Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Με επικεφαλής το ΔΗΜΟ ΠΑΙΟΝΙΑΣ: δώδεκα δημοτικοί υπάλληλοι και προϊστάμενοι ελληνικής κοινοπραξίας 3 Δήμων, εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+

Στο διάστημα 29 Μαρτίου 2022 έως 2 Απριλίου 2022, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική κινητικότητα στην Ιταλία, 12 υπάλληλοι και προϊστάμενοι από μια ελληνική κοινοπραξία 3 Δήμων, με επικεφαλής το Δήμο Παιονίας. Η εκπαιδευτική κινητικότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο έργου «Διευρωπαϊκή Κινητικότητα Στελεχών Δήμων για Απόκτηση Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων ώστε να Ανταποκρίνονται στις Αυξημένες Απαιτήσεις Υψηλής Ποιότητας Υπηρεσιών» (CROSS MU.BILITY).

Η εθνική κοινοπραξία των Δήμων συγκροτήθηκε το 2019, με πρωτοβουλία του Δήμου Παιονίας. Πέρα από το Δήμο Παιονίας (επικεφαλής και συντονιστής του έργου), η κοινοπραξία απαρτίζεται από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Δήμο Ηλιούπολης. Πρωταρχικός στόχος της εθνικής κοινοπραξίας είναι να γνωρίσει και υιοθετήσει το προσωπικό των Δήμων καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό αλλά και να τις μεταφέρει σε συναδέλφους αντίστοιχων τμημάτων, με απώτερο σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Το Δεκέμβρη του 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική κινητικότητα προσωπικού της κοινοπραξίας στην Πορτογαλία, όπου εκπαιδεύτηκε προσωπικό της κοινοπραξίας (12 άτομα) σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και διοίκησης. Πρόσφατα λοιπόν πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκπαιδευτική κινητικότητα στο Τορίνο της Ιταλίας όπου εκπαιδεύτηκαν άλλοι 12 δώδεκα δημοτικοί υπάλληλοι και προϊστάμενοι της κοινοπραξίας. Στη συγκεκριμένη κινητικότητα έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών των Δήμων, στην τουριστική προβολή και πολιτιστική κληρονομιά καθώς και στη διαχείριση Ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων.

Ο Φορέας Υποδοχής που διοργάνωσε την εκπαίδευση στην Ιταλία ήταν το Κέντρο Συμβουλευτικής eConsulenza. Το eConsulenza παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη στο σχεδιασμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων για Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση. Επιπλέον, το eConsulenza συνεργάζεται ειδικά με τους ΟΤΑ της περιφέρειας Piemonte. Η κα. Gabriella Bigatti, υπεύθυνη του κέντρου συμβουλευτικής χαιρέτισε τις προσπάθειες του έργου και στάθηκε πραγματική «σύμμαχος» του εκπαιδευτικού στόχου, προσφέροντας καθημερινά στους συμμετέχοντες τις γνώσεις, ικανότητες και εμπειρίες της στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι και προϊστάμενοι από την Ελλάδα βίωσαν μια εξαιρετική εμπειρία εκπαίδευσης καθώς συμμετείχαν σε συναντήσεις και διαλέξεις με στελέχη Δήμων της Περιφέρειας Piemonte. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τους Δήμους Asti, Biella και Cerrione και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στους τομείς της διοίκησης και οικονομίας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού. Επίσης, έγινε ειδικότερη αναφορά σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιήθηκαν από τους ΟΤΑ της Ιταλίας αλλά και τον φορέα υποδοχής μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.

Η θερμή φιλοξενία στην Ιταλία, μέσα από ένα πρόγραμμα ξενάγησης και γνωριμίας με τα στελέχη των Δήμων αλλά και με την τοπική κοινωνία, οδήγησε στο να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες σημαντικά στοιχεία για την ιταλική κουλτούρα καθώς και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μετά τη γνωριμία των στελεχών από τις δύο χώρες, στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε μια άτυπη (προς το παρόν τουλάχιστον) ευρωπαϊκή γέφυρα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Το έργο CROSS MU.BILITY στο πλαίσιο του Erasmus+, δημιούργησε κίνητρα για καινούργιες συνεργασίες στο μέλλον, με απώτερο σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.