Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

2η Συνάντηση Συντονισμού για το έργο «Ευρωπός-Παλατιανό-Στόβοι: ευρωπαϊκές πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος και του μέλλοντος»

Δελτίο τύπου Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς
Την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, στην ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΝ, η 2η Συντονιστική Συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων εταίρων του έργου «Ευρωπός-Παλατιανό-Στόβοι: Ευρωπαϊκές πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος και του μέλλοντος / Europos-Palatiano-Stobi: European past and future cultural values», με ακρωνύμιο «EuroP@St and future» στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020. Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας και η προώθηση του τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή.

Στο πλαίσιο του έργου, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης της αρχαίας πόλης των Στόβων αναπλάθει το κτήριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού για την μετατροπή του σε μουσειακό χώρο. Αντίστοιχα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς δημιουργεί Κέντρο Ενημέρωσης με χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού του Δήμου Κιλκίς. 

Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση σειράς πινακίδων σε αρχαιολογικούς χώρους με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών, ενώ θα δημιουργηθεί και κατάλληλη εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας. 

Επιπλέον, στην Π.Ε. Κιλκίς προβλέπεται η υλοποίηση δύο βιωματικών δράσεων: η μία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2022 στις μεταλλευτικές στοές στη Βάθη, στην κοιλάδα του Γαλλικού ποταμού, δηλ. στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού με στόχο τη διερεύνηση τής διάδρασης τής αρχαίας πόλης με τον ορυκτό πλούτο της περιοχής των Κρουσσίων. Η άλλη θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο 2022 στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού του Δήμου Παιονίας με αντικείμενο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη διαδικασία της επεξεργασίας των πρώτων υλών για την παραγωγή πήλινων αντικειμένων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα συνεργασίας, ενώ οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να απολαύσουν το φυσικό κάλλος του χώρου.

Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από την Δρ Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, τον κ. Κωνσταντίνο Σιωνίδη, Δήμαρχο Παιονίας, τον κ. Spase Perovski, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Στόβων, τον κ. Goran Boshkov, Project Manager της Μ.Κ.Ο. C.I.S.S. και την κα Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης και τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ Σταμάτη Χατζητουλούση και Δρ Μαγδαληνή Παρχαρίδου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η συνάντηση εργασίας των εταίρων, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου από τα συμβαλλόμενα μέρη και διεξήχθη εποικοδομητική συζήτηση για τις μελλοντικές δράσεις και την επίλυση δυσκολιών, που παρουσιάζονται στο έργο, λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ελαφρύ γεύμα, στη διάρκεια του οποίου δόθηκε επιπλέον δυνατότητα σύσφιξης σχέσεων και ανταλλαγής απόψεων για τις βέλτιστες διαδικασίες συντονισμού και υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται για την υποστήριξη της συνάντησης στον Δήμο Παιονίας και στους χορηγούς «Νερά Μακεδονίας», την εταιρεία «Οι Γουμένισσες», καθώς και την εταιρεία «Ροδώνας Α.Ε.».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.