Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

"Το Μουσείο Πάει Σχολείο": Περιοδική έκθεση κειμηλίων του Επαναστατικού Αγώνα στο Κιλκίς


Μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούν κοντά στο περιβάλλον της Επανάστασης του 1821 και να συνομιλήσουν με την ιστορία και τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της έχουν οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κιλκίς.

Η πόλη του Κιλκίς φιλοξενεί για λίγες ημέρες την πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση "Το Μουσείο Πάει Σχολείο" όπου θα προβληθούν σημαντικά τεκμήρια μιας εποχής που σηματοδότησε τον αγώνα για την ελευθερία του επαναστατημένου έθνους δίνοντας στη σχολική κοινότητα τα ερεθίσματα να κατανοήσει αλλά και να εμπνευστεί από την ιστορική διαδρομή των 200χρόνων έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Έχοντας ως φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης το Πολεμικό Μουσείο "Το Μουσείο Πάει Σχολείο" είναι περιοδική έκθεση επιλεγμένων κειμηλίων του Επαναστατικού Αγώνα, με εστίαση στους αγωνιστές της επαναστατικής περιόδου και στα άρματά τους.

Η περιοδική έκθεση θα λειτουργήσει στον ισόγειο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς από την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου τις πρωινές ώρες, από τις 9:30 έως τις 12:30, για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κιλκίς ενώ θα είναι επισκέψιμη και για το κοινό από τις 18:00 έως τις 20:00.

Η έκθεση περιλαμβάνει αριθμό επιλεγμένων κειμηλίων, κατάλληλων ντροπς – ειδικών πινάκων 'Κ-Fix", οπτικό – έντυπο υλικό και λοιπό εξοπλισμό συναφή με την εκπαιδευτική δράση. Χωρίζεται δε σε δύο θεματικές ενότητες:

- η πρώτη αποτελείται από προθήκες μέσα στις οποίες φυλάσσονται πρωτότυπα όπλα και εξαρτήματα των αγωνιστών του 1821 (σπάθη, γιαταγάνι, καριοφίλι, πιστόλα, τρομπόνι, χαρμπί κ.α.) διάφορα αντικείμενα εποχής, όπως εφημερίδες που εκδίδονταν στην επαναστατημένη Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιάτα με απεικονίσεις από τον Αγώνα τα οποία πουλούσαν σε χώρες της Ευρώπης τα φιλελληνικά σωματεία για να μαζέψουν χρήματα για την Επανάσταση

- το δεύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από δεκαπέντε μπάνερ σε καθένα από τα οποία αναλύεται και μια θεματική για την Ελληνική Επανάσταση. Η επιλεγμένη θεματολογία αφορά τη συνοπτική ιστορία της Επανάστασης, το Ρήγα Φεραίο, τη Φιλική Εταιρία, την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, την έξοδο του Μεσολογγίου, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τις συνθήκες που οδήγησαν στην Ελληνική Ανεξαρτησία, τις στρατιωτικές προσωπικότητες του Αγώνα, το φιλελληνικό κίνημα, τη συνεισφορά των γυναικών στην Επανάσταση, το Α΄ Σύνταγμα της Επιδαύρου, τα άτακτα σώματα και τον τακτικό στρατό στον Αγώνα, τα πυρπολικά και τα άρματα των αγωνιστών.

Την έκθεση υποστηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με οπτικοακουστικό υλικό προβολής διαδοχικών εικόνων (power point) παρουσιάζοντας όψεις από την κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα κατά την μεταβυζαντινή – οθωμανική εποχή ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή του Κιλκίς στα προεπαναστατικά χρόνια και μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοδική ιστορική έκθεση ταξιδεύει σε δεκαεπτά επιλεγμένες πρωτεύουσες Δήμων της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και το Κιλκίς.
Η εκπαιδευτική δράση ‘’Το Μουσείο Πάει Σχολείο’’ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη,

Η έκθεση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του Covid- 19.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.