Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Αιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το συγκλονιστικό αφήγημα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922…
«…Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη, σένα οι ψυχές των ενθυμούνται ακόμη…» Κ.Π.Καβάφης
Η φετινή χρονιά έχει έναν ιδιαίτερο επετειακό χαρακτήρα για τη χώρα μας, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της Μικράς Ασίας και εν γένει του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, ο οποίος αποτελεί συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, της πατρώας κληρονομιάς και προαιώνιο λίκνο της Μεγάλης Προσφυγιάς.

Η ΔΕΘ-HELEXPO, εδρεύοντας στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, στην 86η διοργάνωσή της απότισε τον φόρο τιμής που αναλογεί τόσο στην επέτειο, όσο και στην πόλη, με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος-αφιερώματος, που προβάλλει αξιόπιστα το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής από την Μικρά Ασία και τον Πόντο στη μητέρα Ελλάδα.

Η κεντρική ιδέα του θεάματος, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, υποστηρίζοντας το αφήγημα της «επιτυχίας» των ξεκληρισμένων βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, που μεγαλούργησαν κι ανάστησαν την «καινούργια πατρίδα».

Το αφιέρωμα, ως ένα οφειλόμενο χρέος, παρουσιάστηκε στο Περίπτερο -6- (Περίπτερο των Εθνών), σε μια έκταση 500 τ. μ. περίπου, όπου οι επισκέπτες ταξίδευαν νοητά σε ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή, με τη συνδρομή του αφηγητή.

Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση, ήταν εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών - ιστορικών αρχείων, καθώς και με μια εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.