Act Business Center
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021
Σπυράκη: Η μείωση του μεθανίου σωτήρια για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την οικονομία
Πηγή: https://www.grtimes.gr/
Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου
Η μείωση των ρύπων του μεθανίου μπορεί να επιδράσει ταχύτερα στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απ’ ότι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά μπορεί επιπλέον να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές από πρόωρο θάνατο, να αποτρέψει την απώλεια εκατομμυρίων τόνων αγροτικών καλλιεργειών, όπως και δισεκατομμυρίων ωρών εργασίας λόγω της ακραίας ζέστης.
Τα ανωτέρω επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, κατά το χαιρετισμό της στην εκδήλωση «ΒιοΟικονομία και ΒιοΕνέργεια 2021, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας.
Η κα. Σπυράκη, αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, όπου και παρουσίασε την « Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου», έκθεση που αυτή εκπόνησε, για να τονίσει ότι μέχρι στιγμής, χώρες που αντιπροσωπεύουν άνω του 70% της παγκόσμιας οικονομίας υπέγραψαν τη δέσμευση για το μεθάνιο με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2020.
Όπως υπογράμμισε η κα. Σπυράκη, η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ιδιαίτερης σημασίας Το μεθάνιο είναι ο δεύτερος ισχυρότερος ρύπος του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα και υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί δραστικά στα ορυκτά καύσιμα, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων με την μετατροπή του και στη συνέχεια αξιοποίηση του ως πηγή ενέργειας.
«Με τη μείωση του μεθανίου θα μπορέσουμε να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία του πλανήτη, έως το 2050.
«Δηλαδή, η μείωση του μεθανίου μπορεί να έχει ταχύτερη επίδραση στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (Co2) και θα μπορούσε να αποτελέσει , μία από τις πλέον αποδοτικές στρατηγικές επιλογές για την ταχεία μείωση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας».
Το 50% των ρύπων μεθανίου από ενέργεια, απόβλητα και γεωργία
Κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ των όσων αποφασίσθηκαν στη Γλασκώβη και των στόχων αύξησης των βιοκαυσίμων και της βιοενέργειας στο μείγμα των ενεργειακών προϊόντων, η κα. Σπυράκη επισήμανε ότι πάνω από το ήμισυ των παγκοσμίων ρύπων εκπομπών μεθανίου προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε τρεις τομείς: την ενέργεια, τα απόβλητα και τη γεωργία.
«Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση αξιολόγησης του μεθανίου, κάθε χρόνο, μετά το 2040, η μείωση των εκπομπών του μεθανίου θα αποτρέψει 255.000 πρόωρους θανάτους, 775.000 επισκέψεις σε νοσοκομεία που σχετίζονται με άσθμα και 26 εκατ. τόνους απώλειας καλλιεργειών καθώς και 73 δις. ωρών χαμένης εργασίας λόγω της ακραίας ζέστης» επισήμανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Η μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε όλα τα επίπεδα παρεμβάσεων και δράσεων, που συνδέονται με την αύξηση της διείσδυσης της Βιοενέργειας, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας σε μία περίοδο, κατά την οποία, νομοθετικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε φάση αλλαγών με τη δέσμη μέτρων “Fit for 55” που στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και, τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου κατ’ ελάχιστον κατά 55% έως το 2030.
Η σημερινή εκδήλωση διοργανώθηκε από το περιοδικό Bioenergy News, υπό την αιγίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, του ΕΚΕΤΑ, του ΚΑΠΕ, του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) και του Εργαστηρίου Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.