Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Εξαιρετικές διακρίσεις στο Διεθνή Διαγωνισμό Οινογνωσίας «Terra Vino Contest 2021» για τα Οινοποιεία Βαλτάρα (Γουμένισσα) και «Σακαλάκη» (Πλάγια)


Κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης
Όχι μία αλλά αρκετές εξαιρετικές διακρίσεις απέσπασαν δύο Κιλκισιώτικα Οινοποιεία από την Παιονία. Το Οινοποιείο «Σακαλάκη» από το χωριό Πλάγια αλλά και «Βαλτάρα» από τη Γουμένισσα.

Πιο συγκεκριμένα, Το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε για πρώτη φορά το διεθνή διαγωνισμό οίνου “Terra Vino Contest 2021”, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο: “Oenotouristic cross-border capacity building: A transition from promoting wine production to oenotourism experience” και με ακρωνύμιο TERRA VINO.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδειχθούν οι προσπάθειες των οινοπαραγωγών της διασυνοριακής περιοχής και να συνδεθούν με τους επιχειρηματίες της εστίασης, του τουρισμού και του εμπορίου. Ο διαγωνισμός οίνου ήταν μια από τις κύριες δράσεις του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου. Οι άλλες δράσεις του έργου βασίστηκαν στην εκπαίδευση των επαγγελματιών που σχετίζονται με το κρασί με τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στην περιοχή του Asti στην Βόρεια Ιταλία.

Έτσι στις 24 Νοεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαγωνισμού οίνου Terra Vino με τις απονομές βραβείων και συμμετοχών στο εστιατόριο Mare e Monti στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των απονομών οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι απόλαυσαν τα βραβευμένα κρασιά σε συνδυασμό ενός ειδικού μενού γευσιγνωσίας.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 12 οινοποιεία εκ των οποίων έλαβαν τις εξής διακρίσεις:

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΚΑΛΑΚΗ (ΠΛΑΓΙΑ ΚΙΛΚΙΣ)

-CHARDONNAY ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020| Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ GOLD AWARD

-ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020| Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ SILVER AWARD

-ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2018 | Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ PLATINUM AWARD

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΑΛΤΑΡΑ (ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ)

-ΒΑΛΤΑΡΑ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 SILVER AWARD

-ΒΑΛΤΑΡΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 SILVER AWARD

-ΒΑΛΤΑΡΑ ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΗΜΙ-ΓΛΥΚΟΣ 2020 BRONZE AWARD

-ΒΑΛΤΑΡΑ MERLOT & NEGOSCA ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ 2020 BRONZE AWARD

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΣ (ΑΜΥΝΤΑΙΟ)

-ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΗΜΙ-ΞΗΡΟΣ 2020 | Π.Ο.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ PLATINUM AWARD

-ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ DRY RED RESERVE WINE 2018 | Π.Ο.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ SILVER AWARD

-ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ 2020 | Π.Ο.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ BRONZE AWARD

-ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΗΜΙ-ΞΗΡΟΣ 2020 | Π.Ο.Π ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ AUDIENCE CHOICE AWARD

ΚΤΗΜΑ ΦΛΟΡΙΑΝ (ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

-SYRAH ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2015| Π.Γ.Ε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ SILVER AWARD

-SAUVIGNON BLANC ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2018| Π.Γ.Ε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ BRONZE AWARD

MOVINO WINERY (ROSOMAN)

-MOVINO PINOT NOIR ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2019 GOLD AWARD

-MOVINO RKACITELI ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 MERIT AWARD

WINERY MAL SV. KLIMENT (OHRID)

-VRANEC BARRIQUE VRANEC ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2016 GOLD AWARD

-KLIMESHKO CUVEE ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2018 BRONZE AWARD

-RKACITELI ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 MERIT AWARD

ΚΤΗΜΑ ΜΕΛΙΔΟΥ(ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΕΣ)

-ΜΑΥΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2017| Π.Γ.Ε ΣΕΡΡΕΣ GOLD AWARD

-ΛΕΥΚΗ ΠΟΛΗ ΑΣΣΥΡΤΙΚΟ ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 | Π.Γ.Ε ΣΕΡΡΕΣ SILVER AWARD

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΝΤΟΥ (ΦΛΩΡΙΝΑ)

-SAUVIGNON BLANC ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020| Π.Γ.Ε ΦΛΩΡΙΝΑ MERIT AWARD

-GEWURZTRAMINER ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2019| Π.Γ.Ε ΦΛΩΡΙΝΑ SILVER AWARD

ΚΤΗΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΥΛΟΥ(ΣΕΡΡΕΣ)

-ΜΥΡΣΙΝΗ SAUVIGNON BLANC ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020|Π.Γ.Ε ΣΕΡΡΕΣ SILVER AWARD

ΚΤΗΜΑ ΒΛΑΔΙΚΑ (ΣΕΡΡΕΣ)

-ΠΟΛΥΦΗΜΟ ΚΟΙΝΙΑΡΙΚΟ & ΛΗΜΝΙΟ ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 SILVER AWARD

-ΟΧΘΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ & ΡΟΔΙΤΗΣ 2020 SILVER AWARD

PODRUM PARATZIK (ROSOMAN)

-PARATZIK ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ 2020 SILVER AWARD

-PARATZIK VRANEC ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 BRONZE AWARD

JAKOVLEVSKI WINERY(ROSOMAN)

-JAKOVLEVSKI VRANEC ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ 2020 PLATINUM AWARD

-JAKOVLEVSKI CABERNET SAUVIGNON LEGER 2020 MERIT AWARD

Το ιστορικό του Οινοποιείου Σακαλάκη

1922. Χαμένες πατρίδες, χαμένα όνειρα, χαμένες περιουσίες. Χιλιάδες πρόσφυγες άφησαν πίσω τους ό,τι πολύτιμο, ό,τι αγαπημένο παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής στα πατρογονικά χώματα της μητέρας πατρίδας. Με έναν μπόγο στην πλάτη, με λιγοστά ρούχα και πολλά τραύματα, έφτασε με λιγοστούς χωριανούς του από το Μπογασκιοί της Πόλης στο Καρασινάν, σημερινά Πλάγια Παιονίας Κιλκίς, ο Σοφοκλής Σακαλάκης με την οικογένεια του σε ηλικία 24 ετών. 

Ανέχεια, φτώχεια, χρόνια δύσκολα, ξεκίνημα απο το μηδέν. Δύσκολη προσαρμογή στα νέα δεδομένα, πολλές στερήσεις, σκληρή δουλειά, επιλογές ελάχιστες. Το νέο χωριό (Καρασινάν) δεν είχε τις μεγάλες εκτάσεις, τα πλούσια χώματα, τα άφθονα νερά για δυναμικές καλλιέργειες. Για να πάρεις σοδειά έπρεπε να μοχθήσεις πολύ. Πολλές μουριές, αμυγδαλιές και λίγα αμπέλια είχαν αφήσει πίσω τους πριν μετακινηθούν στην Τουρκία οι πρώην Τούρκοι κάτοικοι του χωριού. 

Οι νεοφερμένοι Πλαγιώτες ξεκίνησαν να καλλιεργούν πρώτα ό,τι είχε απομείνει από τους πρώην κατοίκους μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Σιτηρά, καπνό και αμπέλια καλλιέργησαν τα πρώτα χρόνια παραμονής τους στον νέο τόπο τους.

Ενα μικρό αμπέλι και μερικά στρέμματα γης απέκτησε ο Σοφοκλής Σακαλάκης από τη διανομή γεωργικών εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Με σκληρή δουλειά και αγώνα πολλών χρόνων ο ίδιος και ο γιος του Γιάννης βελτίωσαν και μεγάλωσαν το μικρό αμπέλι για τις ανάγκες, πρωταρχικά, της οικογένειας.

Τα χρόνια πέρασαν. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ο γερο-Σοφοκλής άφησε κληρονόμο στο αμπέλι που τόσο αγάπησε τον μικρό γιο του Γιάννη με την ευχή να το μεγαλώσει, να βγάζει πολλά κρασιά και τσίπουρο. Πέρασε καιρός, ο μικρός Γιάννης μεγάλωσε, έκανε φούρνο στο χωριό και παράλληλα καλλιεργούσε το αμπέλι.

Βγάζοντας καλό κρασί και τσίπουρο, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 τη φροντίδα του αμπελιού την αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Γιάννη Σακαλάκη, ο Σοφοκλής, για μερικά χρόνια ώσπου μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και δουλειά. Το όνειρο του Γιάννη για ένα μεγάλο αμπελώνα στο χωριό άρχισε να σβήνει. Ο ίδιος όμως προσπαθούσε όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του, να κρατήσει ζωντανό το αμπέλι της οικογένειας έχοντας μια πικρία γιατί ο νεαρός γιος του τον εγκατέλειψε για χάρη της πόλης και του εμπορίου.

Αρχές της δεκαετίας του ‘90, η γεωργική υπηρεσία του Κιλκίς παίρνοντας τα εδαφολογικά και κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, προτρέπει τους κατοίκους της περιοχής να στραφούν στη συστηματική καλλιέργεια της αμπέλου για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση παραγωγής. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Ο Σοφοκλής Σακαλάκης παίρνει τη μεγάλη απόφαση να κάνει έναν τεράστιο αμπελώνα, αυτού που ξεκίνησε ο παππούς του και ονειρεύτηκε ο πατέρας του.

Οινοποιείο Βαλτάρα, μπείτε στη σελίδα
https://www.facebook.com/valtarawinery




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.