Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Στη Γουμένισσα η πρώτη – παγκοσμίως – καταγραφή νέου είδους φυτού (Allium goumenissanum)

Έντονα χρώματα στο φάσμα του καφέ και του κόκκινου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά, είναι τα “συστατικά” που συνθέτουν το νέο είδος φυτού για την επιστήμη, το οποίο “εντοπίστηκε” για πρώτη φορά ανά την υφήλιο στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Πρόκειται για ένα ακόμη “θησαυρό” του χλωριδικού πλούτου της περιοχής, ο οποίος προέρχεται από το γένος Allium και, έλαβε την ονομασία του τόπου της πρώτης του καταγραφής, της Γουμένισσας (Allium goumenissanum).

Έπειτα από την ανακοίνωση του νέου είδους, στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa,(https://www.mapress.com/pt/article/view/phytotaxa.554.1.4), με την επιστημονική ονομασία Allium goumenissanum Ioannidis & Tzanoud. sp. nov., και την ένταξή τόσο στους ελληνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς χλωριδικούς καταλόγους, η Γουμένισσα αποκτά έναν ακόμη εκπρόσωπο που “μεταφέρει” την ονομασία της μετά το πασίγνωστο κρασί Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες καταγραφές έγιναν τον Αύγουστο του 2012 λίγο έξω από δυο οινοποιεία της περιοχής, του αείμνηστου Τίτου Ευτυχίδη και αυτό των αδελφών Τάτση. Το πολυετές, εύρωστο κρεμμυδάκι μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 εκ., ανθίζει το φθινόπωρο και τα χαρακτηριστικά της ταξιανθίας του είναι πολύ μακριές σπάθες (15-20εκ.) και τα πολλά καφέ - κόκκινα άνθη(50-60).

Μέχρι σήμερα οι καταγραφές οριοθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, με τις καταγραφές να έχουν εμπλουτιστεί από το 2021 με νέες θέσεις σε Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ, λίγο κάτω από το χωριό Πηγή) και στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού. Πολύ πιθανό, περαιτέρω έρευνα να καταγράψει και νέες θέσεις στην Ελλάδα.

Είναι το δεύτερο κρεμμυδάκι από την περιοχή του νομού Κιλκίς που εμπλουτίζει τον χλωριδικό πλούτο της Ελλάδας, μετά από τις παρατηρήσεις του γεωπόνου Βασίλη Ιωαννίδη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και την επιστημονική ανάλυση του καθηγητή Δημήτρη Τζανουδάκη, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με πολύ μεγάλο έργο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο γένος των Allium.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.