικό αντίκτυπο στην βελτίωση της ποιότητας του νερού, στην κατανάλωση αλλά και στην εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού.

Οι καινοτόμες και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη διαχείριση και την ποιότητα του νερού που θα προσφέρει το ‘ζωντανό’ εργαστήριο SWUAP θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία του Κιλκίς και θα εφαρμόσει στην πράξη τους θεμελιώδους στόχου του έργου MED-QUAD. Δηλαδή, στο πλαίσιο της εφαρμογή του μοντέλου του Τετραπλού ‘Έλικα για την ψηφιακή οικονομία, θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. 

Τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από τις καινοτόμες υπηρεσίες του “ζωντανού εργαστηρίου” θα ωφελήσουν όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και σε διακρατικό. Το “ζωντανό εργαστήριο” στο Κιλκίς συνεργάζεται στενά με τα αντίστοιχα “ζωντανά εργαστήρια” στην Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τυνησία και την Παλαιστίνη, όπου θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες ή/και συμπληρωματικές έρευνες για το πόσιμο νερό και το νερό για άρδευση. Μέσω της διακρατικής συνεργασίας ζωντανών εργαστηρίων στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του έργου MED-QUAD, θα δημιουργηθούν σημαντικά αποτελέσματα στη διαχείριση των υδάτων και στον τομέα της καινοτομίας. 

Πρόθεση των εταίρων είναι να μεταφερθεί μελλοντικά η εμπειρία και η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί μέσω της υλοποίησης του έργου και στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, εστιάζοντας στους τομείς υδάτινων πόρων και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. νεολαία, άνεργα άτομα κ.ά.). Στον απώτερο αυτό στόχο των 6 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ που εμπλέκονται, θα συμβάλει η εμπειρία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς, που είναι και ο συντονιστής του έργου MED-QUAD.

Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.