Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Χορήγηση σκευασμάτων ιωδίου μόνο μετά από απόφαση των εθνικών αρχών υγείας


Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Διευκρινιστική ανακοίνωση προς το καταναλωτικό κοινό εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχετικά με τη ζήτηση και χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από ραδιενέργεια.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΠΦΣ, «στην ελληνική αγορά δεν κυκλοφορούν σκευάσματα ιωδίου με ένδειξη για προφύλαξη από την ραδιενέργεια. Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη. 

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει και στο Κιλκίς η ζήτηση χαπιών ιωδίου, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μικρή μερίδα πολιτών απευθύνεται στα φαρμακεία με σκοπό να προμηθευτεί -προληπτικά πάντα- σκευάσματα ιωδίου, υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία που θα προκαλέσει έκλυση ραδιενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.